Παρασκευή 29 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Στα όριά τους οι εργαζόμενοι στην υγειονομική περίθαλψη

Τα διαχρονικά και συσσωρευμένα προβλήματα στην Υγεία οδήγησαν την προηγούμενη βδομάδα (20 Νοέμβρη) χιλιάδες νοσηλευτές και άλλους εργαζόμενους σε νοσοκομεία να απεργήσουν για πρώτη φορά σε εθνικό επίπεδο στην Ολλανδία, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, προσλήψεις προσωπικού και καλύτερες συνθήκες εργασίας, με μείωση του εργάσιμου χρόνου και αύξηση των ωρών ανάπαυσης.

Η μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων σε 83 νοσοκομεία, 32 κλινικές βραχείας νοσηλείας και 4 κέντρα αποκατάστασης συμμετείχαν στην απεργία απαιτώντας καλύτερη ΣΣΕ, η οποία καλύπτει περίπου 200.000 νοσοκομειακούς εργαζόμενους. Οπως καταγγέλλουν οι εργαζόμενοι, οι ελλείψεις προσωπικού έχουν σοβαρές συνέπειες στους ασθενείς, επιδεινώνουν τις συνθήκες περίθαλψης, ενώ οι εργαζόμενοι έχουν φτάσει στα όριά τους.

1 στους 5 νέους γιατρούς με «burn out»

Η έλλειψη ιατρικού προσωπικού είναι εξίσου σοβαρή στην Ολλανδία, και σε συνδυασμό με τις ελαστικές μορφές απασχόλησης έχει επιδεινώσει πολύ τις συνθήκες εργασίας των νέων γιατρών.

Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τον οργανισμό παροχής υπηρεσιών περίθαλψης VvAA, ο αριθμός των νέων γιατρών στην Ολλανδία που έχουν συμπτώματα «burn out» (εργασιακή εξουθένωση) αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια: Το 20% των γιατρών κάτω των 35 ετών έχουν συμπτώματα εργασιακής εξουθένωσης, σε σύγκριση με 13% το 2017, αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας «Volkskrant».

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η εργασιακή πίεση στους νέους γιατρούς αυξήθηκε ραγδαία τα τελευταία χρόνια, καθώς μειώνεται το ιατρικό προσωπικό, ενώ όλο και περισσότεροι νέοι γιατροί εργάζονται με μερική απασχόληση. Ταυτόχρονα, οι άσχημες εργασιακές σχέσεις και συνθήκες αποθαρρύνουν τους νέους γιατρούς να αναζητήσουν δουλειά στην Ολλανδία.

Χωρίς φροντίδα νευρολογικά και ψυχιατρικά περιστατικά

Παράλληλα οξύνεται η κατάσταση για τους ασθενείς με ψυχιατρικά και νευρολογικά προβλήματα, λόγω έλλειψης των κατάλληλων δομών, που είναι και υποστελεχωμένες.

Ερευνα που έγινε σε 2.000 οικογενειακούς γιατρούς της χώρας δείχνει ότι οι οικογενειακοί γιατροί δεν μπορούν να παραπέμπουν τους ψυχικά ασθενείς στα κατάλληλα ιδρύματα, λόγω έλλειψης προσωπικού και δομών, περίπλοκης γραφειοκρατίας και σκόπιμης ασάφειας σχετικά με το ποια δομή είναι υπεύθυνη για αυτούς τους ασθενείς.

Οι οικογενειακοί γιατροί αναφέρουν ότι καθίσταται όλο και πιο δύσκολο να οργανωθεί γρήγορα και αποτελεσματικά η κατάλληλη φροντίδα για ηλικιωμένους με άνοια, άτομα με χρόνιες παθήσεις ενήλικες και παιδιά με ψυχιατρικά προβλήματα. Οπως λένε οι οικογενειακοί γιατροί, αντιμετωπίζουν κατά μέσο όρο 6 ασθενείς τη βδομάδα, που είναι εξαιρετικά δύσκολο ή και αδύνατον να τους παρασχεθεί η κατάλληλη ιατρική παρακολούθηση στη συνέχεια.

Αυξάνονται τα κέρδη των επιχειρηματιών

Μεγάλοι κερδισμένοι από αυτήν την κατάσταση είναι οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της Υγείας. Πάνω από 90 μεγάλες εταιρείες υγειονομικής περίθαλψης στην Ολλανδία έχουν σημειώσει τα τελευταία τρία χρόνια «ασυνήθιστα μεγάλα κέρδη», σύμφωνα με δημοσιογραφικές έρευνες των «Pointer», «Reporter Radio» και «Follow the Money».

Τουλάχιστον 85 από αυτές τις εταιρείες πέτυχαν περιθώριο κέρδους άνω του 10% επί δύο συναπτά έτη. 7 εταιρείες σημείωσαν περιθώριο κέρδους πάνω από 40% και 2 απ' αυτές πάνω από 50%. Συνολικά, οι εταιρείες αυτές κατέγραψαν κέρδη 77,6 εκατ. ευρώ το 2017 και το 2018.


Ε. Μ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
ΑΤΙΤΛΟ(2019-05-29 00:00:00.0)
«Φονική» η έλλειψη ΠΦΥ(2010-01-08 00:00:00.0)
Παροχές «υγείας» σύμφωνα με την τσέπη του ασθενούς(2005-08-14 00:00:00.0)
«Νοσηλεία» στα κρατητήρια(2005-01-13 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ