Πέμπτη 28 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΒΟΥΛΗ
Ενας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης», με χαμένους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή

Eurokinissi

Στην ανάγκη να προχωρήσουν άμεσα όλα τα επείγοντα έργα αποκατάστασης και αντιπλημμυρικής προστασίας και να δοθούν με ταχείς ρυθμούς οι αποζημιώσεις στο 100% των ζημιών στάθηκε στην αρχή της χτεσινής του ομιλίας ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας (βλέπε αναλυτικά σελ. 20 - 21), ο οποίος σχετικά με το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ σημείωσε:

***

Κυρίες και κύριοι,

Το νομοσχέδιο που φέρνετε, με πρόσχημα την τάχα «σωτηρία» της ΔΕΗ, είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα της «απελευθέρωσης», της ιδιωτικοποίησης της Ενέργειας, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις.

Ο λαός γνωρίζει ποιοι ήταν και είναι οι μοναδικοί κερδισμένοι, όλα αυτά τα χρόνια, με δισεκατομμύρια ευρώ κέρδη, οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια, και πως χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι, τα λαϊκά στρώματα σε ολόκληρη τη χώρα.

Η πολιτική σας κινείται στην ίδια αντιλαϊκή κατεύθυνση: Περαιτέρω εμπορευματοποίηση της Ενέργειας, διαμόρφωση ακόμα καλύτερων όρων για τη λειτουργία της «αγοράς Ενέργειας», διασφάλιση της «ανταγωνιστικότητας» για όλους τους επενδυτές στην Ενέργεια.

Ο στόχος σας να ανοίξετε νέα πεδία για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια

Ποιο είναι το νέο στοιχείο; Η προώθηση του στόχου της «πράσινης Ενέργειας», της λεγόμενης μεταλιγνιτικής εποχής.

Το λέτε πια χωρίς καμιά περιστροφή. Μέχρι το 2028 κατάργηση του λιγνίτη ως καυσίμου.

Στην πραγματικότητα σχεδιάζετε το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων πολύ νωρίτερα απ' τις σχετικές διακηρύξεις σας.

Και πρέπει εδώ να ακουστούν επιτέλους αλήθειες.

Ποιος είναι ο στόχος; Γιατί έχετε «φαγωθεί» με τον λιγνίτη, τη βαριά βιομηχανία της χώρας;

Προωθείτε την «πράσινη ανάπτυξη», με στόχο να διαμορφώσετε νέα πεδία επενδυτικής δραστηριότητας για τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια των ομίλων. Προωθείτε τη στρατηγική της ΕΕ, που με πρόσχημα την προστασία του περιβάλλοντος προσπαθεί να αναβαθμίσει τη θέση της στον ενεργειακό πόλεμο.

Σε ολόκληρο τον κόσμο, απ' τις ΗΠΑ μέχρι τη Γερμανία και τη Γαλλία, ένα μεγάλο κομμάτι του κεφαλαίου υποστηρίζει τη λύση αυτή, που θέλετε και εσείς: Το περιβόητο «Green New Deal», το μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα που θα αντικαταστήσει τις παλαιές υποδομές με καινούργιες, πράσινες υποδομές. Αλλά οι καινούργιες υποδομές κοστίζουν.

Και οι πράσινες υποδομές κοστίζουν ακόμα περισσότερο. Οι νέες πράσινες υποδομές μεταφράζονται σε πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα, σημαίνουν λιγότερη θέρμανση, ακριβές νέες εγκαταστάσεις.

Θυμίζουμε εδώ πως η ηλεκτροπαραγωγή του λιγνίτη κοστίζει 5 λεπτά η κιλοβατώρα, ενώ οι ΑΠΕ 3 με 4 φορές παραπάνω το ελάχιστο, φυσικά η αναλογία αλλάζει τεχνητά με τα πράσινα τέλη και την πολιτική εμπορίου ρύπων που επιβάλλει η ΕΕ.

Θυμίζουμε πως μόνο για το σταθμό της «Πτολεμαΐδας-5», των 660 μεγαβάτ, που θυσιάζεται στο δρόμο της «πράσινης ανάπτυξης», χρειάζονται να εγκατασταθούν περίπου δυο χιλιάδες τεράστιες ανεμογεννήτριες των 80 μέτρων, όσες περίπου υπάρχουν στα σχέδια των ομίλων και αναμένουν να αδειοδοτηθούν.

Και φυσικά, η «πράσινη ανάπτυξη» έχει κερδισμένους και χαμένους.

Κερδισμένοι είναι οι «επενδυτές» στην ηλεκτροπαραγωγή και στις νέες πράσινες τεχνολογίες, που θα δουν δισεκατομμύρια κέρδη. Χαμένοι είναι οι εργαζόμενοι του κλάδου που γνωρίζουν την αύξηση του βαθμού εκμετάλλευσης και η λαϊκή οικογένεια βέβαια, που θα πληρώνει πανάκριβο ηλεκτρικό ρεύμα. Χαμένο είναι και εκείνο το τμήμα του κεφαλαίου που έχει επενδύσει σε παλαιότερες τεχνολογίες, που οι «πράσινες λύσεις» το καταστρέφουν.

Εδώ είναι κατά βάση η ΔΕΗ που έχει αυτές τις υποδομές.

Και δεν έχετε ιδιαίτερο θέμα να «πετάξετε» 1,5 δισ. ευρώ μόνο απ' την «Πτολεμαΐδα-5».

Ο λαός τα πλήρωσε. ΟΧΙ οι όμιλοι που ενισχύονται ξανά και ξανά συνεχώς. Αλλωστε, κάτι θα σκεφτείτε να την κάνετε. Αλλά κάπως πρέπει να «πειστούν» οι εργαζόμενοι σε ολόκληρο τον κόσμο, να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη για αυτές τις «πράσινες τεχνολογίες».

Δεν είναι «προοδευτικό» να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας, να ενταθεί η ενεργειακή φτώχεια

Και φέρνετε τον «μπαμπούλα» της κλιματικής αλλαγής.

Ενώ η επιστημονική κοινότητα ακόμα δεν έχει καταλήξει για το εύρος, την εξέλιξη, τις επιπτώσεις του φαινομένου, εσείς εδώ το έχετε κάνει κυριολεκτικά «καραμέλα».

Ενώ υπάρχει διαπάλη μεταξύ των μελών της ΕΕ που διαθέτουν απόθεμα στερεών καυσίμων και της Κομισιόν, διαπάλη των ομίλων στο εσωτερικό των ΗΠΑ, εσείς προβάλλετε ότι η πολιτική σας αποτελεί διεθνώς τον σύγχρονο μονόδρομο.

Μας λέτε πως πρέπει να μειωθούν οι εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) για να «σωθεί ο πλανήτης».

Πως πρέπει να πληρώνουμε το ρεύμα 4 και 5 φορές πάνω, γιατί κινδυνεύουμε.

Πως η Κοζάνη και η Μεγαλόπολη πρέπει να γίνουν έρημες πόλεις, να ζήσουμε ένα νέο Μαντούδι.

Μας λέτε ότι «είναι προοδευτικό»:

Να χαθούν χιλιάδες θέσεις εργασίας. Να ενταθεί η «ενεργειακή φτώχεια» του λαού. Να αυξηθούν ακόμα περισσότερο τα τιμολόγια ηλεκτρικού ρεύματος, πως είναι προοδευτικό να δημιουργηθούν προβλήματα με την τηλεθέρμανση σε ολόκληρες περιοχές.

Αλλά κι εδώ το ψέμα έχει κοντά ποδάρια.

Αν θέλατε πραγματικά να μειωθούν οι εκπομπές, τα τελευταία 20 χρόνια, θα μπορούσατε να το πετύχετε με νέα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, με μεγάλους καινούργιους σταθμούς καύσης λιγνίτη, που αντικαθιστούν τους παλαιούς και παράγουν το μισό περίπου διοξείδιο του άνθρακα.

Δεν το κάνετε. Γιατί οι επενδυτές θέλουν μεγάλα κέρδη, γρήγορη απόσβεση, πολλές επενδύσεις για να διευκολύνονται οι μεταξύ τους αντιθέσεις.

Δεν το κάνετε γιατί, σε τελευταία ανάλυση, ο καπιταλισμός, το σύστημα που υπηρετείτε, απαιτεί τεράστια καταστροφή κεφαλαίου για να ξαναβρεί κέρδη.

Και τι κάνατε αντ' αυτού;

Φορολογήσατε την παραγωγή CO2 με τα περιβόητα τέλη, που μάλιστα αυξάνονται κατά το δοκούν, ώστε να «βγαίνουν» ασύμφορες οι λιγνιτικές μονάδες και να αυξάνεται τεχνητά η τιμή του ρεύματος στη χονδρεμπορική αγορά, ώστε να εμφανίζονται οι ΑΠΕ ως «ανταγωνιστικές».

Αλήθεια, ποιον νομίζετε ότι κοροϊδεύετε;

Γι' αυτό και η λύση των NOME, της νέας οργάνωσης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, των δημοπρασιών της λιγνιτικής παραγωγής, σε τιμή κάτω του κόστους, σε ιδιωτικούς ομίλους και η απαίτηση μείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50%, που ψηφίσατε μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, που ως κυβέρνηση το έφερε, δεν αρκούν πια.

Η ανάγκη του καπιταλισμού για νέες επενδύσεις είναι ακόμα μεγαλύτερη και καλείτε το λαό να αποδεχτεί ακόμα μεγαλύτερες θυσίες.

ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξίσου υπεύθυνοι, ταγμένοι στην ίδια πολιτική

Ο ΣΥΡΙΖΑ, που τώρα είναι πάλι στα κάγκελα, γιατί εσείς τώρα ξεπουλάτε τη ΔΕΗ, ενώ αυτός τάχα είναι αθώος του εγκλήματος, τελικά είναι ταγμένος κι αυτός στην ίδια πολιτική.

Προωθεί την ίδια «πράσινη» πολιτική με εσάς.

Μιλούσε ευθαρσώς για την ανάγκη επιπλέον 2 γιγαβάτ ανεμογεννητριών, έμμεσα έλεγε δηλαδή πως δεν θέλει τη λιγνιτική παραγωγή.

Κυρίως όμως, με τη σημερινή κατάσταση της ΔΕΗ, που αποτελεί για εσάς το βολικότερο σχήμα για να «εξηγήσετε» στον κόσμο πως πρέπει να συμμαζευτεί η ΔΕΗ, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ είστε εξίσου υπεύθυνοι.

Οι δημοπρασίες Ενέργειας οδήγησαν απλά σε μια τεράστια μετακίνηση κεφαλαίου από τη ΔΕΗ, που τώρα έχει χρέη, στις ιδιωτικές εταιρείες, που καταγράφουν τεράστια κέρδη.

Τα χρέη στη ΔΕΗ υπάρχουν, απλά, γιατί η δική σας πολιτική, η πολιτική της «απελευθέρωσης», έχει αυξήσει τόσο το κόστος της Ενέργειας, που έχει καταδικάσει εκατομμύρια εργαζόμενους σε ενεργειακή φτώχεια και σε χρέη προς τη ΔΕΗ.

Τώρα έρχεστε και λέτε πως η ΔΕΗ πρέπει να γίνει ανταγωνιστική.

Και ποια είναι η λύση σας; Μήπως να σταματήσει να πουλάει φθηνά το ρεύμα και να το μεταπουλάνε πανάκριβα οι «επενδυτές»; Μήπως να σταματήσει την παραγωγή με πανάκριβα εισαγόμενα καύσιμα; Μήπως να μη δεχτεί την καταστροφή πολλών δισ. ευρώ με τη μορφή λιγνιτικών σταθμών; Μήπως να σταματήσει να πληρώνει τα πανάκριβα «πράσινα τέλη»;

Οχι φυσικά...

Η λύση που προτείνετε είναι άλλη. Η γνωστή δοκιμασμένη λύση της φθηνής εργατικής δύναμης.

Και τι κάνετε; Εργολαβικοί που θα αντικαταστήσουν τους μόνιμους εργαζόμενους και μια εκ των υστέρων μείωση του μισθού των εργαζομένων, με τη μείωση της έκπτωσης στο ρεύμα, που αφορά και τους συνταξιούχους.

Και αποδεικνύεται και έτσι ότι το αστικό κράτος δεν «έχει καμία μπέσα». Και γι' αυτό και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ ξέρουν πως οι εθελούσιες σήμερα και οι συντάξεις, που θα τους υποσχεθείτε, θα μείνουν υποσχέσεις.

Το σχέδιο νόμου σας φέρνει νέα προκλητική στήριξη για τις λεγόμενες ΑΠΕ και τις ονομάζω λεγόμενες, γιατί προσπαθείτε να κρύψετε πως ακόμα και αν δεχτούμε τη δική σας λογική για την ανάγκη «προστασίας του περιβάλλοντος», οι δυο χιλιάδες ανεμογεννήτριες του 1 MW, για να μην πούμε 2,5 χιλιάδες, μόνο για την «Πτολεμαΐδα-5», μεταφράζονται σε πραγματική καταστροφή εκατοντάδων χιλιάδων στρεμμάτων στις κορυφές των βουνών.

Και για να υλοποιηθούν τα σχέδια αυτά, το αστικό κράτος - πριν ο ΣΥΡΙΖΑ, τώρα εσείς - αλλάζετε τις χρήσεις γης, τα ιδιοκτησιακά δικαιώματα, τους όρους σύνδεσης στο δίκτυο, ώστε να μπορούν οι επενδυτές να διασφαλίζουν τα τεράστια κέρδη τους.

Τον ίδιο χαρακτήρα έχουν και οι αλλαγές που φέρνετε στο φυσικό αέριο. Ποιος είναι ο στόχος σας; Να πουληθούν τα δίκτυα διανομής, ώστε να ανοίξει ο ανταγωνισμός και δίπλα σ' αυτό να πουλήσετε και τη ΔΕΠΑ, αφού την κομματιάσετε.

Ποιο θα είναι το αποτέλεσμα; Νέες επιβαρύνσεις για τους καταναλωτές, τεράστια διασφαλισμένα κέρδη για επενδυτές στο φυσικό αέριο.

Δεν πρωτοτυπείτε.

Η πολιτική σας στην Ενέργεια, η πολιτική της «απελευθέρωσης» είναι ίδια και απαράλλακτη με την πολιτική που στηρίζει η βολική για σας αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Υπόσχεται τεράστια κέρδη στους επενδυτές και στους ομίλους και τεράστιες θυσίες για τους εργαζόμενους και το λαό μας. Είναι ατελέσφορη.

Η λύση βρίσκεται στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης

Επιβεβαιώνεται και έτσι πως το σύστημά σας «έφαγε τα ψωμιά του»...

Μας λέτε για πρόοδο, πως το σύστημα αυτό και η αγορά σας μπορεί να φέρει κάτι καινούργιο. Αλλά τελικά δεν μπορεί.

Τα κέρδη των ομίλων, που είστε ταγμένοι να στηρίζετε, απαιτούν καταστροφή κεφαλαίων, φθηνή εργατική δύναμη, μείωση του εισοδήματος του μισθού του εργαζόμενου, εξαθλίωση των εργαζομένων, του λαού.

Η «απελευθέρωση» της Ενέργειας και οι ΑΠΕ δεν έφεραν τον παράδεισο της φθηνής καθαρής Ενέργειας που υποσχόσασταν.

Φέρνουν τεράστια κέρδη για τους ομίλους στην Ενέργεια και τους ευρωπαϊκούς ομίλους που παράγουν τις ανεμογεννήτριες, πάνω στην ενεργειακή φτώχεια, τους χαμηλούς μισθούς σε όλο τον κλάδο της Ενέργειας, τα κατεστραμμένα βουνά.

Ισχυριζόμαστε, και αυτό θα αποδειχτεί από την ίδια τη ζωή, ότι - ακόμα και αν καταφέρετε να προχωρήσετε αυτόν τον σχεδιασμό - τελικά θα είναι ατελέσφορος.

Ακόμα και το περιβόητο «Green New Deal» θα δώσει, το πολύ - πολύ, μερικά χρόνια ακόμα υπαρξιακής ανάσας, προτού η υπερσυσσώρευση κεφαλαίου εμφανιστεί και πάλι.

Το σύστημα έχει σαπίσει, δεν διορθώνεται, δεν αλλάζει.

Τα κέρδη των ομίλων και η ανάγκη διασφάλισής τους πνίγουν την κοινωνία.

Η λύση βρίσκεται στον αντίποδα. Στον ριζικά διαφορετικό δρόμο ανάπτυξης, μιας άλλης εξουσίας, της κοινωνικής ιδιοκτησίας των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, που σκοπός της παραγωγής θα είναι η κάλυψη των πραγματικών αναγκών όλων των εργαζομένων.

Αυτό το πλαίσιο μπορεί να εγγυηθεί:

-- Την ικανοποίηση του συνόλου των αναγκών του λαού μας.

-- Τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας μας.

-- Σταθερές θέσεις ασφαλούς εργασίας για τους εργαζόμενους του κλάδου.

-- Να δώσει ώθηση στην ισόμετρη ανάπτυξη όλων των περιοχών της χώρας.

Καλούμε, λοιπόν, και απ' αυτό το βήμα τους εργαζόμενους, τον ελληνικό λαό:

-- Να αντισταθούν στους σχεδιασμούς σας για τη ΔΕΗ και συνολικότερα την Ενέργεια.

-- Να αντιπαλέψουν συνολικά την πολιτική της «απελευθέρωσης» της Ενέργειας, της περαιτέρω εμπορευματοποίησής της, των ιδιωτικοποιήσεων σε ΔΕΗ, ΔΕΠΑ και στην Ενέργεια συνολικά.

-- Να παλέψουν για φθηνότερο ρεύμα για το λαό μας, έχοντας πια ξεκάθαρο πως δεν υπάρχει πισωγύρισμα, πως ο σημερινός αγώνας δεν μπορεί να γίνει με τις σημαίες του χτες, αλλά για να έχει αποτελέσματα πρέπει να γίνει με τις σημαίες του αύριο.

Σ' αυτήν την κατεύθυνση μπαίνουμε μπροστά για να οργανωθεί ο αγώνας για τα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων του κλάδου, όπως:

-- Στην αντίσταση στην ιδιωτικοποίηση ΑΔΜΗΕ - ΔΕΔΗΕ και ΔΕΗ και στην πολιτική «απελευθέρωσης».

-- Καμία πώληση, παράδοση μονάδων ορυχείων και ορυκτού πλούτου σε ιδιωτικούς ομίλους.

-- Αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο.

-- Μόνιμη σταθερή δουλειά για όλους με μονιμοποίηση όλου του έκτακτου προσωπικού.

-- Μέτρα ασφαλείας στους χώρους δουλειάς.

-- Φθηνό ρεύμα για το λαό και καμία διακοπή ρεύματος σε εργατική - λαϊκή οικογένεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ