Πέμπτη 14 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΕΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΕ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΕΣ ΔΟΜΕΣ ΤΗΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ
Αναδείχθηκαν τα μεγάλα προβλήματα για πρόσφυγες, εργαζόμενους και κατοίκους

Ανακοίνωση της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του Κόμματος

Στα Διαβατά
Στα Διαβατά
Τα προβλήματα που αφορούν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων, αλλά και τους όρους εργασίας των εργαζομένων στους καταυλισμούς, είναι ενιαία σε όλες τις δομές και παραμένουν οξυμένα με την αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων.

Αυτό αναδείχθηκε μέσα από τον κύκλο περιοδειών που πραγματοποίησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Δελής και Λεωνίδας Στολτίδης, στα κέντρα φιλοξενίας προσφύγων και αιτούντων άσυλο της Κεντρικής Μακεδονίας.

Με ευθύνη κυβέρνησης - ΕΕ

Από το σύνολο των προβλημάτων που κατέγραψε, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ ξεχωρίζει σε ανακοίνωσή της τα εξής:

  • Τις τραγικές ελλείψεις σε φάρμακα και εμβόλια, παρά τα επανειλημμένα αιτήματα των γιατρών του ΕΟΔΥ (πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ), όσο και την εγκληματική απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει τον ΑΜΚΑ για τους αιτούντες άσυλο, χωρίς να το αντικαταστήσει έγκαιρα με κάτι άλλο. Μέχρι και σήμερα η οποιαδήποτε ανακούφιση, ιδιαίτερα στις ανάγκες ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης των προσφύγων, βασίζεται στην προσωπική συνεισφορά του υγειονομικού προσωπικού, το φιλότιμο και την αλληλεγγύη εργαζομένων και κατοίκων της κάθε περιοχής.
  • Για την πρόσβαση των παιδιών στην Εκπαίδευση: Παρόλο που έχουν οριστεί από το υπουργείο Παιδείας οι συντονιστές εκπαίδευσης, ελάχιστοι εκπαιδευτικοί ΖΕΠ για τα πρωινά τμήματα όπως και εκπαιδευτικοί για τα απογευματινά τμήματα ΔΥΕΠ έχουν προσληφθεί.
  • Η υποστελέχωση όλων των δομών είναι ο κανόνας και η απληρωσιά και ομηρία των εργαζομένων με «ευέλικτες» μορφές εργασίας συνηθισμένο φαινόμενο. Η λογική των ΜΚΟ που ξεκοκαλίζουν τα ευρωπαϊκά κονδύλια είναι να δείχνουν ότι παράγουν, δήθεν, ανθρωπισμό, ενώ απασχολούν εργαζόμενους σε πλήρη εντατικοποίηση, που έρχονται αντιμέτωποι με χίλια μύρια προβλήματα.

«Η κυβέρνηση της ΝΔ με την αντιδραστική και αδιέξοδη πολιτική της εντείνει την καταστολή και τον εγκλωβισμό, στρέφεται σε βάρος των αιτούντων άσυλο αλλά και των μόνιμων κατοίκων», σημειώνει η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και συνεχίζει: «Σοβαρές ευθύνες έχουν και ορισμένοι δήμαρχοι της περιοχής. Ενώ εδώ και χρόνια εξαντλούνται στη λογική της διαχείρισης του προβλήματος, παραβλέποντας αιτίες και υπεύθυνους, ορισμένοι υποδαυλίζουν τις εκδηλώσεις μισαλλοδοξίας. Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής είναι τα υπερπλήρη κέντρα "φιλοξενίας", οι άθλιες συνθήκες διαβίωσης που πυροδοτούν διαμάχες και συγκρούσεις».

Να απομονωθούν τα εξαπτέρυγα του φασισμού

Ειδικά για τα Διαβατά, η Οργάνωση σημειώνει ότι «με ευθύνη τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής κυβέρνησης, υπάρχουν εκατοντάδες άνθρωποι χωρίς στέγαση και σίτιση, αφού δεν έχουν ακόμη καταγραφεί, παρόλο που οι ίδιοι το επιθυμούν. Είναι κατανοητές οι ανησυχίες των κατοίκων της περιοχής, που πρέπει να στραφούν ενάντια στις πραγματικές αιτίες και τους πραγματικούς υπεύθυνους. Να διεκδικήσουν λύσεις στην κατεύθυνση του απεγκλωβισμού και της εξασφάλισης αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης. Να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους στους ξεριζωμένους.

Οι διάφορες ομάδες, "σύλλογοι" και άλλα εξαπτέρυγα του φασισμού και εθνικισμού, που σε ορισμένες περιπτώσεις επιδίωξαν να καπηλευτούν προβλήματα, να χύσουν το δηλητήριο του μίσους και του εθνικισμού, χρειάζεται να απομονωθούν από το λαό της περιοχής (όπως έγινε και με τους χρυσαυγίτες), να μην τους επιτρέψουμε να δηλητηριάζουν με τα επικίνδυνα, ρατσιστικά και σκοταδιστικά τους ψευτοεπιχειρήματα, με τα δηλητηριασμένα και γελοία μπάρμπεκιου τους».

Τέλος, η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας «προβάλλει για μια ακόμη φορά τα ουσιαστικά αιτήματα - διεκδικήσεις πάλης που έχει καταθέσει το ΚΚΕ για το φλέγον αυτό ζήτημα» και σημειώνει: «Το αισιόδοξο και ελπιδοφόρο μήνυμα είναι το ότι έχουν πυκνώσει, στην περιοχή μας, οι πρωτοβουλίες αλληλεγγύης που έχουν λάβει τα ταξικά σωματεία και οι μαζικοί φορείς, εκατοντάδες απλοί άνθρωποι (στα Λαγκαδίκια, στις Σέρρες κ.α.), πρωτοβουλίες που (τυχαίο άραγε!!) δεν βρίσκουν χώρο στις ιστοσελίδες ενημέρωσης και στα γνωστά ΜΜΕ.

Ο λαός μας πρέπει, ακόμη πιο αποφασιστικά, να συνδέσει την έκφραση αλληλεγγύης με το δυνάμωμα της πάλης ενάντια στον εγκλωβισμό στην Ελλάδα, ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς, που αποτελούν και την αιτία του προσφυγικού προβλήματος».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ