Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
77 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΟΡΓΟΠΟΤΑΜΟ
Σε αγωνιστικό κλίμα η εκδήλωση τιμής για την ανατίναξη της γέφυρας

Ο Γ. Κατημερτζής
Ο Γ. Κατημερτζής
Χιλιάδες κόσμου, αγωνιστές, φίλοι και απόγονοι της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ καθώς και πολλοί νεολαίοι τίμησαν την 77η επέτειο από την ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοπόταμου, συμμετέχοντας στη μαζικότερη συγκέντρωση των τελευταίων ετών.

Η εκδήλωση διοργανώθηκε το πρωί του Σαββάτου από την Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης και Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ) και την ΚΟ Ανατ. Στερεάς - Εύβοιας του ΚΚΕ και οι συμμετέχοντες κατέφθασαν με πούλμαν από πολλές περιοχές της χώρας.

Εκ μέρους του ΚΚΕ, μίλησε ο Γιώργος Λαμπρούλης, βουλευτής του Κόμματος, εκ μέρους του ΔΣ της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ χαιρέτισε ο πρόεδρός της Γιώργος Κατημερτζής και εκ μέρους της ΚΝΕ η Δήμητρα Τούντα.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκε αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Μπασδέκη. Το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Λάρισας τραγούδησε αντάρτικα τραγούδια, έγινε κατάθεση στεφάνων από εκπροσώπους των ΚΚΕ, ΚΝΕ, ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ, ΠΕΚΑΜ, ΠΕΣΑΘΕΑ και ΣΦΕΑ, κρατήθηκε ενός λεπτού σιγή, ενώ η συγκινητική εκδήλωση έκλεισε με το Πένθιμο Εμβατήριο «Επέσατε θύματα».

Αμέσως μετά εκφωνήθηκε το Ψήφισμα της εκδήλωσης.

Σύμβολο του αγώνα της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης

«Η ανατίναξη της γέφυρας του Γοργοποτάμου πριν από 77 χρόνια υπήρξε μία από τις κορυφαίες πράξεις του εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα του λαού μας κατά της τριπλής κατοχής Ιταλών - Γερμανών - Βουλγάρων», σημείωσε μιλώντας στην εκδήλωση ο Γ. Λαμπρούλης και συνέχισε: «Αυτή η λαϊκή επαναστατική πράξη αληθινού ηρωισμού από τις αντάρτικες ομάδες του ΕΛΑΣ με επικεφαλής τον πρωτοκαπετάνιο Αρη Βελουχιώτη πέρασε στην Ιστορία ως σύμβολο του αγώνα της Εθνικής Αντίστασης, που όχι μόνο έδωσε ώθηση στο φούντωμα του αντάρτικου, αλλά κυρίως φούντωσε στο νου και την καρδιά του αδούλωτου λαού μας, πως κανείς εχθρός δεν είναι ανίκητος».


Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, και αναφερόμενος στην αστική τάξη της χώρας, επισήμανε ότι «αυτό που ιστορικά επιδιώκουν είναι η ακύρωση ή η υποβάθμιση του ρόλου του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ και παραπέρα του ΚΚΕ, που ήταν ο "αιμοδότης" και ο "νους" της λαϊκής αντίστασης, προκειμένου να χρησιμοποιείται μια κορυφαία στιγμή της λαϊκοεπαναστατικής πάλης ως δημιούργημα των αστών. Κυρίως όμως στοχεύουν στο σήμερα, στην παραίτηση από τους αγώνες, την ταξική πάλη ενάντια στην εξουσία του κεφαλαίου, την εναντίωση στο εκμεταλλευτικό καπιταλιστικό σύστημα, μια πάλη που μόνο το ΚΚΕ έχει στις σημαίες του. Ο Γοργοπόταμος όμως δεν χωρά, δεν μπορεί να χωρέσει στα αστικά "καλούπια" της Ιστορίας, διότι έδειξε τη δύναμη της λαϊκής πάλης, την ώρα που οι αστοί και οι σύμμαχοί τους καλούσαν τον λαό σε αδράνεια απέναντι στους κατακτητές».

Καταλήγοντας, υπογράμμισε: «Το ΚΚΕ είναι περήφανο για τη στρατιά ηρώων που διαπαιδαγώγησε, τους χιλιάδες κομμουνιστές και κομμουνίστριες που έδωσαν και την τελευταία ικμάδα των δυνάμεών τους, για να πάρει σάρκα και οστά η εποποιία του ΔΣΕ, ο οποίος μπορεί να ηττήθηκε στρατιωτικά, όμως, παρά τις θηριωδίες, τη μισαλλοδοξία και το αντικομμουνιστικό μένος του μετεμφυλιακού αστικού κράτους δεν κατορθώθηκε να σβηστεί το μεγαλείο της πάλης του, η ηθική και πολιτική ανωτερότητα και υπεροχή του. Οι χιλιάδες αλύγιστοι της ταξικής πάλης απέδειξαν πως η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να ανακοπεί, να ανασταλεί, παρά τα πισωγυρίσματα και τις προσωρινές ήττες. Η κοινωνική πρόοδος δεν μπορεί να εγκλωβιστεί στο σκουριασμένο περίβλημα της εκμετάλλευσης, της αδικίας, της καταστολής. Η στάση τους αυτή αποτελεί προσφορά πρώτου μεγέθους στην πάλη για καλύτερη κοινωνία, στην πάλη για τον σοσιαλισμό - κομμουνισμό».

Εναν όρκο δίνουμε, να συνεχίσουμε τον αγώνα

Ο Γ. Λαμπρούλης
Ο Γ. Λαμπρούλης
Στις προσπάθειες της αστικής τάξης να κρύψει το ότι όταν «αναφερόμαστε στην Εθνική Αντίσταση, εννοούμε τις οργανώσεις του ΕΑΜ, του ΕΛΑΣ, της ΕΠΟΝ, του ΕΛΑΝ, της ΟΠΛΑ, της Εθνικής Αλληλεγγύης», που με ψυχή και ραχοκοκαλιά το ηρωικό ΚΚΕ συγκέντρωσαν την τεράστια πλειοψηφία του ελληνικού λαού ενάντια στους φασίστες αναφέρθηκε ο Γ. Κατημερτζής. Συμπλήρωσε, επίσης, ότι οι αστοί κρύβουν το γεγονός ότι «τα μεγάλα αστικά κόμματα εγκατέλειψαν τον λαό φεύγοντας στο Κάιρο, ή συνεργάστηκαν με τους κατακτητές κατά του ΕΑΜικού κινήματος, οργανώνοντας τους Ταγματασφαλίτες, Χίτες, Μαγγανάδες, τους Μιχαλαγάδες και τους ΠΑΟτζήδες που πολέμησαν το ΕΑΜ - ΕΛΑΣ».

Ο πρόεδρος της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ σημείωσε ότι «συνεορτασμός με τις δυνάμεις αυτές που, συνειδητά, διαστρεβλώνουν την αλήθεια και κατασυκοφαντούν το ηρωικό ΚΚΕ, θα σήμαινε νόθευση της Ιστορίας, μιας από τις λαμπρότερες σελίδες της νεοελληνικής Ιστορίας μας.

Αυτά τα αστικά κόμματα είναι τα ίδια που έδεναν και δένουν τη χώρα στο άρμα του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ και της ΕΕ, υπογράφοντας μνημόνια και συμφωνίες που εξυπηρετούν τα συμφέροντα και την κερδοφορία των μονοπωλίων. Αυτές οι συμφωνίες περιορίζουν τις συνδικαλιστικές ελευθερίες, προωθούν τις ιδιωτικοποιήσεις σε Υγεία και Παιδεία. Κορυφαία αντιλαϊκή συμφωνία, η επέκταση των βάσεων του ιμπεριαλιστικού ΝΑΤΟ στην χώρα μας».

Σε άλλο σημείο μετέφερε την απαίτηση της ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ να διδάσκεται η ηρωική ιστορία της ΕΑΜικής Αντίστασης και του ΔΣΕ στα σχολεία. Επίσης, να μπει στην πλατεία της Εθνικής Αντίστασης, στην Αθήνα, η προτομή του πρωτοκαπετάνιου του ΕΛΑΣ, Αρη Βελουχιώτη, και του αρχηγού του ΕΛΑΣ Στέφανου Σαράφη. Ακόμα, ζητάει την αποκατάσταση του παράνομου Τυπογραφείου του ΕAM στην Καλλιθέα, αλλά και να διεκδικηθούν στην πράξη από τη Γερμανία οι αποζημιώσεις - επανορθώσεις.

Ολοκληρώνοντας, ανέφερε ανάμεσα σε άλλα: «Για όλους τους νεκρούς του Γοργοπόταμου και για όλους τους νεκρούς της αθάνατης ΕΑΜικής Αντίστασης και του ηρωικού ΔΣΕ, έναν όρκο δίνουμε σήμερα εδώ. Να συνεχίσουμε τον αγώνα ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική των αστικών κυβερνήσεων ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, ΠΑΣΟΚ. Να ενισχύσουμε την Κοινωνική Συμμαχία που προωθεί το ΚΚΕ και με τους καθημερινούς μας αγώνες να απαιτήσουμε να φύγει η χώρα μας από το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Κανένας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας. Καμιά συμμετοχή στους αμερικανοΝΑΤΟικούς επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις. Να κλείσουν οι βάσεις του θανάτου».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ