Σάββατο 9 Νοέμβρη 2019 - Κυριακή 10 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Σε θέση μάχης για τα δίκαια αιτήματα που αφορούν την επιβίωσή τους

Συζήτηση με τους Ρ. Μαρούδα και Γ. Τσιούτρα, μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων

Με περιφερειακές συσκέψεις ενημέρωσης και αγωνιστικού σχεδιασμού, καθώς και με άλλες πρωτοβουλίες και συλλογικές διαδικασίες, Αγροτικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες σε όλη τη χώρα εντείνουν τη δραστηριότητά τους, στη βάση των αποφάσεων της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων και μπροστά στην πανελλαδική σύσκεψη που θα πραγματοποιήσουν την Κυριακή 15/12 στη Νίκαια Λάρισας.

Για το περιεχόμενο αυτής της δραστηριότητας, τις διεκδικήσεις και τους στόχους του οργανωμένου αγροτικού κινήματος, ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τα μέλη της Γραμματείας της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων Ρίζο Μαρούδα, πρόεδρο του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας, και Γιάννη Τσιούτρα, ειδικό γραμματέα του ΔΣ της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Καρδίτσας.

***

-- Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, Σύλλογοι και Ομοσπονδίες καλούν σε νέα ενίσχυση των αγώνων. Ποια είναι τα προβλήματα που βγάζουν τους αγροτοκτηνοτρόφους ξανά στο δρόμο των κινητοποιήσεων;

Ρίζος Μαρούδας: Η πολιτική που ακολουθούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις τα τελευταία 25 χρόνια, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ, οξύνει τα προβλήματα των βιοπαλαιστών αγροτών, βάζοντας πλέον στην ημερήσια διάταξη το ίδιο το ζήτημα της επιβίωσης.

...και τη σύσκεψη για τους ροδακινοπαραγωγούς που έγινε στη Βέροια
...και τη σύσκεψη για τους ροδακινοπαραγωγούς που έγινε στη Βέροια
Ενα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι αυτό των «ανοιχτών» και απαράδεκτα χαμηλών τιμών παραγωγού για την πλειοψηφία των αγροτικών προϊόντων, τις οποίες επιβάλλουν οι εμποροβιομήχανοι, πατώντας πάνω στη διαχρονική πολιτική εξυπηρέτησης της κερδοφορίας του μεγάλου κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά είναι τα παραδείγματα της τιμής στο βαμβάκι, που αυτήν την περίοδο είναι περίπου 40 λεπτά το κιλό με αποτέλεσμα να υπάρχει χασούρα περίπου 10 λεπτά στο κιλό, στο ροδάκινο, στο αιγοπρόβειο γάλα. Στο ζήτημα αυτό, μάλιστα, επιπλέον προβλήματα έχουν δημιουργήσει οι κυρώσεις της ΕΕ στη Ρωσία με τις υπογραφές όλων των ελληνικών κυβερνήσεων, όπως και οι δασμοί από τις ΗΠΑ.

Ταυτόχρονα, παραμένει ιδιαίτερα υψηλό το κόστος παραγωγής, σε σημείο τέτοιο που ένας αγρότης όχι μόνο να μην έχει ικανοποιητικό εισόδημα, αλλά πολλές φορές να μην μπορεί να καλύψει τα έξοδά του. Σήμερα ένας αγρότης αναγκάζεται να πληρώσει πανάκριβα το πετρέλαιο (τη στιγμή που δίνεται χωρίς φόρο στους εφοπλιστές), το αγροτικό ρεύμα όπου πρόσφατα είχαμε αυξήσεις, το αρδευτικό νερό, τα λιπάσματα και τα φυτοφάρμακα.

Γιάννης Τσιούτρας: Μαζί με τα παραπάνω αντιμετωπίζουμε τεράστια προβλήματα με τις αποζημιώσεις από τις φυσικές καταστροφές, τις ασθένειες κ.λπ. Κι αυτό γιατί ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Για παράδειγμα, το καλοκαίρι καταστράφηκαν χιλιάδες στρέμματα καλλιεργειών με καλαμπόκι, βαμβάκι, αμπελώνες και άλλα αγροτικά προϊόντα, σε όλο τον Θεσσαλικό Κάμπο και σε πολλές ακόμα περιοχές της χώρας, από τις βροχοπτώσεις, οι οποίες πολλές φορές συνοδεύτηκαν με χαλάζι. Ετσι οι αγρότες είδαν τους κόπους της χρονιάς να πηγαίνουν χαμένοι, να μένουν χωρίς παραγωγή και χωρίς εισόδημα.

Από την πρόσφατη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στο Ηράκλειο Κρήτης...
Από την πρόσφατη σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων στο Ηράκλειο Κρήτης...
Οι βιοπαλαιστές αγρότες ανησυχούν επίσης για τα μέτρα που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό. Υπάρχουν σενάρια για μεγάλη αύξηση στις ασφαλιστικές εισφορές του ΕΦΚΑ, την ίδια στιγμή που οι συντάξεις βάσει του νόμου Κατρούγκαλου είναι εξευτελιστικές, ανέρχονται στα 94 ευρώ το μήνα, συν ό,τι έχει πληρώσει ο κάθε συνταξιούχος, όμως η συντριπτική πλειοψηφία θα έχει σύνταξη περίπου στα 330 ευρώ το μήνα...

-- Ποια είναι τα άμεσα αιτήματα που προβάλλετε με τις κινητοποιήσεις σας;

Ρ. Μ.: Στα αιτήματά μας περιλαμβάνονται τα εξής:

-- Κατώτατες εγγυημένες τιμές που θα ανταποκρίνονται στο κόστος παραγωγής και θα διασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στους βιοπαλαιστές αγρότες.

-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος από μείωση των τιμών και ζημιές στην παραγωγή που γίνονται χωρίς την ευθύνη των παραγωγών.

-- Μείωση του κόστους παραγωγής, αφορολόγητο πετρέλαιο, άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος κατά 50%, κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια.

-- Να μην ισχύσουν οι περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις.

-- Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ και επαρκής χρηματοδότηση από το κράτος, ώστε να υπάρχουν πλήρης ασφάλιση της φυτικής και ζωικής παραγωγής και του αγροτικού κεφαλαίου και αποζημίωση στο 100% από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους.

-- Να γίνουν τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα με ευθύνη του κράτους και να υπάρχει αντιχαλαζική προστασία.

Γ. Τ.: Μαζί με τα παραπάνω, οι βιοπαλαιστές αγρότες, μαζί με τους άλλους εργαζόμενους που ζουν στην ύπαιθρο, είναι ανάγκη να πάρουμε πρωτοβουλίες για ζητήματα όπως το Ασφαλιστικό και το Φορολογικό, η Υγεία και η Πρόνοια, η μόρφωση των παιδιών μας, ενάντια στους πλειστηριασμούς και τις κατασχέσεις που θα γενικευτούν, για ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Απέναντι στην ίδια αντιλαϊκή πολιτική και στα παπαγαλάκια της ηττοπάθειας

-- Ποια είναι τα πρώτα δείγματα σε ό,τι αφορά την αγροτική πολιτική της νέας κυβέρνησης της ΝΔ;

Ρ. Μ.: Πρόκειται για μια κυβέρνηση αποφασισμένη να υπερασπιστεί με κάθε τρόπο την εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής της ΕΕ και της ΚΑΠ, όπως και η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Η πολιτική αυτή έχει στόχο την επιτάχυνση της συγκέντρωσης της αγροτοκτηνοτροφικής παραγωγής στα χέρια λίγων καπιταλιστών που επενδύουν στον αγροτοδιατροφικό τομέα, με συνέπεια το παραπέρα χτύπημα των μικρομεσαίων αγροτοκτηνοτρόφων. Οι κυβερνητικές διακηρύξεις περί «στήριξης του αγροτοδιατροφικού τομέα και της εξωστρέφειας» προωθούν αυτόν ακριβώς το δρόμο. Η νέα ΚΑΠ 2020 - 2027, που στηρίζουν με συνέπεια η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα της ΕΕ, προβλέπει νέες περικοπές στις επιδοτήσεις - ενισχύσεις, νέους περιορισμούς στην παραγωγή κι άλλα μέτρα που θα πλήξουν ακόμα περισσότερο το αποδεκατισμένο εισόδημα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Αλλά και απέναντι στα άμεσα αιτήματά μας η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι στέκεται στην αντίπερα όχθη. Για παράδειγμα, στο ζήτημα των ανοιχτών και χαμηλών τιμών, που θέσαμε σε συναντήσεις που είχαμε με την ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η απάντηση που πήραμε ήταν... ευχολόγια προς τους εκκοκκιστές να πληρώσουν μια δίκαιη τιμή. Την ίδια όμως ώρα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μ. Βορίδης δήλωνε ότι η νέα κυβέρνηση είναι πιστή τους νόμους της καπιταλιστικής αγοράς και στη νομοθεσία της ΕΕ, που δεν επιτρέπουν καθιέρωση κατώτατων εγγυημένων τιμών.

Γ. Τ.: Στην ίδια κατεύθυνση βρίσκεται η στάση της κυβέρνησης και απέναντι στο δίκαιο αίτημά μας για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αντί να αλλάξει αυτός προς το καλύτερο, η κυβέρνηση επιχειρεί να προωθήσει την ενεργότερη εμπλοκή των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στο κομμάτι των γεωργικών ασφαλίσεων. Θέλουν να εξασφαλίσουν νέα πεδία κερδοφορίας για το κεφάλαιο, την ίδια ώρα που οι αγροτοκτηνοτρόφοι, προκειμένου να έχουν πλήρη ασφαλιστική κάλυψη, θα εξαναγκαστούν να πληρώνουν υπέρογκα ποσά στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, χωρίς αυτό αναγκαστικά να σημαίνει ότι θα αποζημιώνονται έγκαιρα και καλύτερα.

-- Πώς απαντάτε σε εκείνους που ισχυρίζονται ότι οι αγώνες του αγροτικού κινήματος δεν είναι αποτελεσματικοί, αφού οι κυβερνήσεις δεν ικανοποιούν τα αγροτικά αιτήματα;

Ρ. Μ.: Ο αγώνας μας είναι μακρόχρονος και δύσκολος, γιατί απέναντί μας έχουμε τους εμποροβιομήχανους, τα μονοπώλια, τους τραπεζίτες, που εκμεταλλεύονται το μόχθο μας και κερδοσκοπούν σε βάρος μας. Την ευθύνη που δεν ικανοποιούνται τα δίκαια και ζωτικής σημασίας αιτήματά μας δεν την έχει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα, αλλά οι κυβερνήσεις, που με την πολιτική τους πλήττουν τα συμφέροντα των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων για να εξυπηρετήσουν τα συμφέροντα των παραπάνω.

Είναι σημαντικό ότι παρά τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζει το ευρύτερο λαϊκό κίνημα - και το αγροτικό - τα τελευταία χρόνια δεκάδες Αγροτικοί και Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι και Ομοσπονδίες, συσπειρωμένοι στην Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων, πραγματοποιούν πολύμορφες δραστηριότητες, όπως τοπικές κινητοποιήσεις σε Εφορίες, Περιφέρειες, συγκεντρώσεις με τρακτέρ σε πλατείες χωριών, πολυήμερα μπλόκα στους δρόμους με τη συμμετοχή χιλιάδων αγροτοκτηνοτρόφων.

Γ. Τ.: Δεν χρειάζεται καμία απογοήτευση και ηττοπάθεια. Εχουμε αποδείξει στο παρελθόν ότι έχουμε τις δυνάμεις και την ικανότητα να διεκδικούμε και να έχουμε κατακτήσεις με τους αγώνες μας, να βάζουμε φρένο σε αντιλαϊκά μέτρα. Εχουμε δείξει ότι έχουμε τη δύναμη να πάμε κόντρα στην αδιαλλαξία των εκάστοτε κυβερνήσεων, που δεν διστάζουν να χρησιμοποιήσουν εναντίον του αγροτικού κινήματος κάθε είδους συκοφαντία, αλλά και την αστυνομική και δικαστική βία. Για παράδειγμα, το αφορολόγητο όριο, έστω και κουτσουρεμένο, οι αφορολόγητες ενισχύσεις και αποζημιώσεις, αποτέλεσαν κατάκτηση των κινητοποιήσεων του 2016.

Δυναμώνουμε το οργανωμένο αγροτικό κίνημα και τη συμμαχία με τους εργαζόμενους

-- Εδώ και αρκετό καιρό έχετε βάλει μπροστά το ζήτημα της ανασυγκρότησης του αγροτικού κινήματος. Πώς προχωρά αυτή η προσπάθεια;

Ρ. Μ.: Η δύναμή μας βρίσκεται στην οργάνωση του κινήματος των βιοπαλαιστών αγροτών. Επιδιώκουμε να συγκροτήσουμε δεκάδες ακόμη Αγροτικούς Συλλόγους σε όλη τη χώρα, να αποκτήσουν σταθερή και ουσιαστική λειτουργία όσοι υπάρχουν, να ενισχυθούν οι Ομοσπονδίες. Αυτήν την περίοδο γίνονται εκλογές και συνέδρια σε μια σειρά από Συλλόγους και Ομοσπονδίες, με ανεβασμένη συμμετοχή, πράγμα που μας γεμίζει με αισιοδοξία αλλά και ευθύνες.

Γ. Τ.: Η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων αποτελεί μεγάλη κατάκτηση του αγροτικού κινήματος. Συγκροτήθηκε μέσα στη φωτιά των αγώνων, παλεύει για την πραγματική ενότητα αγροτών και κτηνοτρόφων, όχι μόνο στη βάση των κοινών προβλημάτων, αλλά και στη συμφωνία με το πλαίσιο πάλης, που ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι αντίπαλοί μας, ποιους έχουμε απέναντι και αντιπαλεύουμε. Είναι σημαντικό γεγονός ότι η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων σήμερα συσπειρώνει πάνω από 10 Ομοσπονδίες και πάνω από 185 Αγροτικούς και Κτηνοτροφικούς Συλλόγους. Για το λόγο αυτό, αποτελεί «καρφί στο μάτι» των αντιπάλων της αγωνιζόμενης αγροτιάς.

-- Εχετε τονίσει ότι η συμμαχία της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα δίνει δύναμη και προοπτική στον αγώνα της. Σε ποια προοπτική αναφέρεστε;

Ρ. Μ.: Εχουμε καταλάβει από την πείρα μας ότι ο αγώνας που δίνουμε θα τραβήξει πολύ και ότι μόνοι μας δεν μπορούμε να νικήσουμε τα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, τον κοινό αντίπαλο που έχουμε με τους εργαζόμενους και με άλλα λαϊκά στρώματα. Αλλωστε η πάλη μας, εκτός από την ικανοποίηση των άμεσων και ζωτικών αιτημάτων μας, στόχο και προοπτική έχει να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανατροπής αυτής της αντιλαϊκής πολιτικής κυβέρνησης - ΕΕ - κεφαλαίου, για να γίνει ο λαός πραγματικά αφέντης του πλούτου που παράγει, για μια διαφορετική οργάνωση της αγροτικής παραγωγής στη χώρα μας, μακριά από τα δόκανα της ΚΑΠ της ΕΕ και του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης, ώστε να καλύπτονται με επάρκεια, με φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, όλες οι διατροφικές ανάγκες του λαού μας. Αυτό όμως θα είναι αποτέλεσμα μιας ισχυρής συμμαχίας της αγροτιάς με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, η οποία θα ανοίξει αυτόν το δρόμο της ανατροπής.


Γ. Π.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ