Σάββατο 16 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 17 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Πρόσω ολοταχώς για ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ

«Από κει και πέρα, θα αγωνιστούμε για να προχωρήσουμε σε μια λύση (...) η οποία θα είναι ελκυστική για επενδυτές διότι, όπως αντιλαμβάνεστε, και οι επενδυτές, οι όποιοι επενδυτές, δεν θα πάνε να κληρονομήσουν χρέη, προβλήματα, ελλείμματα, πρόστιμα, εκκρεμότητες και ούτω καθεξής».

Τα παραπάνω αποτελούν μέρος της απάντησης που έδωσε την Παρασκευή στη Βουλή ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κ. Χατζηδάκης, σε Ερώτηση που του έγινε για τη ΛΑΡΚΟ, δείχνοντας ότι αποτελεί ξεκάθαρη πρόθεση της κυβέρνησης να ιδιωτικοποιήσει την επιχείρηση. Μάλιστα, με αισχρό τρόπο, ο υπουργός προσπάθησε να αξιοποιήσει ακόμα και τους θανάτους των δύο εργατών τους τελευταίους μήνες προκειμένου να στηρίξει την άποψή του περί απαξίωσης της ΛΑΡΚΟ και την ανάγκη να επανεξεταστεί «το ζήτημα της ΛΑΡΚΟ ακριβώς έχοντας στο μυαλό μας πρωτίστως το συμφέρον των ίδιων των εργαζομένων»!

«Ξέχασε», όμως, να πει ότι για την απαξίωση της ΛΑΡΚΟ και για την έλλειψη μέτρων για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων αποκλειστικά υπεύθυνες είναι οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Είναι η σημερινή και οι προηγούμενες κυβερνήσεις της Νέας Δημοκρατίας, του ΠΑΣΟΚ, του ΣΥΡΙΖΑ και όλων των αστικών κομμάτων που συμμετείχαν στα διάφορα κυβερνητικά σχήματα. Είναι οι κυβερνήσεις που μόνη τους έγνοια είναι να αναζητούν «ελκυστικές» λύσεις για το κεφάλαιο, σαρώνοντας παραπέρα τα εργατικά δικαιώματα.

Νέα υπόμνημα από το Συνδικάτο Μετάλλου

Τις εγκαταστάσεις της ΛΑΡΚΟ στη Λάρυμνα επισκέφθηκε την Παρασκευή και ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γερ. Θωμάς, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πραγματοποίησε κοινή συνάντηση με το επιχειρησιακό σωματείο, το Σωματείο Χειριστών Μηχανημάτων και το Συνδικάτο Μετάλλου Φθιώτιδας.

Ο υφυπουργός επιβεβαίωσε ότι βασική κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι η ιδιωτικοποίηση της ΛΑΡΚΟ και γι' αυτό προσπαθεί να πείσει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να δεχθεί την επανεκκίνηση του σχεδίου τριχοτόμησης της επιχείρησης.

Το Συνδικάτο Μετάλλου έθεσε το ζήτημα της έλλειψης μέτρων για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία που βάζει σε κίνδυνο τη ζωή των εργαζομένων. Κατέθεσε υπόμνημα που απευθύνεται στο υπουργείο, στο οποίο, μεταξύ άλλων, αναφέρει:

«Αιτούμαστε να πράξετε τα δέοντα για τη διασφάλιση της συνέχισης της λειτουργίας της ΓΜΜ ΑΕ ΛΑΡΚΟ, τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας όλων των εργαζομένων σε αυτή, με την παράλληλη διασφάλιση της ασφαλούς και υγιεινής εργασίας των εργαζομένων, αλλά και υγιεινής, ορθής περιβαλλοντικά, διαβίωσης των κατοίκων του οικισμού της ΛΑΡΚΟ και της Λάρυμνας.

Γνωρίζοντας από την πλευρά μας ότι απευθυνόμαστε στον υπεύθυνο, από την πλευρά του κύριου μετόχου της ΛΑΡΚΟ, αλλά παράλληλα και υπεύθυνο από την πλευρά της ΕΜΝΕ που είναι αρμόδια να συμμορφώσει τη ΛΑΡΚΟ σε τυχόν παραλείψεις εφαρμογής του ΚΜΛΕ (σ.σ. Κανονισμός Μεταλλευτικών και Λατομικών Εργασιών) αιτούμαστε σε εσάς να πράξετε τα δέοντα έτσι ώστε:

Να ελεγχθεί σε βάθος κατά πόσο η ΛΑΡΚΟ εφαρμόζει στην πράξη τα άρθρα 3,4,5,7,8,9,11,12,13,14,16,20,21,22,23,24,25,26,27,28,29,30,31,32,33,34,35,42,43,45,46,76,77,78,87,88,89, και 90 του ΚΜΛΕ.

Σε περίπτωση παραβατικότητας από την πλευρά της στα παραπάνω άρθρα του ΚΜΛΕ αιτούμαστε να δημιουργηθεί πρόγραμμα συμμόρφωσης, όπου με ιεραρχία και στενό έλεγχο από τους αρμόδιους θα υλοποιηθεί σε εύλογο χρονικό διάστημα.

Το συνδικάτο μας δεσμεύεται εντός 5 εργάσιμων ημερών να σας κοινοποιήσει συγκεκριμένες καταγραφές μέσα στο εργοστάσιο που κατά τη γνώμη μας παίζουν καθοριστικό ρόλο για την ασφαλή και υγιεινή εργασία των εργαζομένων».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Μεγάλη συμμετοχή την πρώτη μέρα των εκλογών(2020-07-30 00:00:00.0)
Η παραπέρα ενίσχυσή του στο επίκεντρο της Εκλογοαπολογιστικής Συνέλευσης(2020-07-14 00:00:00.0)
Απροστάτευτοι οι εργαζόμενοι στο εργοστάσιο της Λάρυμνας(2020-03-20 00:00:00.0)
Πλατύ μέτωπο έμπρακτης στήριξης μπροστά στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην Αθήνα(2020-01-22 00:00:00.0)
Με τον αγώνα μας θα σταματήσουμε τους αντεργατικούς σχεδιασμούς για τη ΛΑΡΚΟ(2019-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ