Τρίτη 26 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Πετυχημένες οι εκδηλώσεις ενάντια στη Συμφωνία για τις βάσεις

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 22 Νοέμβρη στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας η εκδήλωση - συναυλία της Επιτροπής Αγώνα ενάντια στην ελληνοαμερικανική Συμφωνία για τις στρατιωτικές βάσεις.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Αγλαΐα Αναστασίου, πρόεδρος Ανατολικού Τομέα της ΕΔΥΕΘ. Σύντομος χαιρετισμός έγινε εκ μέρους του Συλλόγου Γυναικών Τούμπας από την Γλυκερία Τσιφρή, ενώ παρεμβάσεις έκαναν επίσης η Ελίνα Βαλετοπούλου, μαθήτρια Α' Λυκείου, και ο Νίκος Ζώκας, πρόεδρος της ΕΔΥΕΘ.

Η Α. Αναστασίου στην ομιλία της αναφέρθηκε στους νέους κινδύνους που έρχονται να προστεθούν για το λαό από την υπογραφή της νέας Συμφωνίας, σημειώνοντας πως στις ήδη υπάρχουσες βάσεις «η κυβέρνηση της ΝΔ συμπεριέλαβε και όλες τις βάσεις που δημιούργησε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ - τη βάση των drones της Λάρισας, τη βάση ελικοπτέρων στο Στεφανοβίκειο, τη βάση συγκέντρωσης αμερικανοΝΑΤΟικών δυνάμεων στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης». Αυτές οι εξελίξεις, τόνισε, όπως και οι προετοιμασίες στον Αραξο για την αποθήκευση πυρηνικών όπλων και η αναβάθμιση του ΝΑΤΟικού στρατηγείου στο πρώην 3ο Σώμα Στρατού ως αρχηγείου χημικού και ηλεκτρονικού πολέμου και στο οποίο προβλέπεται η δυνατότητα αποθήκευσης όπλων μαζικής καταστροφής - χημικών, βιολογικών και πυρηνικών, «θα πρέπει να σημάνουν συναγερμό για το λαό μας. Πρέπει να βρισκόμαστε σε αγωνιστική επαγρύπνηση και να πούμε ένα βροντερό ΟΧΙ στα πυρηνικά».

«Κυβέρνηση, κόμματα του ευρωατλαντισμού και τα διάφορα προπαγανδιστικά τους επιτελεία» εντείνουν τα εκβιαστικά διλήμματα και τις απειλές, συνέχισε, με σκοπό την άμβλυνση των αντιιμπεριαλιστικών αισθημάτων του λαού. Επίσης «προβάλλουν ως αναγκαιότητα την ενίσχυση των σχέσεων με ΗΠΑ και ΝΑΤΟ, ως αντιστάθμισμα τάχα στην επιθετικότητα της Τουρκίας και την αποφυγή πολέμου».

«Ο λαός μας», είπε, «πρέπει να αποτινάξει το φόβο ότι θα μείνουμε μόνοι, ότι δεν θα έχουμε στηρίγματα. Οι στόχοι της σημερινής και των προηγούμενων κυβερνήσεων είναι οι στόχοι της αστικής τάξης της χώρας για την πολυδιαφημισμένη γεωστρατηγική της αναβάθμιση, για να απομυζεί τα πλούτη και τον ιδρώτα των λαών, και του δικού μας μαζί. Οι στόχοι αυτοί δεν μπορούν να είναι στόχοι του λαού μας. Γι' αυτό πρέπει να αντιταχθεί, να ακολουθήσει άλλο δρόμο, μαζί με όλους τους λαούς της περιοχής. Οι λαοί δεν έχουν να χωρίσουν τίποτα μεταξύ τους, οι εκμεταλλευτές τους είναι αυτοί που τους χωρίζουν και τους στρέφουν τον έναν απέναντι στον άλλον».

Καταλήγοντας τόνισε ότι η υπογραφή της Συμφωνίας με τις ΗΠΑ δεν σημαίνει ότι ο αγώνας τέλειωσε, αντίθετα πρέπει να συνεχιστεί.

Αντίστοιχη εκδήλωση, με θέμα «Η ειρήνη και οι εξελίξεις στην περιοχή», πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 23 Νοέμβρη από την Επιτροπή Ειρήνης Πιερίας στο Πνευματικό Κέντρο Κατερίνης, με ομιλητή τον Νίκο Ζώκα, πρόεδρο της ΕΔΥΕΘ και αντιπρόεδρο της ΕΕΔΥΕ.

Στην εισηγητική του ομιλία αναφέρθηκε στους εκατοντάδες νεκρούς και χιλιάδες ξεριζωμένους που είναι ο μέχρι τώρα απολογισμός της εισβολής της Τουρκίας στη Συρία. Ακόμα, στον επικίνδυνο ρόλο που παίζει η Ελλάδα ως «γεωπολιτικός μεντεσές» των ΗΠΑ, σε μία περιοχή που βρίσκεται στο επίκεντρο των ανταγωνισμών με τη Ρωσία, την Κίνα και άλλα καπιταλιστικά κράτη. Τέλος, τόνισε την ανάγκη να συνεχιστεί ο αγώνας για την ακύρωση - καταγγελία της «Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας» μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ, καθώς και για την αποδέσμευση της χώρας μας από τον ΝΑΤΟ και την ΕΕ, με το λαό νοικοκύρη στον τόπο του.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ