Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
Στο στόχαστρο οι λαοί
«Ναι» της Τουρκίας στον ευρωστρατό

Η Αγκυρα εμφανίζεται ικανοποιημένη από τις διαβεβαιώσεις που έλαβε για τη συμμετοχή της στον ευρωστρατό

Κορυφώνονται οι διπλωματικές διαβουλεύσεις που στόχο έχουν την ικανοποίηση των τουρκικών απαιτήσεων, προκειμένου η Αγκυρα να μην υπονομεύσει τη διαδικασία συγκρότησης του ευρωστρατού, που έχουν συμφωνήσει οι εταίροι της ΕΕ. Την ίδια στιγμή η ελληνική κυβέρνηση καλείται από Αμερικανούς και άλλους Ευρωπαίους «συμμάχους» να επιδείξει για μια ακόμη φορά την απαραίτητη... κατανόηση στις τουρκικές απαιτήσεις, οι οποίες, αν τελικά υιοθετηθούν, θα επιβεβαιώσουν τις πάγιες θέσεις της Αγκυρας για το Κυπριακό και το Αιγαίο.

«Ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα παρεμβαίνει σε διενέξεις στις οποίες εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ». Αυτή είναι, σύμφωνα με το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο «Ανατολή», η «εγγύηση» που δόθηκε στην Αγκυρα, στο ζήτημα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας.

Το τουρκικό πρακτορείο αναφέρει ότι «στη συμφωνία συνέβαλε η επιστολή του υπουργού Εξωτερικών της Ολλανδίας Ζοσίας φαν Αρτσεν (Jozias van Aartsen)» και προσθέτει ότι η επιστολή «και οι τηλεφωνικές επαφές που ακολούθησαν, οδήγησαν στην επίλυση του προβλήματος, πριν από τη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ που θα πραγματοποιηθεί στις 6-7 Δεκεμβρίου στις Βρυξέλλες».

Σύμφωνα με το «Ανατολή», το πρόβλημα λύθηκε «όταν η Ευρώπη έδωσε την εγγύηση ότι σε διενέξεις που εμπλέκεται χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ, ο ευρωπαϊκός στρατός δε θα λαμβάνει μέρος, αναφέροντας ιδιαίτερα την Ανατολική Μεσόγειο».

Το πρακτορείο επικαλείται «διπλωματικές πηγές» και αναφέρει ότι «η ελληνοκυπριακή πλευρά σχεδιάζει να ενταχθεί το 2003 στην ΕΕ και να θέσει στη συνέχεια θέμα επέμβασης του σχεδιαζόμενου ευρωπαϊκού στρατού, με τη δικαιολογία ότι τα εδάφη της βρίσκονται υπό κατοχή». Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι «με τη συμφωνία που επήλθε, θα είναι ανενεργοί και οι ελιγμοί της ελληνοκυπριακής πλευράς».

Το πρακτορείο αναφέρει επίσης ότι τουρκικές διπλωματικές πηγές σημείωσαν ότι «τα θετικά της συμφωνίας αυτής είναι περισσότερα από τα αρνητικά της και για το λόγο αυτό έγινε αποδεκτή» από πλευράς Τουρκίας.

Τέλος, το πρακτορείο αναφέρει ότι ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ ενημέρωσε τους ομολόγους του στις ΗΠΑ και την Αγγλία σχετικά με τη συμφωνία, αφού προηγουμένως αυτή εγκρίθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χτες στην Αγκυρα.

Στη σύσκεψη αυτή συμμετείχαν ο πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετζεβίτ, οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης Μεσούτ Γιλμάζ και Ντεβλέτ Μπαχτσελί, οι υπουργοί Εθνικής Αμυνας Σαμπαχατίν Τσακμάκογλου και Εξωτερικών Ισμαήλ Τζεμ, καθώς επίσης και ο αρχηγός των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στρατηγός Χουσεΐν Κιβρίκογλου. Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε μετά τη σύσκεψη, υπογραμμίστηκε ότι «το αποτέλεσμα που υπήρξε στις τριμερείς συνομιλίες», δηλαδή τις συνομιλίες της Τουρκίας, με τις ΗΠΑ και την Αγγλία, στο θέμα της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Αμυνας και Ασφάλειας, αποτελεί «συγκεκριμένη βάση που μπορεί να οδηγήσει στην ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ του ΝΑΤΟ και της ΕΕ σε όλους τους τομείς». Μετά τη σύσκεψη, ο Τούρκος πρωθυπουργός, Μπουλέντ Ετζεβίτ, είχε δηλώσει ότι «κατά τις συνομιλίες έχουν σε πολύ μεγάλο βαθμό ικανοποιηθεί τα αιτήματά μας».

Στην Αθήνα

Για την πορεία των διαβουλεύσεων ρωτήθηκε χτες ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών. «Το θέμα της ευρωπαϊκής ταυτότητας άμυνας και ασφάλειας, είπε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, είναι ένα θέμα που αφορά στην ανάπτυξη της αυτόνομης παρουσίας της ΕΕ στη διεθνή σκηνή. Είναι ένα θέμα που αφορά τα 15 κράτη - μέλη και τις σχέσεις τους με το ΝΑΤΟ. Δεν είναι ένα θέμα - και το έχουμε επανειλημμένα πει - διμερές, μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας». Ο εκπρόσωπος του υπουργείου είπε ακόμη ότι για το θέμα αυτό ο υπουργός Εξωτερικών Γ. Παπανδρέου είχε το Σαββατοκύριακο τηλεφωνικές επικοινωνίες με τους ομολόγους τους των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Από την πλευρά του ο υπουργός Τύπου Χρ. Πρωτόπαππας, απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικές με αυτή την υπόθεση, επανέλαβε ότι «οι αποφάσεις στο θέμα αυτό, πρέπει να κινηθούν μέσα στο πλαίσιο των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής της Νίκαιας. Δεν μπορεί να υπάρχει καμία εξαίρεση εδαφικών ζωνών και κυρίως εδαφικών ζωνών ιδιαίτερης εθνικής ευαισθησίας. Το θέμα αυτό ετέθη και στο Βέλγο πρωθυπουργό».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δεν υποχωρούμε, λέει ο Ετσεβίτ(2001-11-30 00:00:00.0)
Ετζεβίτ: «Αδικία» η αναβολή του δανείου(2001-07-07 00:00:00.0)
Σκηνικό έντασης(2001-05-30 00:00:00.0)
Χαμηλοί τόνοι από την Αθήνα(1998-07-31 00:00:00.0)
"Προσπερνά" τη Χάγη η Αγκυρα(1998-01-28 00:00:00.0)
Ελιγμοί για την παραμονή στην εξουσία(1997-05-09 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ