Σάββατο 23 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 24 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 39
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Τη Δευτέρα η άτυπη τριμερής με τον Γκουτέρες

Ατυπη τριμερής συνάντηση για το Κυπριακό έχει προγραμματιστεί να γίνει τη Δευτέρα 25 Νοέμβρη στο Βερολίνο, ανάμεσα στον γγ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, τον Κύπριο Πρόεδρο, Νίκο Αναστασιάδη και τον ηγέτη του ψευδοκράτους, Μουσταφά Ακιντζί. Οι προσδοκίες για το αποτέλεσμα ποικίλουν, ωστόσο κοινή συνισταμένη όλων είναι ότι αν ξεκινήσει νέος επίσημος γύρος διαπραγματεύσεων, αυτός πρέπει να βασιστεί σε προηγούμενες αποφάσεις για την οριστική διχοτόμηση του νησιού, αλλά και για τη βαθύτερη εμπλοκή διεθνών λυκοσυμμαχιών (ΕΕ, ΟΑΣΕ, ακόμα και ΝΑΤΟ) στην ασφάλεια της Κύπρου (Κοινή Δήλωση Φλεβάρη 2014, πλαίσιο Γκουτέρες κ.τ.λ.).

Επίσης, ανεξάρτητα από το αν και το πού θα καταλήξουν οι όποιες, άτυπες ή και επίσημες, συνομιλίες για το Κυπριακό, όλοι συμφωνούν ότι χρειάζεται με προσοχή να επανεξεταστούν όλες οι εναλλακτικές για την αξιοποίηση των υδρογονανθράκων της Κύπρου και όλης της Νοτιοανατολικής Μεσογείου. Αλλωστε, η Ενέργεια ξεχωρίζει ως πεδίο σύσφιξης συνεργασιών, μέσα και από τα τριμερή και πολυμερή περιφερειακά σχήματα. Στα οποία σχήματα πρέπει να σημειωθεί ότι ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα, όπως οι ΗΠΑ αλλά και η Γαλλία, επιδιώκουν να σταθεροποιήσουν τη συμμετοχή τους, την ώρα που αντίστοιχοι ενεργειακοί κολοσσοί («Total», «ENI», «ExxonMobil») διευρύνουν τις μπίζνες τους στην περιοχή. Στο ίδιο πλαίσιο, εξάλλου, εντάσσεται και η ενίσχυση του αμυντικού - στρατιωτικού συντονισμού που επιδιώκουν τέτοιες δυνάμεις με την Κύπρο, όπως ανέδειξε αφενός η νέα επίσκεψη του Κύπριου ΥΠΕΞ στην Ουάσιγκτον (όπου χαιρετίστηκε η συμπλήρωση ενός έτους από τη διμερή Δήλωση Προθέσεων που δίνει έμφαση στην Ασφάλεια), αφετέρου η επίσκεψη αντιπροσωπείας του Γενικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας, στη Λευκωσία, για συνάντηση με τους Κύπριους ομολόγους τους.

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες, πάντως, η Τουρκία διαμηνύει σταθερά ότι «δεν θα επιτρέψουμε τις προσπάθειες που στοχεύουν να δημιουργήσουν μια κατάσταση να μην μπορεί η Τουρκία να μπει στην Ανατολική Μεσόγειο και στο Αιγαίο», όπως δήλωσε ο υπουργός Αμυνας Χουλούσι Ακάρ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ