Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης, καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών

Στις πληγές που μετράνε τα λαϊκά στρώματα από τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας, να καταγραφούν γρήγορα οι ζημιές και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στάθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ξεκινώντας τη χτεσινή του ομιλία στη Βουλή για τη ΔΕΗ.

Το σχετικό απόσπασμα έχει ως εξής:

«Με την ευκαιρία της σημερινής συζήτησης στη Βουλή θα ήθελα να εκφράσω και την αλληλεγγύη μας στον αλβανικό λαό, που δοκιμάζεται σκληρά μετά τον μεγάλο καταστροφικό σεισμό, αλλά και τη συμπαράσταση στον δύσκολο αγώνα που έχει μπροστά του, προκειμένου να σταθεί στα πόδια του.

Μεγάλη είναι όμως και η δοκιμασία που περνάνε και εδώ στη χώρα μας χιλιάδες λαϊκές οικογένειες, σε πολλές περιοχές, καθώς μετρούν τις πληγές τους μετά τις καταστροφικές πλημμύρες. Από τη Χαλκιδική έως τη Ρόδο και από τη Θάσο έως τη Δυτική Αττική, την Κινέτα, οι καταστροφές είναι μεγάλες και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί πολύ σοβαρά.

Οι τηλεοπτικές εικόνες δεν αποτυπώνουν πάντα ολόκληρη την πραγματικότητα. Θα ήθελα ενδεικτικά να αναφέρω ορισμένα από τα σοβαρά προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί στις περιοχές που έχουν πληγεί.

Για παράδειγμα, στη Χαλκιδική δεκάδες κατοικίες παραμένουν καλυμμένες με τόνους λάσπης, δρόμοι έχουν καταστραφεί, με αποτέλεσμα πάρα πολύ σοβαρά προβλήματα στο οδικό δίκτυο. Σοβαρές βλάβες έχει υποστεί το δίκτυο ύδρευσης και ρεύματος. Η Ολυμπιάδα παραμένει χωρίς ρεύμα, νερό, οι επικοινωνίες είναι προβληματικές.

Στη Θάσο οι καταστροφές αφορούν κύρια υποδομές, αλλά και περιουσίες, σπίτια, τουριστικές επιχειρήσεις, σε αγροτικές και κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Εχει καταστραφεί τμήμα του δρόμου και της γέφυρας στο χωριό Ποταμιά, αλλά και σημαντικό μέρος της αγροτικής οδοποιίας. Εχει επίσης καταστραφεί τμήμα των υπαρχόντων "αντιπλημμυρικών λάκκων". Το ίδιο ισχύει και σε τμήμα του αποχετευτικού δικτύου και του δικτύου ύδρευσης.

Μεγάλες είναι οι καταστροφές σε ελαιόδεντρα, αλλά και σε χωράφια, ενώ ακόμα δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή των καταστροφών σε ζωικό κεφάλαιο και σε στάβλους.

Στη Ρόδο, το ότι το νησί κηρύχθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης αποδεικνύει το μέγεθος των καταστροφών, αφού οι πλημμύρες ουσιαστικά επηρέασαν όλο το νησί, με εκτεταμένες ζημιές σε υποδομές στο οδικό δίκτυο, σε γέφυρες, σε σπίτια και καταστήματα.

Στην Κινέτα, ζημιές έχουν υποστεί 230 κατοικίες, 80 επαγγελματικοί χώροι, ακόμα και το μοναδικό ιατρείο της περιοχής. Μάλιστα η πλειοψηφία αυτών είχαν πληγεί και σε προηγούμενη πλημμύρα, χωρίς να πάρουν ακόμα αποζημιώσεις, ενώ τώρα οι καταστροφές είναι πιο μεγάλες. Μεγάλες ζημιές έχει υποστεί - το ξέρουμε - και το οδικό δίκτυο. Ολοι οι δρόμοι κάτω από τη Νέα Εθνική Οδό μέχρι την παραλία έχουν υποστεί μεγάλες καταστροφές, συνολική καταστροφή, μένουν κλειστοί. Συνολικά γύρω στους 40 δρόμους χρήζουν εργασίας άμεσης επισκευής και διάνοιξης.

Ολα όσα περιέγραψα - τα πλημμυρισμένα σπίτια, οι κατεστραμμένοι δρόμοι, τα γκρεμισμένα γεφύρια, οι σοβαρές βλάβες στα δίκτυα ύδρευσης και ηλεκτροδότησης - είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής όλων των μέχρι σήμερα κυβερνήσεων, η οποία φυσικά δεν έχει ως προτεραιότητα τις λαϊκές ανάγκες, όπως είναι η προστασία της ζωής του λαού μας.

Γιατί σε όλες αυτές τις περιοχές τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, τα έργα διευθέτησης των ρεμάτων, έπρεπε να είχαν γίνει πολλά χρόνια πριν. Αυτό που τώρα επείγει, για να μπορέσουν να ορθοποδήσουν οι οικογένειες που έχουν πληγεί, είναι να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα έργα αποκατάστασης των ζημιών, να καταγραφούν πιο γρήγορα οι ζημιές από ό,τι στο παρελθόν και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών. Σε όλες αυτές τις περιοχές, αλλά και σε όλη την Ελλάδα, τα αντιπλημμυρικά έργα αποκτούν πλέον επείγοντα χαρακτήρα».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org