Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΛΗΜΜΥΡΕΣ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ
Ρέματα που δεν καταλήγουν πουθενά, μελέτες που δεν έγιναν ποτέ...

Αποκαλυπτικά στοιχεία που δείχνουν τις αιτίες ενός προδιαγεγραμμένου εγκλήματος

Eurokinissi

Η Κινέτα χτυπήθηκε από τις πλημμύρες και φέτος. Συγκεκριμένα, την περασμένη Δευτέρα οι ελλείψεις αντιπλημμυρικών έργων και η καταστροφή μεγάλου τμήματος των Γερανίων από τη φωτιά του 2018, σε συνδυασμό με την κακοκαιρία, προκάλεσαν ζημιές σε πάνω από 300 ακίνητα, ενώ πολλά αυτοκίνητα καταστράφηκαν και ζωές κινδύνεψαν. Μετά τη φωτιά του περσινού καλοκαιριού, η περιοχή έχει πλημμυρίσει τρεις φορές.

Στην Κινέτα τη μέρα της καταστροφής βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, και συζήτησε με πληγέντες.

Μερικές μέρες μετά την καταστροφή, έχουν πραγματοποιηθεί 350 αιτήσεις για ελέγχους σε σπίτια και τους αποθηκευτικούς τους χώρους που έχουν υποστεί ζημιές και 80 για καταστήματα και αποθήκες. Στις κατοικίες έχουν γίνει πάνω από τις μισές αυτοψίες, ενώ στα μαγαζιά έχουν γίνει οι περισσότερες. Γύρω στους 40 δρόμους χρειάζονται εργασίες επισκευής και διάνοιξης. Αρκετοί από αυτούς έχουν υποστεί υποχώρηση του εδάφους, με τμήματα της ασφάλτου να βρίσκονται κυριολεκτικά στον αέρα.

Μετά την περσινή πύρινη καταστροφή των Γερανίων, όπου καταστράφηκε η μισή βλάστηση της περιοχής, δεν έχει υλοποιηθεί έργο υδρονομίας στα καμένα. Σύμφωνα δε με δηλώσεις στελεχών της Περιφέρειας, δεν υπάρχει μελέτη για τέτοιο έργο. Εξάλλου, οι αντιπλημμυρικές διευθετήσεις των ρεμάτων στην παλιά Εθνική Οδό σε έξι σημεία είναι ανύπαρκτες και οι αρμόδιοι το ξέρουν κάθε φορά που εκδηλώνεται πλημμύρα. Γι' αυτό, σχεδόν τα ίδια σπίτια που είχαν ζημιές πέρυσι είχαν και φέτος, διότι είναι τα ίδια σημεία που προκαλούν το μεγάλο πρόβλημα όπως «κατεβαίνουν» τα ρέματα. Επιπλέον, η νέα Εθνική Οδός έχει προκαλέσει μεγαλύτερα προβλήματα, αφού για την ουσιαστική διευθέτηση των ρεμάτων μετά την κατασκευή της δεν έγιναν τα αναγκαία έργα, και γι' αυτό πλημμύρισε σε δύο σημεία.

Μπαζωμένα ρέματα


Eurokinissi

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Κινέτα έχει αρκετά ρέματα, πολλά από τα οποία δεν καταλήγουν πουθενά, αφού έχουν μπαζωθεί. Η ευρύτερη περιοχή της Κινέτας, που περιλαμβάνει τις ανατολικές και νοτιοανατολικές πλαγιές των Γερανίων, αριθμεί δεκάδες μικρά, μεσαία και μεγάλα ρέματα, τα οποία καταλήγουν σε τέσσερις κύριους κλάδους που εκβάλλουν στη θάλασσα. Τα δύο κυριότερα δίκτυα - και τα πιο επικίνδυνα - είναι της Πίκας στα νοτιοδυτικά και της Αμυγδαλιάς στα βορειοανατολικά. Οι εκβολές και των δύο ρεμάτων υφίστανται πιέσεις και επεμβάσεις που έχουν αλλοιώσει σημαντικά τη φυσική τους λειτουργία και έχουν αυξήσει παράλληλα τον πλημμυρικό κίνδυνο, όπως συνέβη με την τελευταία νεροποντή στο ρέμα της Πίκας. Η μεγαλύτερη καταστροφή έχει γίνει στην υδρολογική λεκάνη του ρέματος της Πίκας, γεγονός που αύξησε σημαντικά τον πλημμυρικό κίνδυνο στα κατάντη του ρέματος, δηλαδή στο πεδινό τμήμα του που καταλήγει στη θάλασσα, ενώ απαιτείται να γίνουν άμεσες επεμβάσεις στα ορεινά τμήματα του συγκεκριμένου ρέματος.

Χαρακτηριστικά, δίπλα από την οδό Θάσου υπάρχει ρέμα που η συνέχειά του, μετά την ΠΕΟ Αθήνας - Κορίνθου, καταλήγει σε... μάντρα ξενοδοχείου, αντί για τη θάλασσα. Ετσι, με την έντονη βροχόπτωση της περασμένης Δευτέρας - σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθήνας, στην ευρύτερη περιοχή το ύψος της βροχής που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες έφτασε τα 205,8 χιλιοστά - τα νερά του ρέματος που είχε υπερχειλίσει πλημμύρισαν το ξενοδοχείο, αλλά σημαντικές ζημιές προκλήθηκαν και σε κοντινά σπίτια και καταστήματα. Μάλιστα, ένοικος σπιτιού της περιοχής βρέθηκε μισόγυμνος και σχεδόν λιπόθυμος πάνω σε μια ελιά, ενώ γείτονας κατάφερε και τον έσωσε για να μεταφερθεί τραυματισμένος σε νοσοκομείο. Πέρυσι το Σεπτέμβρη είχε πληγεί πάλι η ίδια περιοχή και οι μαγαζάτορες της περιοχής, όπως και οι ιδιοκτήτες κατοικιών, δεν αποζημιώθηκαν.

Μεγάλες ζημιές


INTIME NEWS

Η υπερχείλιση του ρέματος της Πίκας προκάλεσε μεγαλύτερες ζημιές στη γύρω περιοχή. Πρόκειται για ένα από τα κεντρικότερα ρέματα της Κινέτας, που μεταφέρει τα νερά των βροχοπτώσεων και τα περισσότερα αποστραγγίσματα από τα Γεράνια Ορη. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, για να γεμίσει το ρέμα αυτό από φερτά υλικά και προσχώσεις χρειάζονται περίπου 100 χρόνια. Τώρα όχι μόνο γέμισε, αλλά στο σημείο της γέφυρας είχε κάνει υπερχείλιση και από τα φερτά υλικά «πήρε ύψος» ο πυθμένας του, ο οποίος έχει βάθος πάνω από πέντε μέτρα, πολύ κοντά στην κοίτη του. Από την υπερχείλιση του ρέματος σημαντικές ζημιές υπέστησαν σπίτια της περιοχής, ενώ σε κοντινό από το ρέμα δρόμο καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία καταστήματα και το μόνο ιδιωτικό ιατρείο που έχει η Κινέτα. Αυτήν τη στιγμή το ρέμα είναι μπαζωμένο από τα φερτά υλικά και χρήζει άμεσης παρέμβασης. Αντίστοιχες παρεμβάσεις χρειάζονται και τα υπόλοιπα ρέματα, πολλά από τα οποία «χάνονται» στο ύψος της ΝΕΟ, αλλά και πιο πριν.

Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε κατοικίες της οδού Υδρας. Κάτοικος που ξύπνησε από το συναγερμό του σπιτιού του είδε τις γύρω κατοικίες να έχουν γεμίσει από ορμητικά νερά και φερτά υλικά, όπως πέτρες και κορμούς δέντρων, που έσπαγαν πόρτες και παράθυρα. Ανάμεσα στα φερτά υλικά ήταν και κορμοί από κορμοπλέγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα Γεράνια Ορη ως πρώτο μέτρο μετά τις πυρκαγιές. Τα έργα αυτά γίνονται για αντιπλημμυρική προστασία, αλλά και για να συγκρατείται το χώμα της πυρόπληκτης περιοχής. Η καθυστέρηση όμως που σημειώθηκε στην έναρξη αυτών των έργων, που άρχισαν μήνες μετά τη φωτιά των Γερανίων, οι τρεις διαφορετικές φάσεις τους λόγω των προβλημάτων στη χρηματοδότησή τους, οι μικρές σφήνες στήριξης πολλών κορμοπλεγμάτων και το χώμα που είχε ήδη φύγει από το βουνό μετά την περσινή πυρκαγιά συντέλεσαν στο να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν τα κορμοπλέγματα και να παρασυρθούν και αυτά. Επίσης, εκτός από τα κορμοπλέγματα, κανένα αντιπλημμυρικό έργο με σκυρόδεμα δεν έχει γίνει στο βουνό. Σοβαρές ζημιές υπέστη και η ορεινή συνοικία Πανόραμα, όπου «ξεβράστηκαν» τόνοι φερτών υλικών.

Από την περιοδεία του Θ. Χιώνη στην Κινέτα, μετά την καταστροφική πλημμύρα
Από την περιοδεία του Θ. Χιώνη στην Κινέτα, μετά την καταστροφική πλημμύρα
Σύμφωνα με ειδικούς, ρέματα που προέρχονται από γυμνές από βλάστηση υδρολογικές λεκάνες στο ορεινό τμήμα τους και τα οποία στη διαδρομή τους διέρχονται από έντονα δομημένους αστικούς χώρους, όπου δεν υφίσταται καμία προσρόφηση του νερού, γίνονται στις πλημμυρικές συνθήκες θανατηφόρα. Ετσι, για άλλη μια φορά οι κάτοικοι της περιοχής μόνο από τύχη δεν θρήνησαν θύματα.

Την Πέμπτη συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο στα Μέγαρα, όπου καμία παράταξη, πλην της «Λαϊκής Συσπείρωσης», δεν ανέδειξε στην τοποθέτησή της τις πραγματικές ευθύνες και τις βασικές αιτίες της καταστροφής. Παράλληλα, δεν πάρθηκαν αποφάσεις για ένα διεκδικητικό πλαίσιο που να καλύπτει όλες τις ζημιές που έχουν πάθει οι πλημμυρόπληκτοι, είτε είναι μόνιμοι κάτοικοι είτε διατηρούν παραθεριστικές κατοικίες στην περιοχή. Ο δε δήμαρχος Μεγάρων δήλωσε πως έχει υποβάλει αίτημα στις αρμόδιες υπηρεσίες για αποζημιώσεις μόνο των μόνιμων κατοίκων.

Ζητήματα που χρήζουν άμεσης επίλυσης

Οπως επισημαίνουν κάτοικοι της περιοχής, τα ζητήματα που χρειάζονται άμεση επίλυση είναι:

  • Να δοθούν άμεσα οι αποζημιώσεις στους πληγέντες και να καλύπτουν το 100% της ζημιάς, με δεδομένο ότι η πλειοψηφία αυτών των ανθρώπων είχαν υποστεί ξανά ζημιές από πλημμύρα και τις αποκατέστησαν μόνοι τους, χωρίς καμία αποζημίωση. Να δοθούν αποζημιώσεις για τη δεύτερη κατοικία αλλά και για τους αποθηκευτικούς χώρους των κατοικιών.
  • Να γίνουν τώρα οι εργασίες στο μπαζωμένο ρέμα της Πίκας από τα φερτά υλικά, με δεδομένο ότι ο χειμώνας είναι μπροστά.
  • Να υπάρξει άμεσα διευθέτηση των ρεμάτων της περιοχής.
  • Παίρνοντας υπόψη ότι οι λεκάνες απορροής είναι μεγάλες, απαιτούνται ολοκληρωμένα και συνδυασμένα μέτρα από τον ορεινό όγκο, την Εθνική Οδό, μέσα στον οικισμό μέχρι και τη θάλασσα.
  • Να υπάρξει συντονισμός όλων των αρμόδιων υπουργείων και υπηρεσιών για τη γρήγορη και ουσιαστική υλοποίηση των παραπάνω.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org