Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ
Ερώτηση για τις καταστροφές από τις πλημμύρες σε περιοχές της χώρας

Ερώτηση για τις μεγάλες καταστροφές που άφησαν πρόσφατα πίσω τους οι βροχοπτώσεις και η έλλειψη αντιπλημμυρικών έργων στη Ρόδο, στην Κινέτα, στη Χαλκιδική, στη Θάσο, στο Ιόνιο (ιδιαίτερα στην Κέρκυρα, στην Κεφαλονιά και τη Ζάκυνθο) και τη Δυτική Ελλάδα κατέθεσε χτες η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ.

Μία νεκρή στη Ρόδο, τραυματίες και εγκλωβισμένοι συνθέτουν την εικόνα της καταστροφής. Σπίτια εργατικών - λαϊκών νοικοκυριών βυθίστηκαν στις λάσπες, δρόμοι πλημμύρισαν, αγροτικές οδοί καταστράφηκαν, ενώ προβλήματα παρουσιάστηκαν στα βασικά δίκτυα, όπως νερό, ρεύμα, τηλέφωνο.

Συγκεκριμένα ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Λευτέρης Νικολάου - Αλαβάνος τόνισε:

«Για πολλοστή φορά αποδεικνύεται ότι η λαϊκή περιουσία είναι ανοχύρωτη, καθώς το κυνήγι του κέρδους είναι η βαθύτερη αιτία για τη συστηματική υπονόμευση της πολιτικής προστασίας, κόντρα σε όσους μιλούν για "ακραία φαινόμενα" και "κλιματική αλλαγή" αποπροσανατολιστικά ως πρόσχημα. Το πλαίσιο πολιτικής προστασίας από τις πλημμύρες, που δημοσίευσε πρόσφατα η κυβέρνηση της ΝΔ, υπηρετεί την ίδια στρατηγική βασισμένη στις σχετικές ευρωπαϊκές Οδηγίες. Με διαχρονική ευθύνη της ΕΕ, των ελληνικών κυβερνήσεων και των Περιφερειών, τα όποια αντιπλημμυρικά έργα δεν εντάσσονται στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου αντιπλημμυρικού σχεδιασμού, αλλά σχεδιάζονται και κατασκευάζονται με κριτήριο την κερδοφορία των κατασκευαστικών ομίλων, με μόνιμο αποτέλεσμα τις τεράστιες υπερβάσεις κόστους, την αποσπασματικότητα και τη χαμηλή ποιότητα».

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος κατέθεσε τα παρακάτω ερωτήματα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή: «Θα ενεργοποιήσει το λεγόμενο "Ταμείο Αλληλεγγύης" για τις παραπάνω πληγείσες περιοχές προκειμένου όχι μόνο να αποκατασταθούν οι υποδομές, αλλά και να αποζημιωθούν πλήρως τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά που αποκλείονται με βάση τον υφιστάμενο Κανονισμό; Πώς τοποθετείται στο ότι με βάση τις κατευθύνσεις της ΕΕ και την πολιτική των κυβερνήσεών της εδώ και δεκαετίες έχουμε οδηγηθεί στη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση;».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org