Τετάρτη 20 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΟ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Με τη βούλα της κυβέρνησης οι απαράδεκτες συνθήκες δουλειάς

Αποκαλυπτική η γραπτή απάντηση του υπουργού Εργασίας σε Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή το ΚΚΕ

Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας δεν συντρέχει λόγος οι εργάτες της ανακύκλωσης να εντάσσονται στα ΒΑΕ!
Σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας δεν συντρέχει λόγος οι εργάτες της ανακύκλωσης να εντάσσονται στα ΒΑΕ!
Τη στάση της κυβέρνησης και του υπουργείου Εργασίας απέναντι στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) Ηρακλείου Κρήτης στηλιτεύει η Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου.

Με γραπτή απάντηση σε σχετική Ερώτηση βουλευτών του ΚΚΕ, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Βρούτσης, απαξιώνει σοβαρά προβλήματα, όπως τα συχνά και σοβαρά εργατικά «ατυχήματα», αλλά και αιτήματα των εργαζομένων, όπως η ένταξή τους στα ΒΑΕ. Οπως καταγγέλλει επίσης η Ενωση, η απάντηση του υπουργείου στο αίτημά του για συνάντηση ήταν αρνητική.

Προκλητική υποβάθμιση των σοβαρών κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι

Οσον αφορά τα εργατικά «ατυχήματα», υποβαθμίζοντας τους σοβαρούς κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι και τις συνέπειές τους, ο υπουργός ισχυρίζεται πως «τα ατυχήματα που έχουν αναγγελθεί από την εργοδότρια εταιρεία είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία ελαφρά».

Το συνδικάτο από την πλευρά του αναρωτιέται πόσοι εργαζόμενοι «πρέπει να κινδυνέψουν κατά τον υπουργό, για να θεωρηθούν σοβαρά τα εργοδοτικά εγκλήματα στο εν λόγω εργοστάσιο». Υπενθυμίζει μια σειρά από σοβαρότατα «ατυχήματα», όπως την πτώση αυτοαπασχολούμενου που ήταν σκαρφαλωμένος σε κλαρκ της εταιρείας εκτελώντας εργασίες επισκευών, την έκρηξη της μπαταρίας στο πρόσωπο εργοδηγού, το «μάσημα» του χεριού εργαζόμενου από μηχανή της οποίας δεν λειτουργούσε το πορτάκι ασφαλείας, τον τραυματισμό εργάτη από τις «μπουκάλες» της πρέσας που τον έστειλαν ένα μήνα σε αναρρωτική, τον τραυματισμό εργαζόμενου από σύριγγες αγνώστου προέλευσης. Στην επισήμανση του υπουργού πως το αρμόδιο Τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία έχει υποβάλει μία μήνυση λόγω μη λειτουργίας των συστημάτων ασφαλείας (μπουτόν) στην ταινία διαλογής, το Σωματείο ζητά να ενημερωθεί για το στάδιο στο οποίο βρίσκεται η διαδικασία και υπογραμμίζει πως οι εργαζόμενοι «δουλεύουν χωρίς μπουτόν μέχρι να αποφανθεί η Δικαιοσύνη»...

Παράλληλα, ενώ οι εργαζόμενοι παραμένουν απλήρωτοι, ο υπουργός αρκείται να σημειώσει στην απάντησή του πως η αρμόδια τοπική υπηρεσία «παρακολουθεί τα διαλαμβανόμενα στην εταιρεία» και «θα προβεί - εφόσον αυτό καταστεί αναγκαίο - σε περαιτέρω νόμιμες ενέργειες». Οπως επισημαίνει το Σωματείο, «εδώ και πολλούς μήνες η εταιρεία συστηματικά καθυστερεί τις πληρωμές μισθών», δεν εξοφλεί τους εργαζόμενους, ούτε καν τηρεί τις δόσεις που μονομερώς ανακοινώνει, με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να βρίσκονται συνεχώς σε κινητοποιήσεις για να πληρωθούν. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο μισθός του Σεπτέμβρη εξοφλήθηκε μόλις στις 4/11, ενώ δεν έχει ακόμα καταβληθεί η μισθοδοσία του Οκτώβρη.

Υπέρ του αποκλεισμού από τα ΒΑΕ το υπουργείο Εργασίας

Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υπερασπίζεται επίσης την πρακτική της ασφάλισης των εργαζομένων στα ΚΔΑΥ ως κοινών ασφαλισμένων και τον αποκλεισμό τους από τα Βαριά και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα, με τον ισχυρισμό ότι «οι ειδικότητές τους δεν εμπίπτουν στις διατάξεις του οικείου Κανονισμού». Ομως, στον πίνακα ειδικοτήτων (Φ10221/οικ.26816/929/30.11.2011) που επικαλείται ο υπουργός και συγκεκριμένα στην κατηγορία 59 «Υπηρεσίες Υγιεινής», περιλαμβάνονται οι ειδικότητες των εργατών «αποκομιδής, διαλογής, επιστασίας, μεταφοράς και καταστροφής απορριμμάτων».

«Υπενθυμίζουμε στον κύριο υπουργό ότι οι εν λόγω εργαζόμενοι που εξαιρεί από τα ΒΑΕ εργάζονται καθημερινά εκτελώντας χειροδιαλογή σε σκουπίδια», ανάμεσα στα οποία περιλαμβάνονται ιατρικά απόβλητα, σύριγγες αγνώστου προέλευσης, πτώματα ζώων, ακόμα και οβίδες (!), ξεκαθαρίζει η Ενωση. Μάλιστα συνοδεύει τις καταγγελίες της με σχετικό φωτογραφικό υλικό. Στο παραπάνω φόντο, έχουν παρατηρηθεί στο εργοστάσιο κρούσματα ασθενειών όπως η ηπατίτιδα, ενώ «τα τρυπήματα από ιατρικά απόβλητα, μεταλλικά σκουριασμένα αντικείμενα κ.ά. είναι πολύ συχνό φαινόμενο».

«Είναι απαράδεκτο εν έτει 2019 να προσπαθούμε να αποδείξουμε ότι αυτοί οι εργαζόμενοι σε αυτή την ειδικότητα και το πόστο εργασίας καταπονούνται σωματικά και ψυχικά και πρέπει να ασφαλίζονται στα ΒΑΕ», καταλήγει η Ενωση.

Το Σωματείο και οι εργαζόμενοι, μπροστά στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και τα σενάρια για προσωρινό ή μόνιμο κλείσιμο του εργοστασίου, διεκδικούν:

-- Να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας και οι εργασιακές σχέσεις σε όποια πιθανή εξέλιξη με το εργοστάσιο ανακύκλωσης.

-- Να σταματήσει η καθυστέρηση καταβολής των μισθών. Εως τις 10 του μήνα να εξοφλείται η μισθοδοσία, όπως προβλέπει η σύμβαση.

-- Να ασφαλιστούν αναδρομικά στα ΒΑΕ οι εργαζόμενοι της ανακύκλωσης.

-- Να ολοκληρωθούν όλες οι απαραίτητες συντηρήσεις του εργοστασίου και να τηρούνται απαρέγκλιτα όλοι οι κανόνες υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων. Να οριστούν πρόστιμα και ποινικές ευθύνες για τις παραβάσεις που έχουν ήδη διαπιστωθεί. Να μη δουλέψει ούτε μια μέρα ξανά το εργοστάσιο με απενεργοποιημένα μπουτόν.

-- Να ενισχυθούν αποφασιστικά το ΣΕΠΕ του Ηρακλείου και όλης της Ελλάδας καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος των εργοδοτών.

Απεργία ενάντια στις απολύσεις στο ΚΔΑΥ Ιωαννίνων

Στο μεταξύ, σε 24ωρη απεργία προχώρησαν τη Δευτέρα 18/11 οι εργαζόμενοι του ΚΔΑΥ στα Γιάννενα, διεκδικώντας την άμεση ανάκληση των τεσσάρων απολύσεων εργαζομένων που ανακοίνωσε πρόσφατα η εργοδοσία.

Από τα ξημερώματα συγκεντρώθηκαν έξω από το εργοστάσιο, περιφρουρώντας την απεργία τους, ενώ πραγματοποίησαν Γενική Συνέλευση.

Στο πλευρό των εργαζομένων βρέθηκε αντιπροσωπεία της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Ιωαννίνων και του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.

Κάτω από την αντίδραση των εργαζομένων οι εκπρόσωποι της εργοδοσίας παρέπεμψαν για σήμερα Τετάρτη την απάντησή τους στο αίτημα για ανάκληση των απολύσεων. Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι ξεκαθαρίζουν ότι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για την παραπέρα στάση τους, ανάλογα με την απάντηση της εργοδοσίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ