Τρίτη 19 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΜΕΤΑΛΛΟΥ ΦΘΙΩΤΙΔΑΣ
Καταγγέλλει τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ

Τον αντεργατικό σχεδιασμό της κυβέρνησης για τη ΛΑΡΚΟ, ο οποίος, σε συνέχεια της πολιτικής όλων των κυβερνήσεων των τελευταίων χρόνων, περιλαμβάνει τη λήψη μέτρων για την ιδιωτικοποίηση της εταιρείας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το κλαδικό Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, με αφορμή τα όσα παρουσίασε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Θωμάς, σε συνάντηση που είχε την περασμένη βδομάδα με το επιχειρησιακό σωματείο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Συνδικάτο Μετάλλου, ο υφυπουργός είπε μεταξύ άλλων ότι «το κράτος έχει αποδειχθεί κακός επιχειρηματίας και η κυβέρνηση είναι υπέρ των ιδιωτικοποιήσεων. Προωθεί άμεσα δεκάδες. Για τη ΛΑΡΚΟ, ως κυβέρνηση αγωνιζόμαστε για την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησής της. Δεν είναι ότι δεν έχουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησής της, θα το κάνουμε αν χρειαστεί, υπό συγκεκριμένους όρους και σε συνεννόηση με την Κομισιόν, έτσι ώστε να γίνει ελκυστική σε επενδυτές. Το μισθολογικό κομμάτι συνολικά είναι μεγάλο».

Απάντηση στην κυβερνητική πρόκληση για τα εργατικά «ατυχήματα»

Οπως καταγγέλλει μάλιστα το Συνδικάτο, ο υφυπουργός έφτασε στο σημείο να ισχυριστεί ότι «ο κύριος παράγοντας των εργατικών ατυχημάτων είναι η μέχρι τώρα κουλτούρα των εργαζομένων»!

Το κλαδικό Συνδικάτο, απαντώντας στα λεγόμενα του υφυπουργού και ειδικά στην εν λόγω προκλητική αναφορά, επεσήμανε: «Η χώρα μας διαθέτει συγκεκριμένους κανόνες για τη λειτουργία επιχειρήσεων όπως η ΛΑΡΚΟ, οι οποίοι διατυπώνονται στον Κανονισμό Μεταλλευτικών και Λατομικών Επιχειρήσεων (ΚΜΛΕ). (...) Το ζήτημα είναι η εφαρμογή αυτών των κανόνων και όχι η κουλτούρα (...) Αν εφαρμοζόταν ο ΚΜΛΕ είναι σίγουρο ότι θα είχαμε αποφύγει την πλειοψηφία των εργατικών "ατυχημάτων"» και «των επαγγελματικών ασθενειών, θανατηφόρων και μη».

Υπογραμμίζοντας δε ότι το κράτος είναι υπεύθυνο και για τη λειτουργία της ΛΑΡΚΟ αλλά και για να ελέγχει την τήρηση του ΚΜΛΕ, κατέθεσε στον υφυπουργό υπόμνημα όπου σημειώνονται σειρά παραβάσεων του ΚΜΛΕ.

Σχετικά με τοποθέτηση του υφυπουργού ότι οι εργασιακές σχέσεις δεν παίζουν ρόλο στην ασφάλεια της εργασίας, το Συνδικάτο απάντησε παραθέτοντας ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: «Αυτή τη στιγμή η εργολαβία ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ανακοίνωσε στους εργαζόμενους ότι δεν θα πληρώσει στην ώρα της. Θα πληρώσει, όπως είπε, όταν πάρει χρήματα από τη ΛΑΡΚΟ (...) Παίζει ή δεν παίζει ρόλο στην εργασία η ψυχολογία ενός εργαζόμενου που ζει στην αβεβαιότητα, που χάνει ρυθμίσεις οφειλών ΔΟΥ, ΔΕΗ κ.λπ.; Παίζει και μάλιστα καθοριστικό. Οπως καθοριστικό ρόλο παίζει ένας εργαζόμενος που με μόχθο καθημερινά παράγει εκατομμύρια ευρώ, χωρίς να αμείβεται σύμφωνα με την εργασία του, να μην έχει Συλλογική Σύμβαση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας, δικαιώματα κ.λπ. Ακόμη και η αστική Δικαιοσύνη πρόσφατα αναγνώρισε άτι ο αιφνίδιος θάνατος που οφείλεται σε στρες από την εργασιακή ανασφάλεια είναι εργατικό ατύχημα».

Το Συνδικάτο καταγγέλλει ότι κυβέρνηση και διοίκηση της ΛΑΡΚΟ όχι μόνο δεν παίρνουν μέτρα «για να μην έχουμε άλλα εργατικά ατυχήματα, αλλά αξιοποιούν το θάνατο του συναδέλφου μας για να περπατήσουν την εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

Απέναντι σε αυτήν την κατάσταση, καλεί τους εργαζόμενους σε αγώνα για να σταματήσουν τους αντεργατικούς σχεδιασμούς και αναφέρει ότι το ίδιο «άμεσα θα κοινοποιήσει στους εργαζόμενους της ΛΑΡΚΟ πρόγραμμα πρωτοβουλιών που θα αναπτύξει για να αναδειχθεί η άμεση ανάγκη να παρθούν μέτρα ασφαλείας στην εργασία, να υπογραφεί Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τι είναι η ΛΑΡΚΟ και τι προοπτικές έχει για τα λαϊκά συμφέροντα».

«Τυράκι» κρατικής χρηματοδότησης για να προχωρήσει η εκποίηση

Για τη χρηματοδότηση της ΛΑΡΚΟ, το Συνδικάτο ανέφερε ότι οι τοποθετήσεις των κυβερνητικών στελεχών πως «το κράτος ως κύριος μέτοχος μπορεί να χρηματοδοτήσει την ΛΑΡΚΟ υπό όρους» από τη μια αναιρούν την επιχειρηματολογία ετών, ότι «η ΛΑΡΚΟ δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί λόγω του προστίμου των κρατικών ενισχύσεων», και από την άλλη δείχνουν ποιον υπηρετούν οι κυβερνήσεις, καθώς όρος για τη χρηματοδότησή της είναι «να συναινέσουν οι εργαζόμενοι στην εκποίηση της ΛΑΡΚΟ».

«Εμείς λέμε: Ορος για να χρηματοδοτήσει το κράτος να είναι η υλοποίηση ενός σχεδίου εκσυγχρονισμού που θα παίρνει υπόψη νέες μεθόδους ασφαλούς εργασίας, διασφάλιση των θέσεων εργασίας, παραπέρα ανάπτυξη με κατασκευή μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, με κριτήριο παραγωγής τις ανάγκες των εργαζομένων της χώρας μας, με ευθύνη του ίδιου του κράτους. Εσείς θέλετε όρους για να εξυπηρετήσετε το κεφάλαιο. Εμείς θέλουμε όρους για να διασφαλιστούν τα δικαιώματα των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων», τονίζει το Συνδικάτο.

Ακόμα μια φορά απλήρωτοι οι εργολαβικοί

Στο μεταξύ, να προχωρήσουν σε 24ωρη απεργία αύριο Τετάρτη, αν δεν πληρωθούν άμεσα τη μισθοδοσία του Οκτώβρη, αποφάσισαν χτες σε Γενική τους Συνέλευση οι εργολαβικοί εργαζόμενοι στην εταιρεία «ΤΕΧΝΟΣΤΥΛ ΕΠΕ», που δουλεύουν στο εργοστάσιο της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα.

Οπως καταγγέλλει το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας, οι εργαζόμενοι συστηματικά δεν πληρώνονται στην ώρα τους από τον εργολάβο. Το Συνδικάτο και οι εργαζόμενοι διεκδικούν: Κατάργηση του «σκλαβοπάζαρου» των εργολαβιών και ενσωμάτωση όλων των εργαζομένων από τις εργολαβίες στην ίδια τη ΛΑΡΚΟ, με σύμβαση αορίστου χρόνου. Διασφάλιση της ασφάλειας, της υγείας και της σωματικής ακεραιότητας των εργαζομένων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ