Πέμπτη 21 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΔΙΕΘΝΕΣ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Συνάντηση της διοίκησης με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ

Αντιπροσωπεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ με επικεφαλής τον βουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Δελή συναντήθηκε την Παρασκευή 15/11 με τον πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδας (ΔΙΠΑΕ), Γ. Στάμου.

Τη συζήτηση απασχόλησαν οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό και εγκαταστάσεις που αντιμετωπίζει το ίδρυμα, με αποτέλεσμα να μπαίνουν σοβαρά εμπόδια για την ολοκλήρωση των σπουδών δεκάδων χιλιάδων φοιτητών. Το ίδρυμα, όπου σπουδάζουν περίπου 40.000 φοιτητές, διαθέτει μόλις 400 μέλη ΔΕΠ και 180 διοικητικούς υπαλλήλους!

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του Tμήματος Νοσηλευτικής στο Διδυμότειχο (για τα προβλήματα του οποίου κατέθεσε και πρόσφατα Επίκαιρη Ερώτηση το ΚΚΕ στη Βουλή), όπου τα μαθήματα δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα, ενώ στα περισσότερα τμήματα του πρώην ΤΕΙ Θεσσαλονίκης λόγω έλλειψης καθηγητών είναι μειωμένες οι ώρες διδασκαλίας και κάποια μαθήματα δεν διδάσκονται.

Αναφορά έγινε επίσης στο ζήτημα της καθαριότητας, όπου οι διαδοχικές ενστάσεις μεταξύ των εργολαβικών εταιρειών καθαριότητας για την ανάληψη του έργου έχουν δημιουργήσει σχεδόν επικίνδυνες συνθήκες στους χώρους υγιεινής, ειδικά των εγκαταστάσεων στη Σίνδο. Ο Γ. Δελής τόνισε την πάγια θέση του Κόμματος πως για ανάγκες με μόνιμα χαρακτηριστικά, όπως η καθαριότητα και η σίτιση, δεν έχουν καμία θέση οι εργολαβίες. Πρέπει να βρίσκονται αποκλειστικά στην ευθύνη του ιδρύματος και να επιτελούνται από μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Για το κτίριο στην Εγνατία που λειτουργούσαν παλιότερα φοιτητικές εστίες, ο πρόεδρος δήλωσε ότι έχει προβλεφθεί κονδύλι της τάξης των 3 εκατομμυρίων ευρώ, αλλά με ευθύνη και της τωρινής και της προηγούμενης κυβέρνησης δεν εκταμιεύεται.

Σε ανακοίνωσή της, η ΤΟ ΔΙΠΑΕ της ΚΝΕ, με αφορμή τη συνάντηση, καλεί όλους τους φοιτητές «που δεν ανέχονται να σπουδάζουν σε αυτήν την κατάσταση και δεν συμβιβάζονται με την πραγματικότητα που αντιμετωπίζουν στο ΔΙΠΑΕ», να παλέψουν για το σύγχρονο πανεπιστήμιο των αναγκών τους και «να δημιουργήσουν νέους φοιτητικούς συλλόγους με αληθινούς εκπροσώπους και συνδικαλιστές, με ανοιχτές και αδιάβλητες διαδικασίες. Να πετάξουν τις λογικές και τις πρακτικές της ΔΑΠ έξω από το ΤΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ