Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ ΓΙΑ ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ
Μέτρα ενάντια σε υποστηρικτές της «απόσχισης»

ΠΕΚΙΝΟ - ΧΟΝΓΚ ΚΟΝΓΚ.--

Η Κίνα ανακοίνωσε χτες ότι στο εξής δεν θα δέχεται αιτήματα για επισκέψεις αμερικανικών πολεμικών πλοίων και στρατιωτικών αεροσκαφών των ΗΠΑ στο Χονγκ Κονγκ, αντιδρώντας σε δύο διατάγματα με τα οποία η αμερικανική κυβέρνηση ουσιαστικά προσφέρει στήριξη στους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές που συνεχίζουν τις κινητοποιήσεις. Η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ Χούα Τσουνουίνγκ δήλωσε ακόμα ότι η κυβέρνηση αποφάσισε την επιβολή ποινών και απέναντι σε ΜΚΟ που θεωρεί ότι ενθαρρύνουν τη διάπραξη «βίαιων εγκλημάτων» και υποστηρίζουν την «απόσχιση» του Χονγκ Κονγκ, όπως το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch, HRW), το «Σπίτι της Ελευθερίας» και το Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο (NDI).

Η Χούα υποστήριξε ότι αυτές οι οργανώσεις είναι «υπεύθυνες για το σημερινό χάος» και υπενθύμισε και άλλες πρόσφατες προειδοποιήσεις του Πεκίνου ότι θα λάβει «αντίμετρα» ενάντια σε όσους υπονομεύουν τη σταθερότητα στο Χονγκ Κονγκ.

Στο μεταξύ, το Σαββατοκύριακο συνεχίστηκαν οι διαδηλώσεις στο Χονγκ Κονγκ, με συνθήματα όπως «απελευθερώστε το Χονγκ Κονγκ», ενώ πολλοί κρατούσαν αμερικανικές σημαίες, αναδεικνύοντας ακόμα μια φορά ότι ζητούμενο δεν είναι η «υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» αλλά ευρύτεροι γεωπολιτικοί ανταγωνισμοί, που αλληλεπιδρούν με το καθεστώς αυτονομίας του Χονγκ Κονγκ (που αποτελεί κρίσιμο διεθνές χρηματοπιστωτικό κέντρο αλλά και τμήμα της κινεζικής επικράτειας). Οι αστυνομικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν πάλι δακρυγόνα ενάντια στους διαδηλωτές που συνέδεσαν με «ταραχές». Ορισμένοι διαδηλωτές πορεύτηκαν μέχρι το αμερικανικό προξενείο, σε ένδειξη - όπως μετέδωσαν κάποια ΜΜΕ - «ευγνωμοσύνης» για την υποστήριξη των ΗΠΑ στις διαδηλώσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ