Τετάρτη 27 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Ψάχνουν έδαφος για πιο «επικεντρωμένες» συνομιλίες

Δηλώσεις μετά από την προχτεσινοβραδινή άτυπη συνάντηση των Αναστασιάδη και Ακιντζί με τον γγ του ΟΗΕ

Τα περιθώρια έντασης του παζαριού για το Κυπριακό αναζητούν οι δύο πλευρές στο νησί και φυσικά οι «εγγυήτριες δυνάμεις», όπως και πολλοί ακόμα «διεθνείς παίκτες» που εκφράζουν ετοιμότητα «συμβολής» στην επανένωση του νησιού, του οποίου η τύχη διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο σε πολλούς γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς, λόγω της γεωγραφικής του θέσης. Αυτό επιβεβαιώθηκε και στο δείπνο που παρέθεσε ο γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, στον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους Μουσταφά Ακιντζί, προχτές το βράδυ, στο Βερολίνο, μετά το οποίο ο Γκουτέρες περιέγραψε τις συζητήσεις «επικεντρωμένες και ειλικρινείς».

Στη δήλωση Γκουτέρες για την «άτυπη συνάντηση» σημειώθηκε «η αίσθηση του κατεπείγοντος», που αποτελεί κίνητρο με το οποίο οι δύο ηγέτες «συμφώνησαν ότι η επίτευξη μιας συνολικής και διαρκούς λύσης του κυπριακού προβλήματος εντός του προβλεπτού ορίζοντα είναι ύψιστης σημασίας για τη μελλοντική ευημερία των δύο κοινοτήτων», αλλά και ότι «το (σημερινό) στάτους κβο είναι μη βιώσιμο». Επιβεβαιώθηκε ακόμα μια φορά ότι το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα προετοιμαστεί νέα απόπειρα συνομιλιών είναι κομμένο και ραμμένο στις ανάγκες ευρύτερων γεωπολιτικών σχεδιασμών, γι' αυτό και εκφράζεται «προσήλωση» στην «Κοινή Διακήρυξη της 11ης Φεβρουαρίου του 2014», στις «προηγούμενες συγκλίσεις» αλλά και στο «πλαίσιο των έξι σημείων» που παρουσίασε ο Γκουτέρες τον Ιούνη του 2017, άξονες όλοι που δρομολογούν τη διχοτόμηση της Κύπρου αλλά και την περαιτέρω εμπλοκή της στους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, με απευθείας ανάθεση ρόλου για την ασφάλειά της σε οργανισμούς όπως ο ΟΑΣΕ, ακόμα και το ΝΑΤΟ.

Μεταξύ άλλων, ο Γκουτέρες δήλωσε ότι θα συνεχίσει τις προσπάθειες «για να επιτύχουμε όρους αναφοράς που θα λειτουργήσουν ως ένα εναρκτήριο σημείο συναίνεσης για διαπραγματεύσεις σταδιακές, ουσιαστικές και στοχοπροσηλωμένες σε αποτέλεσμα, με τη συντομότερη δυνατή ευκαιρία», αλλά και για να διερευνηθεί η δυνατότητα σύγκλησης άτυπης πενταμερούς συνάντησης με Τουρκία, Ελλάδα, Βρετανία, για την οποία «γίνεται αντιληπτό ότι αυτήν τη φορά πρέπει να είναι διαφορετική», όπως αναφέρει η δήλωση.

Ο Κύπριος Πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης έκανε λόγο για «μια δημιουργική προσπάθεια» και ισχυρίστηκε ότι παρά τις δυσκολίες η συνάντηση οδήγησε σε «ένα πρώτο θετικό βήμα στην προσπάθεια επανέναρξης του διαλόγου», ξεχωρίζοντας τη σημασία που έχει η αποφασιστικότητα του γγ να επιμείνει στην προσπάθεια σύγκλησης άτυπης πενταμερούς συνάντησης, με απώτερο στόχο έναν «στοχευμένο» και «δημιουργικό» διάλογο, που «θα οδηγήσει σε βιώσιμη και λειτουργική λύση».

Από τη δική του μεριά, ο ηγέτης του ψευδοκράτους Μ. Ακιντζί δήλωσε ότι οι δύο πλευρές είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν αναλυτικά τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού και μίλησε για «ένα θετικό αποτέλεσμα», προσθέτοντας - σύμφωνα με την «Καθημερινή» της Κύπρου - ότι «το τρένο που εκτροχιάστηκε» μπήκε και πάλι στην πορεία του. Ο ίδιος ξεχώρισε τη σημασία που έχει και η εμπλοκή του ίδιου του γγ του ΟΗΕ, εξέλιξη που συνέδεσε με την ένταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από το θέμα του φυσικού αερίου, όπως είπε. Κατέληξε δε ότι η δήλωση Γκουτέρες επιβεβαιώνει ότι πλέον τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις «ανοιχτού τέλους», ενώ συμπλήρωσε ότι στη νέα περίοδο των συνομιλιών πρέπει να εμπλακεί και η λεγόμενη «κοινωνία των πολιτών». Για την πενταμερή, είπε ότι «θα γίνουν κάποιες προετοιμασίες (ΟΗΕ), αλλά δεν θα βιαστούμε» και ότι αυτή θα γίνει σίγουρα εντός του 2020.

Αντιδράσεις

Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του ελληνικού ΥΠΕΞ, Α. Γεννηματάς, χαρακτήρισε τη συνάντηση στο Βερολίνο «ένα θετικό βήμα στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού ζητήματος, που παραμένει κορυφαία προτεραιότητα της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής». Υποστήριξε ακόμα ότι «η συνάντηση επιβεβαίωσε την προσήλωση στην ανάγκη επίλυσης στη βάση των Αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Κατέγραψε την ανάγκη ταχείας επίλυσης του ζητήματος και την πρόθεση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να συνεχίσει στην κατεύθυνση αυτή». Κατέληξε δε ότι «η Ελλάδα, όπως πάντα, θα είναι αδιαλείπτως έτοιμη και διαθέσιμη να συνδράμει τον γγ των Ηνωμένων Εθνών κ. Γκουτέρες στις προσπάθειές του».

Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής χαρακτήρισε τη συνάντηση «σημαντική εξέλιξη προς την επίτευξη συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού» και τόνισε ότι «η ΕΕ συνοδεύει συνεχώς τις συνομιλίες... για μια δίκαιη, ολοκληρωμένη και βιώσιμη διευθέτηση του Κυπριακού», επαναλαμβάνοντας ότι «μια συνολική διευθέτηση θα ήταν επωφελής για την Κύπρο, την ΕΕ και για ευρύτερη ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή».

Τη συνάντηση χαιρέτισε και η Βρετανία εκ μέρους της Υπατης Αρμοστείας της στην Κύπρο.

Η πρεσβεία της Ρωσίας στη Λευκωσία εξέφρασε ικανοποίηση για την «καταρχήν σύμπτωση της θέσης των πλευρών επί των βασικών παραμέτρων της μελλοντικής διευθέτησης του Κυπριακού» και «υποστήριξη στη δέσμευση του γγ του ΟΗΕ για συνέχιση των προσπαθειών του προς αυτή την κατεύθυνση». Εκτίμησε δε ότι «η συνάντηση στο Βερολίνο ανοίγει τον δρόμο για την εξεύρεση ενός αμοιβαία αποδεκτού συμβιβασμού που θα δημιουργήσει τις συνθήκες για την επανένωση του νησιού» και εξέφρασε ετοιμότητα «να συνεχίσει την ενεργό της βοήθεια στις διεθνείς προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
«Στο φουλ» το παζάρι για τους όρους των διχοτομικών «λύσεων»(2021-04-29 00:00:00.0)
Ετοιμότητα Γκουτέρες για νέα πενταμερή(2020-09-18 00:00:00.0)
Εν αναμονή νέας τριμερούς(2019-10-17 00:00:00.0)
Συνεχίζονται οι τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ(2019-08-14 00:00:00.0)
Το σχέδιο διχοτόμησης προωθείται συστηματικά(2017-08-05 00:00:00.0)
Ολοκληρώθηκε χωρίς κατάληξη αλλά το παζάρι συνεχίζεται(2017-07-08 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ