Παρασκευή 15 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΕ - ΓΕΡΜΑΝΙΑ
«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει και τη "γλώσσα της ισχύος"» στη διεθνή σκηνή

Μέσα από αντιθέσεις και αλληλεξαρτήσεις εντός του ΝΑΤΟ προωθείται η λεγόμενη στρατιωτική και γεωπολιτική «αυτοτέλεια» της ΕΕ

«Η Ευρώπη πρέπει να μάθει και τη "γλώσσα" της ισχύος». Με αυτά τα λόγια επέλεξε να απευθυνθεί σε εκδήλωση για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου η εκλεγμένη πρόεδρος της Κομισιόν και πρώην υπουργός Αμυνας της Γερμανίας, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, υπογραμμίζοντας την «αφέλεια» όσων πίστεψαν την τότε ιμπεριαλιστική προπαγάνδα ότι «μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, ο θρίαμβος της φιλελεύθερης δημοκρατίας θα ήταν μη αναστρέψιμος», σηματοδοτώντας το «τέλος της Ιστορίας».

Τρεις δεκαετίες μετά από τις φρούδες υποσχέσεις για «παγκόσμια ειρήνη», «ελευθερία» και «ευημερία» των λαών και μετά από αμέτρητες ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις του ΝΑΤΟ, της ΕΕ ή κρατών - μελών της, της Ρωσίας κ.ά. σε όλα τα μήκη και πλάτη, σήμερα οι ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις οξύνονται επικίνδυνα. Δεν κρύβονται η διάσταση συμφερόντων μεταξύ ακόμη και παραδοσιακών «συμμάχων» και η όλο και μεγαλύτερη δυσκολία να επιτευχθούν συμβιβασμοί, ενώ όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις παίρνουν τα μέτρα τους ενισχύοντας τη στρατιωτική και γεωπολιτική τους ισχύ.

«Δεν αρκεί» η οικονομική και πολιτική επιρροή

Η φον ντερ Λάιεν υπογράμμισε ότι η ΕΕ δεν μπορεί να στηρίζεται στη λεγόμενη «soft power» (σ.σ. μαλακή εξουσία), για πολιτική, οικονομική και πολιτιστική επιρροή, καθώς «από μόνη της δεν αρκεί για τις αξιώσεις μας ως Ευρωπαίων στον κόσμο». Η «γλώσσα της ισχύος», εξήγησε, σημαίνει «από τη μια να χτίσουμε τους δικούς μας "μύες", σε τομείς όπου για πολύ καιρό στηριζόμαστε σε άλλους - όπως στην πολιτική ασφαλείας και την άμυνα (σ.σ. στις ΗΠΑ)» και ταυτόχρονα «να χρησιμοποιήσουμε την υφιστάμενη δύναμη πιο στοχευμένα για τα ευρωπαϊκά συμφέροντα».

Αναφέρθηκε σε ανταγωνιστικά ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως η Ρωσία, η οποία «πιέζει τα σύνορα της Ευρώπης με τη δύναμη της ισχύος και επιπλέον προσπαθεί να γεμίσει κάθε κενό που αφήνουν οι ΗΠΑ» (όπως στη Συρία), αλλά και στην οικονομική πολιτική της Κίνας.

Μιλώντας για την ανάγκη «να γίνουμε πιο στρατηγικοί με γνώμονα τα εξωτερικά συμφέροντα της Ευρώπης», η νέα πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα Δυτικά Βαλκάνια, μετά το μπλοκάρισμα της έναρξης ενταξιακών διαπραγματεύσεων για Βόρεια Μακεδονία και Αλβανία από Γαλλία, Ολλανδία, Δανία. «Απαιτήσαμε πολλά από τη Βόρεια Μακεδονία και την Αλβανία, τα έχουν εκπληρώσει όλα - τώρα πρέπει να κρατήσουμε τον λόγο μας και να αρχίσουμε τις ενταξιακές συνομιλίες», είπε και προειδοποίησε: «Αν εμείς οι Ευρωπαίοι δεν προσφέρουμε προοπτική στα Δυτικά Βαλκάνια, τότε άλλοι θα καλύψουν αυτό το κενό, είτε πρόκειται για την Κίνα, είτε για τη Ρωσία, την Τουρκία ή τη Σαουδική Αραβία».

«Ολοι μαζί» και ο καθένας μόνος του

Πλευρές των αντιθέσεων και των αλληλεξαρτήσεων μεταξύ των μελών της λυκοσυμμαχίας του ΝΑΤΟ επανήλθαν στην επιφάνεια με αφορμή την τοποθέτηση του Γάλλου Προέδρου, Εμανουέλ Μακρόν, στο «Economist», που αμφισβήτησε τον ηγετικό ρόλο των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πως η συμμαχία είναι «εγκεφαλικά νεκρή» λόγω έλλειψης «στρατηγικού συντονισμού» και ηγεσίας. Εστίασε τα πυρά του στη δράση των ΗΠΑ και της Τουρκίας στη Συρία, χωρίς συντονισμό με τη «συμμαχία». «Θα πρέπει να επανεκτιμήσουμε την πραγματικότητα του τι είναι το ΝΑΤΟ, υπό το πρίσμα της δέσμευσης των ΗΠΑ», είπε ο Μακρόν και κάλεσε την Ευρώπη να αρχίσει να αυτοπροσδιορίζεται ως μια «γεωπολιτική δύναμη» που θα «ελέγχει το πεπρωμένο της».

Ωστόσο, είναι ξεκάθαρο σε όλους ότι η ΕΕ - ακόμη κι αν λειτουργούσε ως ενιαίο σύνολο - δεν μπορεί να βασίζεται μόνο στις δικές της στρατιωτικές δυνάμεις για την «ασφάλειά» της και για τη συμμετοχή σε ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις. Το μερίδιο των κρατών - μελών του ΝΑΤΟ που δεν είναι μέλη της ΕΕ, στις συνολικές αμυντικές δαπάνες του ΝΑΤΟ μετά το Brexit, θα είναι περίπου 80%.

Είναι χαρακτηριστική η επιδίωξη της Γερμανίας έως το 2031 να προσφέρει το 10% του συνόλου των στρατιωτικών δυνατοτήτων του ΝΑΤΟ, όπως υπογράμμισε τη Δευτέρα η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, Ανεγκρετ Κραμπ - Καρενμπάουερ. Μέρες πριν η ίδια είχε δεσμευτεί «μέχρι το 2031 να επιτευχθεί ο στόχος των αμυντικών δαπανών στο 2% του ΑΕΠ», όπως έχουν συμφωνήσει τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ έως το 2024, διευκρινίζοντας ξανά ότι «δεν πρόκειται για μια υπόσχεση προς την Αμερική ή τον Πρόεδρό της, αλλά για τα δικά μας συμφέροντα ασφαλείας».

«Το ΝΑΤΟ είναι ο κεντρικός πυλώνας της άμυνάς μας, αλλά γίνεται όλο και πιο σαφές ότι εμείς οι Ευρωπαίοι, τα ευρωπαϊκά κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ, θα πρέπει να αναλάβουμε μεγαλύτερη ευθύνη στο μέλλον», είπε την Κυριακή η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στο εβδομαδιαίο βιντεοσκοπημένο μήνυμά της, συμπεριλαμβάνοντας και τη Μεγάλη Βρετανία.

Ομοίως, σε κυριακάτικο άρθρο του ο σοσιαλδημοκράτης Γερμανός ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, σημειώνει πως «θα ήταν λάθος αν υπονομεύαμε το ΝΑΤΟ. Χωρίς τις ΗΠΑ, ούτε η Γερμανία ούτε η Ευρώπη θα μπορέσουν να προστατευτούν αποτελεσματικά». Παράλληλα, επαναφέρει την ανάγκη για ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Ασφαλείας, που θα συμπυκνώνει την εξωτερική και αμυντική πολιτική, στο οποίο η Βρετανία πρέπει επίσης να εκπροσωπείται, ακόμη και αν εγκαταλείψει την ΕΕ.

Ο πρόεδρος της γερμανικής Βουλής, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, μιλώντας στο Ευρωκοινοβούλιο την περασμένη Τετάρτη για τα 30 χρόνια από την πτώση του τείχους του Βερολίνου, αναφέρθηκε στις αντιθέσεις εντός του ΝΑΤΟ, λέγοντας πως «εταίροι μας στον τομέα της ασφάλειας» συμπεριφέρονται επί του παρόντος «όπως ούτε οι επικριτές της Συμμαχίας δεν πίστευαν ποτέ ότι είναι δυνατόν», με σαφείς υπαινιγμούς σε ΗΠΑ και Τουρκία ως προς τη Συρία. Η συνοχή αποτελεί «βασική προϋπόθεση για να ασκήσει η Ευρώπη παγκόσμια πολιτική».

Στρατηγικά συμφέροντα από την Αφρική έως την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού

Παράλληλα, το κάθε κράτος - μέλος ενισχύεται στρατιωτικά, όπως χαρακτηριστικά δείχνουν και οι πρόσφατες προαναγγελίες της Κραμπ - Καρενμπάουερ για περισσότερες αποστολές των γερμανικών Ενόπλων Δυνάμεων στο εξωτερικό. Επί του παρόντος, 3.200 Γερμανοί στρατιώτες συμμετέχουν σε αποστολές στο Κόσοβο, στη Συρία, στο Ιράκ, στο Αφγανιστάν, στη Μεσόγειο κοντά στο Μαρόκο, στη Δυτική Σαχάρα, στο Μάλι, στο Σουδάν, στο Νότιο Σουδάν, στη Σομαλία, στο Κέρας της Αφρικής.

«Οπως κάθε άλλη χώρα του κόσμου, έχουμε τα δικά μας στρατηγικά συμφέροντα», σημείωσε η Γερμανίδα υπουργός Αμυνας, ορίζοντάς τα από την Αφρική, το Αφγανιστάν μέχρι την περιοχή Ασίας - Ειρηνικού, ως «έμπρακτη αλληλεγγύη» προς την Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία απέναντι στις «ηγεμονικές φιλοδοξίες άλλων δυνάμεων στην περιοχή», δηλαδή της Κίνας.

Η ίδια υπογράμμισε πως το ΝΑΤΟ «παραμένει αποφασιστικός ακρογωνιαίος λίθος της ασφάλειάς μας», αλλά επίσης «η χώρα θα πρέπει να διαδραματίσει πιο ενεργό ρόλο σε θέματα διεθνούς ασφάλειας».

Ως μία από τις προτεραιότητες της επερχόμενης γερμανικής προεδρίας στο Συμβούλιο της ΕΕ κατά το β' εξάμηνο του 2020, η υπουργός ανέφερε την «ενίσχυση του ευρωπαϊκού σκέλους του ΝΑΤΟ». «Θέλουμε μια σίγουρη ευρωπαϊκή αμυντική ένωση. Είμαστε ισχυροί, οικονομικά, πολιτικά και - εφόσον το θέλουμε - στρατιωτικά», σημείωσε. Διαφορετικά «άλλοι θα αναδιαμορφώσουν την παγκόσμια τάξη».

«Νεκροφάνεια» στο ΝΑΤΟ

Ο πρόεδρος της Διάσκεψης Ασφαλείας του Μονάχου και πρώην πρεσβευτής της Γερμανίας στις ΗΠΑ, Βόλφγκανγκ Ισινγκερ, υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να μιλάμε για εγκεφαλικό θάνατο», καθώς «οι Αμερικανοί εταίροι μας έχουν αυξήσει την παρουσία τους στην Ευρώπη και σχεδιάζουν την πιο μεγάλη στρατιωτική άσκηση που έγινε ποτέ», με συμμετοχή 20.000 Αμερικανών στρατιωτών. Από την άλλη, «αν ήμουν Πρόεδρος της Γαλλίας, θα ανησυχούσα για τους ΝΑΤΟικούς εταίρους που δεν συντονίζονται με άλλους», πέταξε τη «σπόντα» για τη Συρία.

Ο γερμανικός Τύπος εστιάζει στις αντιθέσεις μεταξύ ΕΕ - ΗΠΑ, αλλά θεωρεί πως «τίποτα δεν έχει ακόμη κριθεί». «Παρά τις πομπώδεις ομιλίες του (Προέδρου των ΗΠΑ) Ντόναλντ Τραμπ, οι Αμερικανοί ενίσχυαν ήσυχα τη στρατιωτική τους παρουσία στην Ευρώπη υπό την προεδρία του και σήμερα σταθμεύουν περισσότεροι Αμερικανοί στρατιώτες στην ΕΕ, απ' ό,τι στο τέλος της θητείας του Μπ. Ομπάμα», αναφέρουν γερμανικά δημοσιεύματα υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για ένα ενδεχόμενο «απομάκρυνσης» των ΗΠΑ, σε μια λογική που συμπυκνώνεται στο εξής: «Διευρύνουμε το ρόλο της Ευρώπης στο ΝΑΤΟ και ενισχύουμε τη δική μας αμυντική ικανότητα».

Με μια «νηφάλια προσέγγιση» η συζήτηση που προκάλεσε ο Εμ. Μακρόν «μπορεί σίγουρα να συμβάλει». «Στην πραγματικότητα, ο Γάλλος Πρόεδρος διέγνωσε νεκροφάνεια. Προσπάθειες αναβίωσης μπορεί ακόμα να είναι επιτυχείς», σημειώνεται σε άρθρο στην «Zeit».

Εξάλλου, μετά από τηλεφωνική συνομιλία Μακρόν - Τραμπ τη Δευτέρα για τη Συρία, το Ιράν και το ΝΑΤΟ, ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε: «Διαπιστώσαμε συμφωνία σε πολλά. Θα συναντηθούμε πριν από τη διάσκεψη κορυφής του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο τον Δεκέμβρη», επιβεβαιώνοντας τη ρευστότητα στις διεθνείς εξελίξεις και ανακατατάξεις, όπως και τα σύνθετα παζάρια που είναι σε εξέλιξη.


Ε.Μ


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ