Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΛΗΜΜΥΡΑ ΣΤΗΝ ΚΙΝΕΤΑ
Ολοκληρωτική καταστροφή από την εγκληματική πολιτική που αφήνει στο περιθώριο την προστασία του λαού
  • Τραυματίες, εγκλωβισμένοι και εκτεταμένες ζημιές
  • Περιοδεία κλιμακίου του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ

Υπερπροσπάθεια για να σώσουν ό,τι απέμεινε...

INTIME NEWS

Υπερπροσπάθεια για να σώσουν ό,τι απέμεινε...
Εικόνα ολοκληρωτικής καταστροφής στην Κινέτα. Εικόνα, αποτέλεσμα μιας εγκληματικής διαχρονικής πολιτικής που αφήνει στο περιθώριο τις λαϊκές ανάγκες και την προστασία του λαού. Σε μια περιοχή που, πριν περίπου 1,5 χρόνο, καταστράφηκε από τις πυρκαγιές, η ανυπαρξία κατασκευής έργων αντιπλημμυρικής προστασίας είχε ως αποτέλεσμα μετά τη δυνατή νεροποντή να μετατραπεί σε κρανίου τόπο.

Τραυματίες, εγκλωβισμένοι, κατεστραμμένα σπίτια, διαλυμένες περιουσίες λαϊκών οικογενειών, συνθέτουν την κατάσταση που ζουν και ξαναζούν οι κάτοικοι της περιοχής. Αλλωστε, από το καλοκαίρι του 2018 μέχρι και το τραγικό βράδυ της Κυριακής και το ξημέρωμα της Δευτέρας, η περιοχή έχει πληγεί κι άλλες φορές από πλημμυρικά φαινόμενα.

Από το πρωί της Δευτέρας στις πληγείσες περιοχές της Κινέτας, βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ και της «Λαϊκής Συσπείρωσης», ενώ στις 4 το απόγευμα, στην Κινέτα βρέθηκε ξανά κλιμάκιο του Κόμματος με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Οι αρχές απεγκλώβισαν ανθρώπους, από σπίτια και οχήματα στην Κινέτα, πολλές κατοικίες πλημμύρισαν, αυτοκίνητα καταστράφηκαν, ενώ η κυκλοφορία διεκόπη στη νέα και την παλαιά Εθνική οδό Αθηνών - Κορίνθου λόγω συσσώρευσης φερτών υλικών.

Σύμφωνα με την Πυροσβεστική υπήρχαν πολλά ακινητοποιημένα οχήματα και είχαν καταγραφεί από τις 2.30 χτες τα ξημερώματα 110 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και 40 κλήσεις για απεγκλωβισμούς ατόμων κύρια από κατοικίες αλλά και οχήματα. Μέχρι και το πρωί της Δευτέρας συνεχίζονταν οι απομακρύνσεις ατόμων στην περιοχή της Κινέτας, λόγω συσσώρευσης υδάτων και φερτών υλικών σε κατοικίες. Από την έντονη καταιγίδα υπερχείλισε το ρέμα Πίκα της Κινέτας, με συνέπεια να κλείσει η Εθνική οδός Αθήνας - Κορίνθου και να πλημμυρίσουν πολλά σπίτια στην περιοχή.

Δίπλα στους πληγέντες


INTIME NEWS

Στις πληγείσες περιοχές της Κινέτας, περιόδευσε χτες το απόγευμα κλιμάκιο του ΚΚΕ, με επικεφαλής τον Θοδωρή Χιώνη.

Η περιοδεία ξεκίνησε από την οδό Θάσου. Στο σημείο έχουν υποστεί ζημιές τρία σπίτια, αφού τα νερά του τοπικού ρέματος γκρέμισαν τις μάντρες της αυλής ενός από αυτά. Ο ένοικός του διασώθηκε από γείτονα αφού βρέθηκε δύο ώρες αργότερα, τραυματισμένος και μισόγυμνος, αρκετά μέτρα μακριά από το σπίτι του πάνω σε μια ελιά. Μεταφέρθηκε στο Γενικό Κρατικό Νίκαιας.

Οπως κατήγγειλαν κάτοικοι της περιοχής, η συνέχεια του ρέματος μπαζώθηκε πριν από χρόνια όταν λίγα μέτρα από την παλιά Εθνική οδό χτίστηκε ξενοδοχειακή μονάδα. Επίσης, κατήγγειλαν πως δεν εμφανίστηκε στην περιοχή οποιαδήποτε περιφερειακή ή τοπική αρχή. Επιπλέον, οι κάτοικοι επισήμαναν ότι στην περιοχή δίπλα στο ξενοδοχείο υπάρχουν καταστήματα που έχουν πλημμυρίσει, όπως και πέρσι τον Σεπτέμβρη, αλλά δεν έχουν πάρει καμία αποζημίωση. Αλλος κάτοικος είπε πως στο ίδιο σημείο είχαν αφεθεί μπάζα από την προηγούμενη πλημμύρα και μέχρι χτες δεν είχαν περισυλλεγεί.

Στη συνέχεια, το κλιμάκιο του ΚΚΕ μετέβη στην περιοχή όπου υπερχείλισε το ρέμα της Πίκας. Από την υπερχείλιση του ρέματος υπέστησαν σημαντικές ζημιές σπίτια της περιοχής, ενώ καταστράφηκαν ολοσχερώς τρία καταστήματα και το μόνο - ιδιωτικό - ιατρείο που έχει η Κινέτα.

Κλαδιά και κορμοί έμπαιναν από τα παράθυρα

INTIME NEWS

Κλαδιά και κορμοί έμπαιναν από τα παράθυρα
Μεγάλες ζημιές σημειώθηκαν και σε κατοικίες της οδού Υδρας. Οπως είπε κάτοικος της περιοχής, ξύπνησε από το συναγερμό του σπιτιού, τη στιγμή που οι γύρω κατοικίες είχαν γεμίσει από ορμητικά νερά και φερτά υλικά και πως ανάμεσα σε αυτά ήταν και κορμοί από κορμοπλέγματα που χρησιμοποιήθηκαν στα Γεράνια Ορη ως πρώτο μέτρο μετά από τις πυρκαγιές. Ομως, η καθυστέρηση που σημειώθηκε στην έναρξη αυτών των έργων, που άρχισαν μήνες μετά τη φωτιά των Γερανίων, οι μικρές σφήνες στήριξης των κορμοπλεγμάτων και το χώμα που είχε ήδη φύγει από το βουνό μετά την περσινή πυρκαγιά, συντέλεσαν στο να μην μπορούν να σταθεροποιηθούν τα κορμοπλέγματα και να παρασυρθούν. Σημαντική, επίσης, ήταν η καταγγελία πως κανένα αντιπλημμυρικό έργο δεν έχει γίνει στο βουνό με σκυρόδεμα. Μέχρι χτες το βράδυ είχαν γίνει 80 αυτοψίες σε σπίτια της περιοχής και άλλες 10 σε καταστήματα και αναμένονταν να φτάσουν τις 300.

Σήμερα από το πρωί δυνάμεις του Κόμματος από την Τομεακή Επιτροπή Βορειοδυτικής Αττικής και σωματεία της Δυτικής Αττικής θα πραγματοποιήσουν εργασίες καθαρισμού, εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη τους στους πληγέντες της περιοχής.

Αμεση καταγραφή και αποζημιώσεις

Μετά την ολοκλήρωση της περιοδείας, ο Θ. Χιώνης δήλωσε:

Το ρέμα της Πίκας υπερχείλισε, διέλυσε το δρόμο και «έπνιξε» δεκάδες σπίτια...
Το ρέμα της Πίκας υπερχείλισε, διέλυσε το δρόμο και «έπνιξε» δεκάδες σπίτια...
«Οπως ενημερωθήκαμε και από τον διοικητή της Πυροσβεστικής έχουν ξεκινήσει καταγραφές και αντλήσεις από σπίτια. Θα χρειαστούν και αρκετές άλλες. Κι αν πάρουμε υπόψη ότι το 90% των σπιτιών όπου έχει επέμβει η Πυροσβεστική είχαν πληγεί και πέρσι, το ζήτημα της άμεσης καταγραφής σχετίζεται και με τις αποζημιώσεις. Ούτε πέρσι είχε πάρει ο κόσμος αποζημιώσεις κι είναι ένα ερώτημα αν και τώρα με αυτήν τη μεγάλη καταστροφή θα στηριχθεί για να ξαναπατήσει στα πόδια του. Με βάση και την πείρα που έχουμε και από άλλες περιοχές, αυτό το ζήτημα είναι κρίσιμο, χρειάζεται να παλευτεί, να διεκδικηθεί και αυτό θα κάνουμε.

Επίσης, το ρέμα της Πίκας χρειάζεται άμεση αποκατάσταση. Το μοναδικό ρέμα που υπάρχει είναι, πλέον, ανύπαρκτο, αφού έχει γεμίσει με χώμα και άλλα υλικά. Αναδεικνύεται η διαχρονική ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και των περιφερειακών αρχών για την ανυπαρξία αντιπλημμυρικών έργων. Ποτέ δεν έχει γίνει στην περιοχή διευθέτηση των ρεμάτων από τότε που έγινε ο οικισμός. Αυτό είναι βασικό πρόβλημα που μάλιστα οξύνθηκε πολύ περισσότερο μετά τις πυρκαγιές. Δεν φτάνει που δεν είχαν γίνει μια σειρά από έργα και υποδομές που θα προστάτευαν τη ζωή του κόσμου στη συγκεκριμένη περιοχή, όπως και σε άλλες, αλλά και μετά την πυρκαγιά έγιναν πρόχειρα έργα, αποσπασματικά με αποτέλεσμα να μην μπορούν να διακόψουν τη ροή των υδάτων, πολύ περισσότερο τα νερά να μην μπορούν να βρουν διέξοδο προς τη θάλασσα.

Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη χτεσινή περιοδεία
Το κλιμάκιο του ΚΚΕ στη χτεσινή περιοδεία
Μιλάμε για μια πολιτική εγκληματική, από τύχη δεν έχουμε θρηνήσει και εδώ θύματα, που αντί για μέτρα αναγκαία, αντιπλημμυρικά, για την προστασία της ζωής των κατοίκων και του οικισμού, επιλέγονται μόνο έργα όταν έχουν να βγάλουν κέρδη από την ίδια τη δουλειά και τη ζωή του κόσμου. Ακόμα και μεγάλα έργα που έγιναν στην περιοχή, όπως η Εθνική οδός, την ώρα που κατασκευάζονταν, δεν προβλέφθηκαν αντίστοιχα έργα για να μπορούν τα νερά να φεύγουν στη θάλασσα με την αντίστοιχη διευθέτηση. Φτάνουν, δηλαδή, μέχρι την Εθνική και από κει και πέρα μέσα στον οικισμό. Χρειάζεται άμεσα αλληλεγγύη για τους κατοίκους του οικισμού, να γίνει άμεσα η καταγραφή των ζημιών, να δοθούν αποζημιώσεις το 100% των ζημιών, αποκατάσταση του ρέματος της Πίκας, και ολοκληρωμένος σχεδιασμός για την αντιμετώπιση των προβλημάτων όπως έχουν προκύψει.

Είναι τρομαχτικό ότι χτες (σ.σ. την Κυριακή), πριν εκδηλωθούν τα καταστροφικά φαινόμενα έγινε σύσκεψη και υπήρχαν βουλευτές της ΝΔ και ο αντιπεριφερειάρχης που έλεγαν ότι δεν υπάρχουν μελέτες και θα δουν στα επόμενα τέσσερα χρόνια αν θα υπάρχουν μελέτες. Αυτό, δηλαδή, που έπρεπε ήδη να είναι λυμένο δεν ξέρουμε ούτε τα επόμενα χρόνια άμα θα είναι, με βάση τους σχεδιασμούς και την πολιτική τους, ενώ είναι ρεαλιστικό και με βάση τις δυνατότητες που υπάρχουν, τις επιστημονικές δυνατότητες, πολύ σοβαρά τέτοια ζητήματα να είχαν ήδη αντιμετωπιστεί και μπορούν να αντιμετωπιστούν».

Η είσοδος ενός σπιτιού «ταξίδεψε» με τα ορμητικά νερά...
Η είσοδος ενός σπιτιού «ταξίδεψε» με τα ορμητικά νερά...
Αναφερόμενος στις ευθύνες του δήμου, ο δημοτικός σύμβουλος Μεγαρέων με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» Α. Χοροζάνης είπε ανάμεσα σε άλλα: «Ούτε στον φετινό προϋπολογισμό του δήμου, όπου από τις 31 Ιούλη υπάρχει το προσχέδιο, δεν υπάρχουν στην προτεραιότητα αντιπλημμυρικά έργα για την Κινέτα. Κυβερνήσεις και επιχειρηματίες τους ενδιαφέρει μόνο να κερδίζουν, εμπορευματοποιούν τη γη στην περιοχή και γενικότερα».


Η πόλη έγινε ένα με τη θάλασσα

INTIME NEWS

Η πόλη έγινε ένα με τη θάλασσα
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αλλo ένα επικοινωνιακό σόου σε ρέμα της ανατολικής Αττικής(2023-10-26 00:00:00.0)
Τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης αναγκαίων υποδομών(2021-10-19 00:00:00.0)
Να προχωρήσουν άμεσα όλα τα έργα αποκατάστασης, καταγραφής και αποζημίωσης των ζημιών(2019-11-28 00:00:00.0)
Οι «πειθαρχικές ευθύνες» δεν μπορούν να σκεπάσουν την αντιλαϊκή πολιτική(2018-07-03 00:00:00.0)
Πωλείται και οικοδομείται!(2005-11-12 00:00:00.0)
«Πνίγεται» σε κάθε νεροποντή(2005-10-18 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ