Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΥΓΕΙΑ
ΔΗΠΑΚ ΓΙΑΤΡΩΝ
Κλιμακώνουμε τον αγώνα ενάντια στη λειτουργία των νοσοκομείων ως επιχειρήσεων

Ανακοίνωση με αφορμή τη συνάντηση των νοσοκομειακών γιατρών με τον υφυπουργό Υγείας

Στο φόντο των συνεχιζόμενων κινητοποιήσεων των εργαζομένων στα δημόσια νοσοκομεία ενάντια στα οξυμένα προβλήματα που προκαλεί η πολιτική εμπορευματοποίησης και υποχρηματοδότησης της Υγείας, το ΔΣ της ΕΙΝΑΠ μαζί με επικουρικούς γιατρούς συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα με τον υφυπουργό Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, με κύριο θέμα το μείζον πρόβλημα των επικουρικών γιατρών, ενόψει και της επικείμενης απόλυσης 280 επικουρικών - μέσω ΕΣΠΑ - στις 30 Νοέμβρη.

Με ανακοίνωσή της, η «Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση» (ΔΗΠΑΚ) Γιατρών ενημερώνει σχετικά:

  • «Η απάντηση (σ.σ. για το θέμα των επικουρικών γιατρών) ήταν πως δεν υπάρχουν χρήματα μέσω Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, αλλά θα δοθούν πιστώσεις στα νοσοκομεία πανελλαδικά για να προσλάβουν για ένα χρόνο τον ίδιο αριθμό επικουρικών που υπηρετούν σήμερα. Αυτή η πίστωση θα περιλαμβάνει όλες τις κατηγορίες επικουρικών (και αυτών που είναι μέσω ΕΣΠΑ)».

Εκ μέρους της ΔΗΠΑΚ τονίστηκε ότι «πρέπει να μονιμοποιηθούν όλοι οι υπηρετούντες επικουρικοί γιατροί χωρίς όρους και προϋποθέσεις, να καταργηθούν οι ελαστικές εργασιακές σχέσεις ομηρίας και ανακύκλωσης της ανεργίας και να γίνουν μαζικές προσλήψεις επιμελητών Β΄. Επισημάναμε ότι τα αιτήματα των ιατρικών τμημάτων για επικουρικούς είναι πολύ περισσότερα από τον αριθμό των υπηρετούντων, γεγονός που αποδεικνύει ότι οι ανάγκες είναι πολλαπλάσιες και ότι κανείς δεν περισσεύει».

  • Σε ό,τι αφορά τους εκκρεμείς διορισμούς 212 γιατρών (ΤΕΠ και άλλες ειδικότητες), ο εκπρόσωπος της ΔΗΠΑΚ ζήτησε από τον υφυπουργό Υγείας να προχωρήσει στην άμεση υπογραφή τους. «Ο υφυπουργός δεσμεύτηκε δύο φορές ότι θα υπογράψει τους διορισμούς μέσα στο 2019», αναφέρει η ΔΗΠΑΚ, επισημαίνοντας ότι «πρόκειται για μία θετική εξέλιξη, που κερδήθηκε κάτω από την πίεση που ασκήσαμε».
  • Ζητήθηκε επίσης η επίσπευση των κρίσεων για την προκήρυξη των 910 μόνιμων γιατρών.«Η ηγεσία του υπουργείου δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσουν κανονικά και ότι θα επιταχυνθεί η διαδικασία», σημειώνει η ΔΗΠΑΚ, ενώ στο αίτημα για επιτάχυνση των διαδικασιών διορισμού ειδικευομένων - δεδομένου ότι αυτή τη στιγμή είναι χρονοβόρες και ξεπερνούν σε πολλές περιπτώσεις το 5μηνο - «ο υφυπουργός Υγείας είπε ότι θα δημιουργηθεί ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα επιταχύνει τη διαδικασία».
  • Στο αίτημα για συμβολή της ΕΙΝΑΠ στο πρόγραμμα εφημέρευσης Νοσοκομείων Αττικής, δόθηκε θετική υπόσχεση, ενώ ο υφυπουργός δεσμεύτηκε ότι θα εξετάσει το ζήτημα απαλλαγής από την υποχρέωση αγροτικού ιατρείου για όσους ήταν στο 1ο έτος της Ιατρικής πριν από 15 χρόνια.
Κάθε δέσμευση που αποσπάμε είναι αποτέλεσμα των αγώνων μας

«Οποια θετική δέσμευση αποσπάσαμε, ακόμα και οι πιο μικρές κατακτήσεις, είναι αποτέλεσμα των αγωνιστικών κινητοποιήσεων όλου του προηγούμενου διαστήματος και της πίεσης που ασκήσαμε», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

«Συνεχίζουμε στην ίδια ρότα, πιο δυναμικά, πιο μαχητικά για την ικανοποίηση του συνόλου των αιτημάτων μας, ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης για εμβάθυνση στη λειτουργία των νοσοκομείων ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων"», τονίζει η ΔΗΠΑΚ.

Σε αυτό το πλαίσιο, καλεί τους γιατρούς να συμμετάσχουν μαζικά στους επόμενους αγωνιστικούς σταθμούς: Αύριο Πέμπτη στις πρωτοβουλίες των πρωτοβάθμιων σωματείων των δημόσιων νοσοκομείων, στο πλαίσιο της κοινής Μέρας Δράσης στην Αττική, στην οποία συμμετέχει και η ΕΙΝΑΠ. Την Τετάρτη 27/11 στην πανυγειονομική κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας και στο υπουργείο Εργασίας, με αιχμή τα ΒΑΕ και το Ασφαλιστικό. Το Σάββατο 30/11 στα συλλαλητήρια που διοργανώνονται από σωματεία και συνταξιουχικές οργανώσεις για την υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, ενάντια στα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα. Την Τετάρτη 11/12 στην αγωνιστική παρέμβαση στην ημερίδα που οργανώνει ο ΠΙΣ στο Ζάππειο, με θέμα «ΣΔΙΤ στην παροχή υπηρεσιών Υγείας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ