Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΒΟΥΛΗ
ΝΙΚΟΣ ΚΑΡΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ
Το καπιταλιστικό κέρδος εμπόδιο για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών και στην Ενέργεια

«Γην και ύδωρ» στους επιχειρηματικούς ομίλους δίνει η κυβέρνηση της ΝΔ και με αυτό το νομοσχέδιο, επισήμανε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος, τονίζοντας ότι προωθεί περαιτέρω την πολιτική «απελευθέρωσης» της ΕΕ, πιάνοντας το νήμα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και από αυτήν την άποψη η αντιπαράθεση ανάμεσά τους είναι άσφαιρη και αποπροσανατολιστική.

Εξάλλου, όπως σημείωσε, όλες οι κυβερνήσεις έκαναν ιδιωτικοποιήσεις, ενώ όσον αφορά τον καβγά τους επί ποιας κυβέρνησης, του ΣΥΡΙΖΑ ή της ΝΔ, η ΔΕΗ έχασε τους περισσότερους πελάτες, τους πρότεινε να κοιτάξουν το τρίτο μνημόνιο που όλοι μαζί ψήφισαν, το οποίο προβλέπει ότι το μερίδιο της ΔΕΗ στην αγορά «θα μειωθεί κατά 50%».

Ανέδειξε ακόμα την υποκρισία του ΣΥΡΙΖΑ που εμφανίστηκε να τον παίρνει τώρα ο πόνος για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων στη ΔΕΗ, όμως 5 χρόνια ως κυβέρνηση «επέτρεψε πάνω από το 30% των εργαζομένων στις επιχειρήσεις υπό δημόσιο έλεγχο να είναι εργολαβικοί, χωρίς ΣΣΕ, χωρίς δικαιώματα, φτηνοί και αναλώσιμοι και πολλές φορές να τους οφείλονται και δεδουλευμένα από τον εργολάβο».

«Συμπλέετε - τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος - σε μία στρατηγική επιλογή που είναι η "απελευθέρωση" της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας που έχει επιβληθεί από την ΕΕ με συγκεκριμένους στόχους», που είναι η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων, ανοίγοντας «τους ασκούς του Αιόλου για τα εργασιακά δικαιώματα, τις λαϊκές ανάγκες, που οδηγεί στην ενεργειακή εξάρτηση της χώρας» και καταστρέφει το περιβάλλον. Ακόμα και «ορεινοί όγκοι παραδίδονται στα αιολικά πάρκα, με επιπτώσεις στη βιοποικιλότητα και τη διαχείριση των υδάτινων πόρων», σημείωσε.

Ο Ν. Καραθανασόπουλος χαρακτήρισε την ανταγωνιστικότητα και κερδοφορία «μυλόπετρες που αλέθουν εργασιακά δικαιώματα» και λαϊκές ανάγκες, με εκτεταμένα τμήματα του λαού, πάνω από το 30%, να ζουν σε συνθήκες ενεργειακής φτώχειας. Αλλωστε, όπως επισήμανε, «η ίδια η κυβέρνηση λέει αποκαλυπτικά ότι για να προσαρμοστεί η ΔΕΗ στις νέες συνθήκες ανταγωνισμού, πρέπει να τσακιστούν εργασιακά δικαιώματα, μονιμότητα, ΣΣΕ».

Οπως τόνισε, οι μόνοι που έχουν ευνοηθεί από την πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι οι κεφαλαιοκράτες, δηλαδή οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Ενέργειας, «τα αρπακτικά που δραστηριοποιούνται στις ΑΠΕ».

Χαρακτήρισε και πάλι έγκλημα «σε βάρος της ασφάλειας, των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας», σε «βάρος των λαϊκών αναγκών» την απολιγνιτοποίηση, λέγοντας ακόμα ότι σε μία περίοδο που η αστάθεια και οι ανταγωνισμοί εντείνονται, «δεν μπορεί να είναι μεταβατικό καύσιμο ένα εισαγόμενο καύσιμο, το φυσικό αέριο. Εχουμε δει πώς κλείνουν κάνουλες αυτών που έχουν το φυσικό αέριο», ανέφερε.

Ξεκαθάρισε ότι στο πλαίσιο αυτού του συστήματος δεν υπάρχει πιθανότητα «για αξιοποίηση του συνόλου των εγχώριων ενεργειακών πηγών όπου αυτή να οδηγεί στη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, σε ένα σταθερό σύστημα επάρκειας της ηλεκτρικής ενέργειας, στη διαρκή αναβάθμιση της θέσης των εργαζομένων με μόνιμη σταθερή εργασία, με υψηλές αποδοχές και φτηνό ρεύμα για το λαό». Πρόσθεσε ότι «τεχνικά τα εργαλεία υπάρχουν, όμως αυτά έρχονται σε αντίθεση με το καπιταλιστικό κέρδος και με αυτό πρέπει να ξεμπερδεύουμε».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ