Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΟΥ Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟ ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΩΝ - ΚΑΜΑΤΕΡΟΥ
Στο επίκεντρο τα προβλήματα των εργαζομένων και του λαού της περιοχής

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα και συζήτησε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο

Με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα
Με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα
Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος, στην οποία συμμετείχαν οι Θ. Χιώνης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, Αθανασία Ζαρκαδούλα, Γραμματέας της ΚΟ Δυτικών Συνοικιών και μέλος της ΕΠ Αττικής, Γ. Κρητικός, μέλος της ΕΠ Αττικής, και Θ. Σκολαρίκος, επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» στο δήμο, επισκέφτηκε χτες το δημαρχείο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, όπου συναντήθηκε με τον δήμαρχο Στ. Τσίρμπα και το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο.

Ο δήμαρχος ενημέρωσε τον Δημήτρη Κουτσούμπα για τα κυριότερα προβλήματα του δήμου, που αφορούν στην υποχρηματοδότηση και τη μεγάλη έλλειψη προσωπικού. Οπως ανέφερε, η πόλη στερείται βασικές υποδομές (πεζοδρόμια, οδόστρωμα, ηλεκτροφωτισμός, έως σοβαρά αντιπλημμυρικά έργα), ενώ ένα κρίσιμο ζήτημα είναι η πραγματοποίηση αντισεισμικού, στατικού ελέγχου στις σχολικές μονάδες απ' τους αρμόδιους φορείς.

Εθεσε ακόμα ζητήματα παραχώρησης στο δήμο εκτάσεων που μπορούν να μετατραπούν σε χώρους πρασίνου και αναψυχής, απομάκρυνσης του στρατοπέδου απ' τον αστικό ιστό, αλλά και σύνδεσης του δήμου με το μετρό, καθώς οι συγκοινωνίες είναι ένα απ' τα μεγάλα προβλήματα που ταλανίζουν τους κατοίκους. Τέλος, ανέφερε ως σημαντικό πρόβλημα την απουσία δομών Υγείας στην περιοχή.


Ο Δημήτρης Κουτσούμπας διαβεβαίωσε ότι το ΚΚΕ θα στηρίξει με κάθε πρόσφορο μέσο την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων, με προτεραιότητα αυτά που αφορούν στην προστασία της ζωής του λαού. Τόνισε ωστόσο την ανάγκη και οι δημοτικές αρχές να λειτουργούν ως αντιπολίτευση προς την κεντρική εξουσία, διεκδικώντας και αυτές την επίλυση προβλημάτων.

Η Τοπική Διοίκηση είναι το κράτος σε τοπικό επίπεδο

Στη συνέχεια ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο. Εκ μέρους του σωματείου η πρόεδρός του, Ελένη Καμαρινοπούλου, αφού ευχαρίστησε για τη συμβολή του Κόμματος στους αγώνες των εργαζομένων, έθεσε στον Δ. Κουτσούμπα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, με κυρίαρχο αυτό της έλλειψης προσωπικού, που οδηγεί σε εντατικοποίηση, με αντίκτυπο στις παρεχόμενες υπηρεσίες προς τους δημότες.

Αναφέρθηκε επίσης στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις (εφτά στον αριθμό!) με τις οποίες εργάζεται το μισό περίπου δυναμικό του σωματείου. Οπως τόνισε, αυτό αναδεικνύει σε κύριο μέτωπο της πάλης του σωματείου το ζήτημα της σταθερής και μόνιμης δουλειάς. Στη συνάντηση συζητήθηκαν επίσης ζητήματα που αφορούν στις ιδιωτικοποιήσεις τομέων των δήμων, στη συνδικαλιστική δράση και την προσπάθεια περιορισμού της, στη διαχείριση των απορριμμάτων, στις εξελίξεις στην Κοινωνική Ασφάλιση κ.ά.

Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο
Από τη συνάντηση με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων στο δήμο
Μιλώντας στα μέλη του ΔΣ του Σωματείου για την προσπάθεια του ΚΚΕ να ενημερωθεί για να δυναμώσουν η διεκδίκηση, η άσκηση πίεσης προς την κεντρική εξουσία, προς την κυβέρνηση, για να επιλύονται τα προβλήματα των εργαζομένων, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως οι εργαζόμενοι, η εργατική τάξη είναι η παραγωγική δύναμη η οποία δημιουργεί όλο τον πλούτο.

Αναφέρθηκε επίσης στο χαρακτήρα της Τοπικής Διοίκησης, η οποία, όχι τυχαία, έχει γίνει όχι απλά το μακρύ χέρι του κρατικού μηχανισμού, είναι το ίδιο το κράτος σε τοπικό επίπεδο, υλοποιεί και διαχειρίζεται την καπιταλιστική ανάπτυξη, τον αστικό σχεδιασμό σε συγκεκριμένους δήμους, όπως και στο δήμο των Αγίων Αναργύρων - Καματερού, που απαρτίζεται από εργατικές - λαϊκές οικογένειες.

Σε αυτήν τη φάση της ανάπτυξης, πρόσθεσε, ξεπερνώντας τη βαθιά προηγούμενη οικονομική καπιταλιστική κρίση, τα προβλήματα για τους εργαζόμενους παραμένουν τα ίδια. Μπορεί τα κέρδη των λίγων, των ομίλων να αναπτύσσονται, αλλά το τι βάζει η κάθε λαϊκή οικογένεια, ο κάθε εργαζόμενος στην τσέπη του, βλέπουμε ή να μειώνεται ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να μένει στάσιμο ή να δίνονται κάποια ψίχουλα που εξανεμίζονται την ίδια στιγμή.

Απροστάτευτος ο λαός από φυσικά φαινόμενα και καταστροφές

Με την επισήμανση ότι ο δήμος διαχειρίζεται ζητήματα που αφορούν άμεσα την καθημερινότητα, την ίδια τη ζωή, ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε τα σοβαρά προβλήματα στον τομέα της Υγείας, όπου λείπουν γιατροί και νοσηλευτές, λέγοντας πως ένα ΠΕΔΥ καλύπτει μια μεγάλη περιοχή με κατοίκους που δεν έχουν να πληρώνουν συνέχεια, ενώ νοσοκομεία στην ουσία δεν υπάρχουν, αφού το ένα ουσιαστικά εξυπηρετεί όλο το Λεκανοπέδιο.

Αντίστοιχα και στην Παιδεία υπάρχουν προβλήματα. Για παράδειγμα, στις 58 σχολικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του δήμου δεν έχει γίνει στην ουσία αντισεισμικός έλεγχος. Με αφορμή μάλιστα τον πρόσφατο σεισμό στην Αλβανία, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ τόνισε πως τα σχολεία, εκεί που συγκεντρώνονται οι μαθητές, όπως και άλλοι χώροι όπου συνωστίζονται πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα νεολαία, πρέπει να ελεγχθούν άμεσα γιατί είμαστε σε σεισμική περιοχή.

Αρα, λοιπόν, σημείωσε, τα θέματα πολιτικής προστασίας - σεισμοί, πλημμύρες, πυρκαγιές - τα πληρώνει πάλι ο λαός, γιατί χρειάζονται έργα που δεν χρηματοδοτούνται, δεν είναι στα «επιλέξιμα» απ' την ΕΕ και απ' τα κρατικά κονδύλια, γιατί δεν έχουν κέρδος για τους μεγάλους ομίλους. Και βεβαίως την πληρώνει ο κόσμος με τη ζωή του, ή με την καταστροφή της περιουσίας του.

Αρα, κατέληξε, αυτά τα ζητήματα προστασίας της ζωής του λαού, που είναι στην επικαιρότητα και λόγω των καταστροφών απ' τις πλημμύρες και λόγω του ότι η περιοχή της Δυτικής Αθήνας είναι μια τέτοια περιοχή, με σοβαρά προβλήματα, πρέπει να αποτελέσουν προτεραιότητα της πάλης των εργαζομένων.

Επίθεση διαρκείας σε εργασιακά και συνδικαλιστικά δικαιώματα

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας αναφέρθηκε στη συνέχεια στις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και στις απαράδεκτες συνθήκες εντατικοποίησης της εργασίας, λέγοντας πως το γεγονός ότι δεν υπάρχει μόνιμη και σταθερή δουλειά, υπάρχουν αορίστου αλλά και ορισμένου χρόνου, δίμηνα, οκτάμηνα, επιδρά και στην απόδοση των εργαζομένων, πέρα απ' την ίδια τη ζωή τους, που ο εργαζόμενος δεν μπορεί στοιχειωδώς να προγραμματίσει την οικογενειακή του ζωή.

Τόνισε τη θέση του ΚΚΕ πως πρέπει να γίνουν προσλήψεις με μόνιμη και σταθερή σχέση, να αντιμετωπιστούν οι ελλείψεις εργαζομένων αλλά και να προσεχθούν ιδιαίτερα η υγιεινή και η ασφάλεια, καθώς ο κλάδος έχει πληρώσει με πολλά θύματα στο βωμό της ασυδοσίας και της έλλειψης μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Μιλώντας για τα εργατικά «ατυχήματα», είπε πως αυτά δεν είναι ατομική ευθύνη του εργαζόμενου, είναι συλλογική ευθύνη πρώτα απ' όλα του δήμου, της Περιφέρειας, του κράτους, των κυβερνήσεων, αυτού του συστήματος που πρέπει να προσέχει και να παίρνει μέτρα για την προστασία των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε επίσης στις ιδιωτικοποιήσεις που σχεδιάζονται, είτε στα απορρίμματα είτε σε άλλους τομείς, όπως ο ηλεκτροφωτισμός, το πράσινο κ.λπ., λέγοντας πως όλα αυτά επιδρούν στους ίδιους τους εργαζόμενους. Στο ίδιο πλαίσιο, μιλώντας για το «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο, είπε ότι οδηγεί σε ασυδοσία την «ιδιωτική» ονομαζόμενη πρωτοβουλία και την ελευθερία της αγοράς σε κρίσιμους τομείς, επιβαρύνει το περιβάλλον, τις ίδιες τις ζωές μας.

Αλλη πλευρά στην οποία αναφέρθηκε ήταν οι αντιδραστικές ρυθμίσεις για τη συνδικαλιστική δράση, τον περιορισμό του δικαιώματος της απεργίας, μέχρι και την προσπάθεια πλήρους κατάργησής του.

Ο Δ. Κουτσούμπας τόνισε πως το σύνθημα «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη» πρέπει να είναι σημαία του εργατικού ταξικού κινήματος, γιατί ξέρουμε ότι αυτοί οι νόμοι γίνονται από την αστική εξουσία, απ' αυτό το αστικό Κοινοβούλιο και είναι για τα συμφέροντα των λίγων και όχι για τα συμφέροντα των εργαζομένων.

Αναφέρθηκε επίσης και στη δήθεν «ψηφιοποίηση» της λειτουργίας των σωματείων, την οποία μάλιστα παρουσιάζουν ως τεράστιο επίτευγμα λόγω της επιστημονικοτεχνικής επανάστασης, της προόδου της επιστήμης, της αυτοματοποίησης της παραγωγής, της ανάπτυξης της πληροφορικής, που καμία σχέση δεν έχει με την πραγματικότητα. Γιατί είναι διαφορετικό να κοιταζόμαστε στα μάτια, να συζητάμε, να αποφασίζουμε κι άλλο ο καθένας μέσα απ' το κινητό του, όπου κι αν βρίσκεται, να πατάει και να ψηφίζει ότι δεν θέλει απεργία ή ότι θέλει στάση ή οτιδήποτε άλλο.

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά πως υγεία για το συνδικαλιστικό κίνημα είναι οι διαφορετικές απόψεις που μπορεί να εκφράζουν παρατάξεις, άτομα, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι και μέσα από συλλογικές διαδικασίες να καταλήγουν. «Αυτό πώς θα το κάνεις; Ηλεκτρονικά;», σημείωσε, ιδιαίτερα μάλιστα όταν ο εργοδότης, το κράτος, η κυβέρνηση, η αστυνομία, η ασφάλεια παρακολουθούν τι ψηφίζει ο κάθε εργαζόμενος, τι άποψη έχει, τι πιστεύει.

Η δύναμη βρίσκεται στα χέρια των εργαζομένων

Για το νέο κρατικό προϋπολογισμό ο Δημήτρης Κουτσούμπας είπε πως είναι ταξικός, αντιλαϊκός, με περικοπές ξανά σε κοινωνικά δικαιώματα και υπηρεσίες και με αύξηση των εσόδων του κράτους απ' τη φορολογία των εργαζομένων, γιατί πάλι προβλέπει νέες φοροαπαλλαγές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους εφοπλιστές, στους βιομηχάνους.

Εκτενή αναφορά έκανε, τέλος, στα ζητήματα του «νέου Ασφαλιστικού» και στις συνέπειες που θα έχει για εργαζόμενους και συνταξιούχους.

Καταλήγοντας, τόνισε πως αυτά τα ζητήματα αφορούν όλους τους εργαζόμενους και πρέπει να τα αναδείξουμε ενιαία στην πάλη μας. Γι' αυτό οι εργαζόμενοι χρειάζεται να διαφυλάξουν ως κόρη οφθαλμού την ταξική τους ενότητα, όχι τη γενική και αφηρημένη που λένε διάφοροι συμβιβασμένοι, που οδηγεί σε συμβιβασμό με τον ταξικό αντίπαλο. Την ταξική ενότητα που ανοίγει δρόμους και σήμερα για ικανοποίηση στοιχειωδών αναγκών, για να έχουν οι εργαζόμενοι κάποιες κατακτήσεις και βεβαίως να ανοίξει ο δρόμος για το αύριο, ώστε αυτές οι κατακτήσεις να είναι μόνιμες, γιατί με διάφορους τρόπους τις παίρνουν πίσω.

Για να νικήσει οριστικά και αμετάκλητα η εργατική τάξη, ως τάξη, πρέπει να πάρει την εξουσία, είπε ο Δ. Κουτσούμπας. Γι' αυτό κι εμείς, όσο κι αν διαφωνούν κάποιοι ή άλλοι δεν το καταλαβαίνουν και το θεωρούν «υπερφίαλο», «ουτοπικό», θεωρούμε ότι αυτή είναι η μοναδική λύση, αναγκαιότητα για τους εργαζόμενους, για να ανοίξει ο δρόμος όπου θα καταργηθεί οριστικά η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο, κατέληξε.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Το ΚΚΕ απλώνει το χέρι σε όσους δεν συμβιβάζονται και θέλουν μια καλύτερη ζωή(2022-11-30 00:00:00.0)
Με τους εργαζόμενους στο λογιστήριο του ομίλου ΣΥΝΚΑ(2018-11-10 00:00:00.0)
Με τον αντιπεριφερειάρχη και τον δήμαρχο Χανίων(2017-12-05 00:00:00.0)
Συνάντηση με τον δήμαρχο Τρικκαίων(2016-06-28 00:00:00.0)
Εμπρακτα στο πλευρό του λαού οι δυνάμεις του ΚΚΕ(2014-02-07 00:00:00.0)
Τα σχέδια της κυβέρνησης στην Υγεία ευνοούν τους επιχειρηματικούς ομίλους(2013-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ