Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΣ ΜΟΝΑΔΕΣ ΥΓΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΡΟΝΟΙΑΣ
Νέα κινητοποίηση ενάντια στην επικίνδυνη πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης

Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Αθήνα
Από τις πρόσφατες κινητοποιήσεις των υγειονομικών στην Αθήνα
Με νέα παναττική στάση εργασίας (καθ' όλη τη διάρκεια της πρωινής βάρδιας) και 24ωρη απεργία στην υπόλοιπη Ελλάδα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία συνεχίζουν σήμερα Τετάρτη τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στην επικίνδυνη για εργαζόμενους και ασθενείς πολιτική της εμπορευματοποίησης και της υποχρηματοδότησης στη δημόσια Υγεία.

Στην Αθήνα, το αγωνιστικό ραντεβού που δίνουν πρωτοβάθμια σωματεία είναι στις 8.30 π.μ. στη στάση του μετρό «Ευαγγελισμός», απ' όπου θα ακολουθήσει πορεία στα υπουργεία Οικονομίας, Εργασίας και Υγείας.

Στην Κρήτη, το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί σε απεργιακή συγκέντρωση στις 12 το μεσημέρι στην 7η ΥΠΕ.

Αντίστοιχα στα Γιάννενα, η Επιτροπή Αγώνα Συμβασιούχων του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου καλεί τους εργαζόμενους στις 10 π.μ., στην είσοδο του Νοσοκομείου, ενάντια στις απολύσεις 90 εργαζομένων.

Οι επόμενοι αγωνιστικοί σταθμοί, όπως προέκυψαν από την πρόσφατη κοινή σύσκεψη που πραγματοποίησαν 15 πρωτοβάθμια σωματεία εργαζομένων σε δημόσια νοσοκομεία της Αττικής, είναι οι εξής: Το Σάββατο 30/11 συμμετοχή στα συλλαλητήρια για την Κοινωνική Ασφάλιση και την Τετάρτη 11/12 αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας».

Υποχρηματοδότηση, υποστελέχωση, «ευελιξία» και εντατικοποίηση

Σε όλη τη χώρα, οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία αγωνίζονται για μόνιμη και σταθερή δουλειά πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης, σε ανθρώπινες συνθήκες εργασίας, για αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Υγείας και Πρόνοιας για όλους, με πλήρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση.

Στο στόχαστρο των κινητοποιήσεών τους μπαίνει το νέο χτύπημα που δίνει η κυβέρνηση ΝΔ με τον κρατικό προϋπολογισμό για το 2020, παίρνοντας τη σκυτάλη από την προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα: Πετσοκόβει την ήδη ρημαγμένη κρατική χρηματοδότηση για τα δημόσια νοσοκομεία και την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας κατά 37 εκατομμύρια. Μειώνει κατά 22 εκατομμύρια τη μισθοδοσία του προσωπικού που υπάγεται στο υπουργείο Υγείας. Διατηρεί καθηλωμένη στα σημερινά άθλια επίπεδα την κρατική επιχορήγηση του ΕΟΠΥΥ, αυξάνοντας κατά 89 εκατομμύρια ευρώ τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων και κατά 159 εκατ. ευρώ τις μεταβιβάσεις από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Την ίδια ώρα, η υποστελέχωση «χτυπάει κόκκινο», καθώς δεν προβλέπεται καν η αντικατάσταση των 2.000 εργαζομένων που αναμένεται να συνταξιοδοτηθούν φέτος. Οι ελλείψεις σε γιατρούς ξεπερνούν τις 7.000. Στο υπόλοιπο προσωπικό ξεπερνούν τις 30.000. Κι όλα αυτά ακόμη και με τα σημερινά ανεπαρκή οργανογράμματα...

Στο μεταξύ, πάνω από το 20% των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία δουλεύει με το αίσχος των ελαστικών σχέσεων εργασίας, με συμβάσεις με ημερομηνία λήξης. Συνολικά, περίπου 16.000 άνθρωποι εργάζονται σε καθεστώς ομηρίας, κακοπληρωμένοι και απλήρωτοι, κάτω από τη δαμόκλειο σπάθη της απόλυσης: Πάνω από 1.100 επικουρικοί γιατροί, 285 επικουρικοί γιατροί μέσω ΕΣΠΑ, εκατοντάδες επικουρικοί άλλων ειδικοτήτων, 4.000 συμβασιούχοι μέσω ΟΑΕΔ που πήραν παράταση για ένα χρόνο, εργολαβικοί εργάτες στην καθαριότητα, στη σίτιση και τη φύλαξη των δημόσιων νοσοκομείων, πρώην εργολαβικοί εργάτες που υπέγραψαν ατομικές συμβάσεις με ημερομηνία λήξης με τις διοικήσεις των νοσοκομείων και εκατοντάδες άλλοι... Προχωρώντας παραπέρα την επίθεση, με πρόσφατη ρύθμιση του υπουργείου Υγείας δίνεται η δυνατότητα στους διοικητές των νοσοκομείων να επιλέγουν εργολάβους ή ατομικές συμβάσεις στη βάση «του μεγαλύτερου δημοσιονομικού οφέλους»...

Οι επικείμενες απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων εργαζομένων θα σηματοδοτήσει νέο κλείσιμο/συγχωνεύσεις τμημάτων, κλινικών, κρεβατιών. Μόνο στην Αττική είναι ήδη κλειστό το 30% των χειρουργικών τραπεζιών λόγω έλλειψης προσωπικού και εξοπλισμού. Κλειστά παραμένουν εκατοντάδες δημόσια κρεβάτια σε ΜΕΘ, ΜΕΝ και ΜΑΦ. Ολα τα παραπάνω σκιαγραφούν ακόμη λιγότερες και χαμηλότερης ποιότητας παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης στο λαό.

Μέσα σε αυτήν την κατάσταση, μόνιμοι και συμβασιούχοι εργαζόμενοι ζουν στο πετσί τους την εντατικοποίηση που έχει φτάσει στο απροχώρητο, χωρίς ρεπό την περίοδο των αδειών, εξαντλητικά ωράρια με νυχτερινές βάρδιες, αλλότρια καθήκοντα, αύξηση των εργατικών «ατυχημάτων», επαγγελματικές ασθένειες που θερίζουν. Τα μέτρα για την προστασία της υγείας και ασφάλειας στην εργασία είναι ανύπαρκτα, ενώ σε πολλά νοσοκομεία δεν έχει προσληφθεί ποτέ γιατρός εργασίας (π.χ. ΚΑΤ). Παρά τις αντίξοες και επικίνδυνες συνθήκες δουλειάς, κλάδοι υγειονομικών δεν εντάσσονται καν στα Βαρέα και Ανθυγιεινά, ενώ η κυβέρνηση, αξιοποιώντας τον νόμο Κατρούγκαλου, σχεδιάζει νέο χτύπημα στα ασφαλιστικά δικαιώματα, ξεκινώντας από την ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης.

Δεν θυσιάζουμε τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών!

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις σημερινές κινητοποιήσεις απευθύνει η Πανελλαδική Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας του ΠΑΜΕ.

«Η διαιώνιση των ελλείψεων προσωπικού, η επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, η μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και οι πετσοκομμένοι μισθοί εντάσσονται στο σχεδιασμό για λειτουργία των δημόσιων μονάδων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελείς επιχειρηματικές μονάδες", με λιγότερο και φθηνότερο προσωπικό, που θα καλύπτουν ολοένα μεγαλύτερο μέρος του κόστους λειτουργίας από την "πώληση" υπηρεσιών Υγείας σε ασθενείς και ασφαλιστικά ταμεία», επισημαίνει στο κάλεσμά της.

Και προσθέτει: «Τον "δρόμο" για τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια άνοιξε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, που ανέθεσε στο Κέντρο Τεκμηρίωσης και Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών ΑΕ να αναπτύξει το ελληνικό σύστημα DRG (Ομοιογενείς Διαγνωστικές Κατηγορίες) που εφαρμόζεται ήδη πιλοτικά σε 18 δημόσια νοσοκομεία, με στόχο τη μείωση της ασφαλιστικής κάλυψης για εξετάσεις, θεραπείες και φάρμακα.

Στην κατεύθυνση αυτή, η κυβέρνηση της ΝΔ σχεδιάζει την επέκταση των "συμπράξεων με τον ιδιωτικό τομέα", αξιοποιώντας και την απαράδεκτη πρόταση της ηγεσίας του ΠΙΣ για μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα ιδιωτικού Δικαίου».

«Πολύτιμες υπηρεσίες στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς», καταγγέλλει η Γραμματεία του ΠΑΜΕ, «προσφέρουν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού - παλιού και νέου - που έχουν την πλειοψηφία σε ΠΟΕΔΗΝ, ΑΔΕΔΥ και πολλά πρωτοβάθμια σωματεία. Κάνουν ό,τι μπορούν για να μην "κουνιέται φύλλο" στους εργασιακούς χώρους (...) Προσπαθούν να κρύψουν ότι η αιτία των προβλημάτων μας είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης σε Υγεία και Πρόνοια και ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει το τσάκισμα όσων δικαιωμάτων μάς έχουν απομείνει».

Τα αιτήματα της σημερινής κινητοποίησης
  • Καμία απόλυση συμβασιούχου. Μονιμοποίηση όλων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Κατάργηση κάθε μορφής ελαστικής εργασίας.
  • Μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την πλήρη στελέχωση των δημόσιων μονάδων Υγείας, Πρόνοιας και ΕΚΑΒ.
  • Αμεση, πλήρης και επαρκής χρηματοδότηση των νοσοκομείων και των δημόσιων δομών Υγείας - Πρόνοιας από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάργηση κάθε πληρωμής των ασθενών και των εισφορών για υγειονομική περίθαλψη.
  • Ανάπτυξη όλων των κλειστών κλινών ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΝ, χειρουργείων και εξειδικευμένων κέντρων αναφοράς με το ανάλογο προσωπικό και εξοπλισμό.
  • Κατάργηση των αντιασφαλιστικών νόμων. Επέκταση του ανθυγιεινού επιδόματος και ένταξη στα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα όσων εργάζονται σε αντίστοιχες συνθήκες. Λήψη των αναγκαίων μέτρων για την προστασία της υγείας και ασφάλειας εργαζομένων και ασθενών.
  • Αύξηση στους μισθούς, αναγνώριση όλης της προϋπηρεσίας, επαναφορά 13ου - 14ου μισθού.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ