Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΓΙΟΥΡΟΓΚΡΟΥΠ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΙ ΟΜΙΛΟΙ
Φρέσκα πακέτα στήριξης του κεφαλαίου με φόντο το κλείσιμο της «αξιολόγησης»

Eurokinissi

Το «επιτυχές» κλείσιμο της 4ης «αξιολόγησης» αναμένεται να επικυρώσει η συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ στις 4 Δεκέμβρη με βάση την έκθεση «ενισχυμένης εποπτείας», που δημοσιοποίησε την περασμένη βδομάδα η πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ενώ οι αντιλαϊκές διεργασίες περιστρέφoνται πλέον γύρω από τα παζάρια κυβέρνησης και ευρωπαϊκών «θεσμών» σχετικά με την «αξιοποίηση» της επιστροφής των κερδών από ελληνικά κρατικά ομόλογα. Σε κάθε περίπτωση, οι σχετικές εκταμιεύσεις θα κατευθύνονται στην «τόνωση» των νέων επενδύσεων, αποτελώντας ένα ακόμα εργαλείο στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων.

Τα ζητήματα αυτά συζητήθηκαν στο πλαίσιο χτεσινής συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας του Γιούρογκρουπ, το οποίο, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνέχεια αναμένεται να εξουσιοδοτηθεί, προκειμένου σε επόμενη φάση να καταλήξει σε σχετική πρόταση. Συνολικά κάθε χρόνο, μπορούν να εκταμιεύονται ποσά της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ, με προϋπόθεση βέβαια την επιτυχή έκβαση των διαδοχικών «αξιολογήσεων» στη «μεταμνημονιακή περίοδο» με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα που προβλέπονται σε αυτήν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε χτες την ολοκλήρωση της διαδικασίας για την πρόωρη αποπληρωμή τμήματος των δανείων προς το ΔΝΤ, ύψους 2,7 δισ. ευρώ. «Με τον χειρισμό αυτόν ενδυναμώνεται η αξιοπιστία της χώρας, μειώνεται το κόστος δανεισμού, καταβάλλονται μικρότερα ποσά, βελτιώνεται η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους και ενισχύεται περαιτέρω η εμπιστοσύνη των διεθνών αγορών», αναφέρει η σχετική ανακοίνωση. Να σημειωθεί ότι η πρόωρη αποπληρωμή των σχετικά ακριβών δανείων προς το ΔΝΤ οδηγεί σε «εξοικονομήσεις» ύψους 75 εκατ. ευρώ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την απελευθέρωση «δημοσιονομικού χώρου» για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Ταυτόχρονα, το «μενού» της τρέχουσας περιόδου περιλαμβάνει το φορολογικό νομοσχέδιο με το μπαράζ των φοροελαφρύνσεων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, που αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή αυτήν τη βδομάδα. Θέμα χρόνου είναι και η κατάθεση του νομοσχεδίου σχετικά με το νέο πακέτο κρατικών εγγυήσεων στις τράπεζες, στην προσπάθεια της απαλλαγής τους από τα βαρίδια των «κόκκινων» δανείων.

«Αναπτυξιακό αποτύπωμα» με τη «σφραγίδα» του κεφαλαίου

Την ίδια ώρα, το Ιδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών - ΙΟΒΕ - σε έκθεση που δημοσιοποίησε χτες με την υποστήριξη της «Ελληνικής Παραγωγής - Συμβούλιο Βιομηχανιών για την Ανάπτυξη», προτείνει και νέα δέσμη νομοθετικών παρεμβάσεων στον άξονα της ανταγωνιστικότητας των εγχώριων βιομηχάνων.

Συγκεκριμένα:

-- Ταχύτερες αποσβέσεις για μηχανολογικό εξοπλισμό, προκειμένου, όπως λένε, η απόσβεση να ολοκληρώνεται σε 3 - 4 χρόνια (έναντι 10 ετών σήμερα). Σύμφωνα με πληροφορίες, ανάλογη ρύθμιση προωθεί και η κυβέρνηση στο φορολογικό νομοσχέδιο πέρα από αυτές που έχουν γίνει γνωστές, ενώ σε κάθε περίπτωση, πρόκειται για ένα ακόμη φορολογικό «μπόνους» στους επενδυτές. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, το μέτρο αυξάνει το ΑΕΠ κατά 280 εκατ. το χρόνο και τις επενδύσεις κατά 170 εκατ., ενώ θα δημιουργήσει 20.200 νέες θέσεις εργασίας σε μια 3ετία.

-- Μείωση των εργοδοτικών εισφορών κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες, καθώς «σε περιόδους υψηλής ανεργίας, όπως στην Ελλάδα τα τελευταία χρόνια, υπάρχει υπερβάλλουσα προσφορά εργασίας, οπότε πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση της ζήτησης εργασίας».

-- Μείωση του ενεργειακού κόστους κατά 10% για τη βιομηχανία. Σύμφωνα με το ΙΟΒΕ «το αυξημένο ενεργειακό κόστος επιβαρύνει ιδιαιτέρως τους κλάδους με υψηλή ενεργειακή ένταση», ενώ η μείωση στοχεύει στη σύγκλιση του κόστους παραγωγής με αυτό που επικρατεί στην ΕΕ.

-- Μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων στο επίπεδο του 20%, που «θα επιφέρει ενίσχυση του ετήσιου ΑΕΠ κατά 1,5 δισ. σε βάθος 5ετίας».

Σε σχετική εξαγγελία έχει προχωρήσει και η κυβέρνηση σε συνέχεια βέβαια της μείωσης (24% από 28%) που προβλέπεται στο φορολογικό νομοσχέδιο και τον κρατικό προϋπολογισμό.

-- Ενίσχυση των επενδύσεων στη μεταποίηση από το ΕΣΠΑ, καθώς «το μερίδιο της μεταποίησης στους κοινοτικούς πόρους μειώθηκε από 32,6% το 2010 σε 8,8% το 2016», ενώ «η επαναφορά του στα προηγούμενα επίπεδα θα οδηγούσε σε ενίσχυση του ΑΕΠ κατά 555 εκατ. ευρώ ετησίως».

Ο συγκεκριμένος άξονας «φωτογραφίζει» τα παζάρια που βρίσκονται σε εξέλιξη αναφορικά με τους τρόπους «αξιοποίησης» και τη μοιρασιά των επόμενων εκταμιεύσεων από τους ευρωπαϊκούς «θεσμούς».

Από την πλευρά της «Ελληνικής Παραγωγής», ο επιχειρηματίας Μ. Στασινόπουλος (όμιλος ΒΙΟΧΑΛΚΟ) σημείωσε ότι η μελέτη του ΙΟΒΕ «έρχεται στην κατάλληλη στιγμή γιατί αποδεικνύει ότι πρέπει να προκρίνουμε παρεμβάσεις με ισχυρό αναπτυξιακό αποτύπωμα, εάν θέλουμε πραγματικά να πετύχουμε ισχυρή και διατηρήσιμη ανάπτυξη που θα δημιουργήσει νέες ποιοτικές θέσεις εργασίας».

Φαραωνικά πλεονάσματα

Την ίδια ώρα, τα οριστικά στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους για το 10μηνο (Γενάρης - Οκτώβρης 2019), καταγράφουν τα πρωτογενή πλεονάσματα (σε όρους «ενισχυμένης εποπτείας») στα 5,74 δισ. ευρώ, ενώ σε σχέση με τα πλεονάσματα του 2018 (3,8 δισ.) καταγράφεται ενίσχυση ύψους 1,96 δισ. ευρώ.

Στο φετινό 12μηνο, σύμφωνα με τον κρατικό προϋπολογισμό 2020, αναμένεται «πλεόνασμα» ύψους 7 δισ., με υπέρβαση του στόχου κατά 436 εκατ., στη βάση του οποίου η κυβέρνηση της ΝΔ όπως και η προηγούμενη του ΣΥΡΙΖΑ «διαφημίζει» το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα». Σύμφωνα με πληροφορίες, τμήμα του «υπερπλεονάσματος» (436 εκατ.) θα κρατηθεί ως «απόθεμα», ενώ οι όποιες αποφάσεις αναμένονται στη συνέχεια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ