Τρίτη 3 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Αλλαγή ηγεσίας σε SPD και AfD

ΒΕΡΟΛΙΝΟ.--

Ο Νόρμπερτ Βάλτερ - Μπόργιανς, πρώην υπουργός Οικονομικών στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας (το μεγαλύτερο της Γερμανίας) και η βουλευτής του ίδιου κρατιδίου Σάσκια Εσκεν απέσπασαν το 53,6% των ψήφων των μελών του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Γερμανίας (SPD) και έγιναν οι επόμενοι αρχηγοί του κόμματος. Ωστόσο, μόλις το 54% των 425.600 μελών του SPD συμμετείχαν στην ψηφοφορία. Το αποτέλεσμα αναμένεται να επικυρωθεί από το συνέδριο του κόμματος την επόμενη βδομάδα.

Η ήττα του υποψήφιου «διδύμου» του αντικαγκελαρίου και υπουργού Οικονομικών, Ολαφ Σολτς, και Κλάρα Γκάιβιτς, μέλους του προεδρείου του κόμματος, με 45,3%, θεωρείται έκπληξη, καθώς είχαν κερδίσει στον πρώτο γύρο.

Οι Βάλτερ - Μπόργιανς και Εσκεν εμφανίζονται ως «αριστεροί» του SPD, ενώ ο πρώτος έχει εκφραστεί επικριτικά για το έργο της κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού Χριστιανοδημοκρατών/Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU) και SPD. Η αλλαγή ηγεσίας με το δήθεν «αριστερό πρόσημο» έρχεται σε μια περίοδο, όπου αφενός εντείνεται η δυσαρέσκεια βιομηχάνων και επιχειρηματιών απέναντι στον «μεγάλο συνασπισμό» και αφετέρου το SPD σημειώνει τα μικρότερα ποσοστά στην ιστορία του σε κρατιδιακές εκλογές αλλά και δημοσκοπικά. Μόλις πριν από μια βδομάδα οι Γερμανοί Βιομήχανοι (BDI) και τα Γερμανικά Συνδικάτα (ελέγχονται από το SPD) κατέθεσαν κοινές προτάσεις για μεγαλύτερες κρατικές επενδύσεις, αυξάνοντας το κρατικό χρέος και για ενίσχυση της αγοραστικής δυνατότητας των καταναλωτών.

Ενα τέτοιο μέτρο θα μπορούσε π.χ. να είναι η αύξηση του κατώτατου ωρομισθίου για ορισμένους εργαζόμενους στα 12 ευρώ/ώρα (μεικτά). Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του SPD, Γιοχάνες Καρς, σημείωσε ότι «μπορούν να γίνουν αλλαγές στην προγραμματική συμφωνία», εάν όμως «περιμένουμε από τη CDU να υποχωρήσει, θα πρέπει κι εμείς να συζητήσουμε για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων».

Την επανεκλογή του στην ηγεσία της «Εναλλακτικής για τη Γερμανία» (AfD) πέτυχε ο Γκέοργκ Μόιτεν στο συνέδριο του κόμματος, ενώ συμπρόεδρος, μετά την αποχώρηση του Αλεξάντερ Γκάουλαντ, εξελέγη ο Τίνο Κρουπάλα. Κατά την αποχαιρετιστήρια ομιλία του, ο Γκάουλαντ, που υποστήριζε τον Κρουπάλα, τόνισε ότι το κόμμα πρέπει να καταστεί έτοιμο να ασκήσει εξουσία και εκτίμησε ότι «όταν θα ενωθούν οι Πράσινοι με τους Σοσιαλδημοκράτες και την Αριστερά, τότε οι Χριστιανοδημοκράτες δεν θα έχουν άλλη επιλογή από εμάς».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ