Σάββατο 30 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 1 Δεκέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΝΕΟΛΑΙΑ
Αγρια επίθεση της αστυνομίας στους φοιτητές που διαδήλωναν στη Σύνοδο των Πρυτάνεων

Στο χειρουργείο ένας από τους τραυματίες με σπασμένο χέρι

Ο τραυματισμένος στο κεφάλι φοιτητής από χτύπημα με γκλομπ

Eurokinissi

Ο τραυματισμένος στο κεφάλι φοιτητής από χτύπημα με γκλομπ
Απρόκλητη και βίαιη επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων δέχτηκαν οι φοιτητές που το πρωί της Παρασκευής πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο Καβούρι στη Βουλιαγμένη, όπου διεξάγεται η Σύνοδος των Πρυτάνεων των ΑΕΙ σε ξενοδοχείο της περιοχής.

Η κυβέρνηση για άλλη μια φορά επιστράτευσε την άγρια καταστολή απέναντι στους φοιτητές, χωρίς να λογαριάζει τίποτα, βάζοντας σε κίνδυνο ακόμα και τη σωματική ακεραιότητα νέων ανθρώπων. Με αυτόν τον τρόπο απαντά προκειμένου να σαρώσει όλα τα δικαιώματα των φοιτητών, που εδώ και βδομάδες βρίσκονται στους δρόμους διαδηλώνοντας.

Αποτέλεσμα της επίθεσης ήταν ο τραυματισμός τεσσάρων φοιτητών - μελών της ΚΝΕ, εκ των οποίων τρεις διακομίστηκαν στο νοσοκομείο. Οι δύο από τους τραυματίες είχαν χτυπήματα στο κεφάλι, ο ένας πολλά καρούμπαλα και ο άλλος χρειάστηκε να κάνει 7 ράμματα. Ο τρίτος φοιτητής είχε σπασμένο χέρι και το βράδυ της Παρασκευής θα έκανε χειρουργική επέμβαση, αφού το χτύπημα που δέχτηκε ήταν συντριπτικό. Οι υπόλοιποι, αφού έκαναν τις απαραίτητες εξετάσεις, επέστρεψαν στα σπίτια τους.

Οι φοιτητές συγκεντρώθηκαν από το πρωί στο Καβούρι, μετά από αποφάσεις Γενικών Συνελεύσεων των Συλλόγων τους, αλλά και της συνάντησης συντονισμού που έκαναν την Πέμπτη μετά τη διαδήλωσή τους στο κέντρο της Αθήνας.

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών

INTIME NEWS

Στιγμιότυπο από τη μεγάλη συγκέντρωση των φοιτητών
Στόχος τους ήταν να εισέλθουν στο χώρο της Συνόδου, ώστε να επιδώσουν τα ψηφίσματα των Συλλόγων τους στους πρυτάνεις. Ο χώρος όπου διεξαγόταν η Σύνοδος, από το ύψος της παραλιακής λεωφόρου στη Βούλα μέχρι και το Καβούρι, ήταν ζωσμένος με ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, κλούβες και ΜΑΤ. Οι αστυνομικές δυνάμεις στο αίτημα των φοιτητών να μεταβεί αντιπροσωπεία τους στη Σύνοδο απάντησαν με μια απρόκλητη και άγρια επίθεση με χημικά και γκλομπ.

Παρά τη βίαιη καταστολή, οι φοιτητές παρέμειναν συγκεντρωμένοι στο χώρο φωνάζοντας συνθήματα όπως «Η τρομοκρατία δεν θα περάσει, των φοιτητών η πάλη θα τη σπάσει», «Με ΜΑΤ και βία δεν γίνεται Παιδεία», «ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ χτυπούν τους φοιτητές και δίνουνε το άσυλο στις πολυεθνικές».

Να σημειωθεί πως μετά την αστυνομική επίθεση, αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ κατέβηκε στο χώρο και συνομίλησε με τους φοιτητές, χωρίς όμως να καταδικάσει τη βίαιη καταστολή της κινητοποίησης. Αλγεινή εντύπωση προκάλεσε και το γεγονός ότι η Σύνοδος, ενώ δέχτηκε να δει αντιπροσωπεία των φοιτητών μετά τη βίαιη επίθεση, δεν έβγαλε ούτε μία ανακοίνωση καταδίκης της επίθεσης.

Οι φοιτητές διαδήλωναν ζητώντας να πάρει θέση η Σύνοδος ενάντια στο νόμο - πλαίσιο της κυβέρνησης για την Ανώτατη Εκπαίδευση, να πάρει απόφαση υπεράσπισης του ασύλου και καταδίκης της καταστολής, να παρθούν μέτρα για τη στήριξη της φοιτητικής μέριμνας, να γίνουν δεκτά όλα τα αιτήματα για μετεγγραφές και να αυξηθεί η κρατική χρηματοδότηση των ΑΕΙ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών. Αυτά είναι που τους έχουν βγάλει στο δρόμο του αγώνα, στον οποίο δηλώνουν ότι θα παραμείνουν, δίνοντας απάντηση στην ένταση της καταστολής, συνεχίζοντας τις διεκδικήσεις, προτάσσοντας τις σύγχρονες ανάγκες τους.

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα στους διαδηλωτές

INTIME NEWS

Δυνάμεις των ΜΑΤ επιτίθενται απρόκλητα στους διαδηλωτές
Η Εκτελεστική Γραμματεία του Μετώπου Αγώνα Σπουδαστών (ΜΑΣ) με ανακοίνωσή της κατήγγειλε την κυβέρνηση, «που έστειλε τα ΜΑΤ να υποδεχτούν τους φοιτητές σαν να είναι εγκληματίες», καθώς και τη στάση των πρυτάνεων, που «κεκλεισμένων των θυρών συζητούν την ενίσχυση της κατηγοριοποίησης τίτλων και πτυχίων, της επιχειρηματικής λειτουργίας των σχολών, της εμπορευματοποίησης της φοιτητικής μέριμνας. Μακριά δηλαδή από τους φοιτητές και τις διεκδικήσεις τους παίρνουν αποφάσεις για το μέλλον τους».Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org