Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΔΟΜΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ ΣΤΗΝ ΚΑΒΑΛΑ
Πάνω από 820 άνθρωποι χωρίς έναν γιατρό!

Τεράστια τα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και στη συγκεκριμένη δομή

Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Από την περιοδεία του κλιμακίου του ΚΚΕ
Τη δομή φιλοξενίας προσφύγων στην Καβάλα επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον βουλευτή του Κόμματος Γιάννη Δελή. Η επίσκεψη στο στρατόπεδο Ασημακοπούλου, όπου και στεγάζεται η δομή, αποτέλεσε τον πρώτο σταθμό της περιοδείας του κλιμακίου του ΚΚΕ σε Καβάλα και Θάσο, στο οποίο συμμετείχαν στελέχη της ΤΕ Καβάλας του Κόμματος και ο Χρήστος Ποτόλιας, δημοτικός σύμβουλος Καβάλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στις συναντήσεις με τους εργαζόμενους στη δομή, το κλιμάκιο του Κόμματος ενημερώθηκε για τις συνθήκες διαβίωσης των περίπου 820 φιλοξενούμενων προσφύγων, καθώς και για τα προβλήματα που αφορούν τη λειτουργία της, τόσο σχετικά με τις ανάγκες των προσφύγων όσο και για τους όρους εργασίας των εργαζομένων.

Οπως και στην πλειοψηφία των δομών φιλοξενίας που επισκέφθηκαν το τελευταίο διάστημα οι βουλευτές του ΚΚΕ στη Βόρεια Ελλάδα, το βασικό πρόβλημα εντοπίζεται στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Στη συγκεκριμένη δομή, το ιατρείο του ΕΟΔΥ δεν διαθέτει γιατρό, ούτε και φαρσόφωνο διερμηνέα (μεγάλο τμήμα των προσφύγων δεν μιλάει Αραβικά αλλά Φαρσί), αναγκαίο για τη λειτουργία κάθε πλευράς της δομής.

Η οποιαδήποτε υποτυπώδης ιατρική φροντίδα που λαμβάνουν οι πρόσφυγες βασίζεται σε νοσηλευτές, την μαία και τον οπλίτη θητείας - φοιτητή Ιατρικής - που επισκέπτεται το ιατρείο για 2 ώρες τη μέρα από κοντινό στρατόπεδο, στην προσπάθεια ανακούφισης της κατάστασης. Οπως είναι φυσικό, ο συνδυασμός των παραπάνω με το γεγονός ότι περίπου οι μισοί από τους φιλοξενούμενους δεν διαθέτουν ΑΜΚΑ θέτει σε τεράστιο κίνδυνο την υγεία τους, ιδιαίτερα των περίπου 480 παιδιών που ζουν εκεί. «Το προσωπικό του Νοσοκομείου Καβάλας συνεχίζει να εκφράζει την ανθρωπιά του, και βοηθά όπως μπορεί, όμως όπως είναι λογικό αυτό δεν αρκεί», είπε εργαζόμενος της δομής στον Γ. Δελή.


Οι υπεύθυνοι της δομής μετέφεραν στο κλιμάκιο του Κόμματος πως ακόμα και πριν από την αντιδραστική απόφαση της κυβέρνησης ΝΔ να παύσει τη χορήγηση ΑΜΚΑ σε πρόσφυγες, οι ίδιοι δεν μπορούσαν να πραγματοποιήσουν τη διαδικασία έκδοσης στην πόλη της Καβάλας, λόγω γραφειοκρατικών κωλυμάτων, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να κάνουν τις αιτήσεις σε διαφορετικές πόλεις.

Συζητώντας με την μοναδική συντονίστρια εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας για την πορεία της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, ο Γ. Δελής τόνισε την ανάγκη άμεσης σύστασης και στελέχωσης των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων, για όλες τις τάξεις που υπάρχει ανάγκη, καθώς στο ΦΕΚ της 1ης Οκτώβρη προβλέπεται η σύσταση τέτοιων δομών μονάχα για τρία Δημοτικά στο Περιγιάλι Καβάλας.

Προβλήματα από την κακοκαιρία

Το στρατόπεδο Ασημακόπουλου, για χρόνια αναξιοποίητο, αντιμετωπίζει προβλήματα με πτώσεις δέντρων, ιδιαίτερα μετά την πρόσφατη κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή. Στο τελευταίο περιστατικό, όπως ανέφεραν οι εργαζόμενοι, ένα μεγάλο δέντρο έπεσε στην παιδική χαρά της δομής, ευτυχώς σε στιγμή που δεν έπαιζαν εκεί παιδιά. Η ευθύνη, όπως πρόσθεσαν, αναζητείται συνεχώς μεταξύ στρατού, υπουργείου Προστασίας του Πολίτη και δήμου, χωρίς ακόμα να έχει βρεθεί άκρη.

Σχολιάζοντας τα διάφορα γραφειοκρατικά προβλήματα που συναντούν οι εργαζόμενοι στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν ζητήματα καθημερινής λειτουργίας της δομής, ο Γ. Δελής είπε στους εργαζόμενους πως πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα από την κατάσταση αυτή. «Τέτοια κωλύματα συναντώνται μονάχα όταν πρόκειται για την ικανοποίηση των αναγκών όχι μόνο των προσφύγων αλλά γενικότερα των φτωχών λαϊκών στρωμάτων», είπε, «σε αντίθεση με τις διαδικασίες που αφορούν τα επιχειρηματικά πλάνα των μονοπωλίων, τα οποία διεκπεραιώνονται αμέσως από το κράτος».

Από την εικόνα που υπάρχει συνολικά, διαπιστώνεται πως η λειτουργία των δομών σε ό,τι αφορά π.χ. την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και την εκπαίδευση βασίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά στις πρωτοβουλίες και το φιλότιμο των εργαζομένων.

Μιλώντας για τις σχέσεις των κατοίκων με τον πληθυσμό της δομής, οι εργαζόμενοι είπαν πως ο λαός της Καβάλας τούς υποδέχτηκε ήδη από την άφιξή τους στο λιμάνι της πόλης το 2016. Η έκφραση της αλληλεγγύης συνεχίζεται, ωστόσο «δεν προσελκύει πλέον το ενδιαφέρον των Μέσων», τόνισαν. Αντιθέτως, έχουν σημειωθεί κακόβουλες διαρροές ψευδών ειδήσεων σχετικά με τη δομή. Οι τελευταίες αφορούσαν τον αριθμό των φιλοξενούμενων και των προσφάτων αφίξεων, που παρουσιάστηκαν ιδιαίτερα διογκωμένες, με σκοπό να προκαλέσουν αντιδράσεις.

Στεκόμαστε δίπλα τους

Σε δήλωσή του μετά τη συνάντηση με τους εργαζόμενους, ο Γιάννης Δελής ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Ως Κόμμα επιμένουμε να αναδεικνύουμε πάντα τις ρίζες του προβλήματος αυτού, που είναι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, η φτώχεια, ο κατατρεγμός, ο τρόμος που βασιλεύει σε πάρα πολλές χώρες και οδηγεί αυτούς τους ανθρώπους να εγκαταλείψουν τις πατρίδες τους.

Στεκόμαστε ανθρώπινα δίπλα σε αυτούς τους ανθρώπους, καλούμε και το εργατικό και το μαζικό λαϊκό κίνημα να σταθεί δίπλα τους, να υπερασπιστεί τα δικαιώματά τους τα οποία καταπατώνται βάναυσα και προσβάλλονται από την πολιτική της ΕΕ και της επαίσχυντης Συμφωνίας που έχει κάνει με την Τουρκία, εγκλωβίζοντας δεκάδες χιλιάδες δυστυχισμένους ανθρώπους στην πατρίδα μας, και βέβαια με τη συμφωνία των ελληνικών κυβερνήσεων. Ολα αυτά θα πρέπει να καταδικαστούν στη συνείδηση του ελληνικού λαού. Αμεσα θα πρέπει να δοθούν όλα τα απαραίτητα ταξιδιωτικά έγγραφα έτσι ώστε αυτοί οι άνθρωποι να πάνε στις χώρες που θέλουν να πάνε, να ενωθούν με τις οικογένειές τους. Να παραμεριστεί κάθε σκέψη για κλειστά στρατόπεδα προσφύγων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ανησυχία για συρροές κρουσμάτων σε γηροκομείο(2021-03-03 00:00:00.0)
Επίσκεψη στη δομή του Σχιστού(2020-07-15 00:00:00.0)
Σε πλήρη υγειονομικό αποκλεισμό μετά το κρούσμα κορονοϊού(2020-04-07 00:00:00.0)
Κοινός αγώνας κόντρα στον διπλό εγκλωβισμό προσφύγων - μεταναστών(2019-09-26 00:00:00.0)
Σημαντικές ελλείψεις σε γιατρούς και φάρμακα(2019-09-13 00:00:00.0)
Αλληλεγγύη στους πρόσφυγες και αγώνας ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους(2018-06-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ