Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ
Στο στόχαστρο ΚΕΘΕΑ και «στεγνά» προγράμματα

Με την ακρόαση των εξωκοινοβουλευτικών φορέων και την επί των άρθρων συζήτηση συνεχίστηκε και χτες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Οικονομικών στο οποίο ενσωματώνεται σειρά Πράξεων Νομοθετικού Περιεχομένου, με το βάρος να πέφτει σε αυτήν που αφορά την κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ.

Οσον αφορά την ΠΝΠ για το ΚΕΘΕΑ, για την οποία το ΚΚΕ έχει ζητήσει από την αρχή την απόσυρσή της, ήταν πολύ χαρακτηριστικά για το έγκλημα που ετοιμάζεται να διαπράξει η κυβέρνηση της ΝΔ τα όσα ειπώθηκαν από τους φορείς.

Ο Ορέστης Παπαγιαννόπουλος, γενικός γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου κατά των Ναρκωτικών (ΕΣΥΝ), με 30 παραρτήματα σε όλη την Ελλάδα με πάνω από 1.000 μέλη, σημείωσε ότι «στηρίζουμε το ΚΕΘΕΑ, γιατί είναι και το μόνο πρόγραμμα αυτή τη στιγμή το οποίο έχει έναν άξονα παρέμβασης που αναφέρεται σε αυτό που λέμε "πρόληψη - θεραπεία - συμβουλευτική - κοινωνική επανένταξη"». Πρόσθεσε ότι με το επιστημονικό του κύρος το ΚΕΘΕΑ, ο μοναδικός φορέας απεξάρτησης ίσως και συνολικά στην Ευρώπη, βοηθάει ώστε «χιλιάδες μαθητές, νέα παιδιά, να μπορούμε να τα μπολιάζουμε και με την ανάγκη πρόληψης, να διαλύουμε επιχειρήματα τα οποία μιλάνε για σκληρά και μαλακά ναρκωτικά, να αναδεικνύουμε το φαινόμενο αυτό στην πραγματική του διάσταση».

Ο Θωμάς Νάνος, συντονιστής 14 Συλλόγων Οικογενειών Θεραπευμένων «ΚΕΘΕΑ Διάβαση», αναφέρθηκε στο πώς συμμετέχουν και πώς βοηθούνται οι γονείς από το ΚΕΘΕΑ να αντιμετωπίσουν τη χρήση μέσα στις οικογένειές τους, καθώς και στα θετικά αποτελέσματα του ΚΕΘΕΑ όσον αφορά την απεξάρτηση, καθώς «ένας σημαντικός αριθμός χρηστών, 200 με 250 άτομα το χρόνο, βγαίνουν «καθαροί». Αυτό που θα έπρεπε να γίνει είναι το πώς «θα εμπλουτιστεί το αυτοδιοίκητο σε αυτόν τον οργανισμό», πρόσθεσε.

Ο πρόεδρος του Συλλόγων Εργαζομένων στο ΚΕΘΕΑ, Δ. Κολοκάθης, απαντώντας στις νέες «αποκαλύψεις» που έκανε χτες μιλώντας στην Επιτροπή ο υπουργός Υγείας Β. Κικίλιας σχετικά με το Θεραπευτικό Πρόγραμμα «Προμηθέας» του ΚΕΘΕΑ στις φυλακές Διαβατών, σημείωσε ότι ο υπουργός σπιλώνει ανθρώπους και θέτει σε κίνδυνο «τη θεραπευτική σχέση και συνέχεια για 3.500 περίπου εξυπηρετούμενους του φορέα σε όλη την Ελλάδα».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, τόνισε πως το Κόμμα «από την πρώτη στιγμή έθεσε το ζήτημα ότι η ΠΝΠ ουσιαστικά βάζει ταφόπλακα στη λειτουργία και στο χαρακτήρα του ΚΕΘΕΑ και χτυπά συνολικά τη φιλοσοφία του "στεγνού" θεραπευτικού προγράμματος». Επισήμανε ότι η ΠΝΠ της κυβέρνησης κινείται στη στρατηγική της ΕΕ, που ακολούθησαν και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και η οποία «έχει κύριο μοντέλο θεραπείας τα υποκατάστατα και όχι το "στεγνό" θεραπευτικό πρόγραμμα». Επίσης ότι η κυβέρνηση και ο υπουργός Υγείας προσωπικά, «μέσα σε μία προσπάθεια συκοφάντησης», επιδιώκουν «την αποδυνάμωση και υπονόμευση του αδιαμφισβήτητου και σημαντικού έργου του ΚΕΘΕΑ».

«Στόχο αποτελεί ο θεραπευτικός πυρήνας της αποτελεσματικότητας του ΚΕΘΕΑ, που είναι η συμμετοχή, ο συλλογικός χαρακτήρας, στοιχεία δηλαδή που έρχονται σε ευθεία αντιπαράθεση με τον ατομικισμό, την απαξίωση και τη μοιρολατρία που προωθούν το σύστημα και οι κυβερνήσεις με τις πολιτικές διαχείρισης», πρόσθεσε.

Σχετικά με τις άλλες ΠΝΠ

Ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε ακόμα στην ΠΝΠ που ακυρώνει την τελευταία για το 2019 δημοπρασία ηλεκτρικής ενέργειας, τονίζοντας ότι είναι ενταγμένη στη στρατηγική προώθησης της ΕΕ για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας. «Μοναδικοί κερδισμένοι» από αυτή τη στρατηγική «είναι μια χούφτα μεγάλων ομίλων που επενδύουν στην ηλεκτρική ενέργεια», ανέφερε, με αποτέλεσμα τα λαϊκά στρώματα να καταδικάζονται σε ενεργειακή φτώχεια, με παράλληλο «χτύπημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργαζομένων στον κλάδο της Ενέργειας».

Για την ΠΝΠ που αφορά την παράταση των προθεσμιών των δασικών συνεταιρισμών, για την απόκτηση από τα μέλη τους της ιδιότητας του δασεργάτη και τη συμπλήρωση του αριθμού των μελών τους σε 21 σύμφωνα με σχετικό νόμο, σημείωσε ότι «στην ουσία διαιωνίζει τις αρνητικές συνθήκες εμπορίας και εκμετάλλευσης της υλοτομούμενης ξυλείας», καθώς δίνεται «η δυνατότητα συμμετοχής» στους συνεταιρισμούς «και εμπόρων ξυλείας, που ψηφίστηκε με τον νέο "αναπτυξιακό" νόμο, τον περίφημο "Επενδύω στην Ελλάδα"».

Σχετικά με την ΠΝΠ για τους κοινόχρηστους χώρους στο Ελληνικό, ο Γ. Λαμπρούλης ανέφερε ότι αφορά «ρυθμίσεις που προωθούνται σε συνέχεια της λεγόμενης "αξιοποίησης" του Ελληνικού, δηλαδή της παράδοσής του στην κερδοφορία μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Πρόσθεσε ότι το ΚΚΕ «είχε καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την αξιοποίηση όλου αυτού του χώρου, σε όφελος όμως του λαού και των όμορων δήμων, αλλά και ευρύτερα του λεκανοπεδίου».

Για την ΠΝΠ που αφορά την παράταση έως το τέλος του 2019 η οποία δίνεται για τη ρύθμιση των οφειλών προς τους δήμους, ο Γ. Λαμπρούλης υπενθύμισε την τροπολογία που είχε καταθέσει το ΚΚΕ και η οποία απορρίφθηκε από τα υπόλοιπα κόμματα, που προέβλεπε να έχουν τη δυνατότητα τα Δημοτικά Συμβούλια να διαγράφουν ή να ρυθμίζουν χρέη με βάση κοινωνικοοικονομικά κριτήρια. Για πολλούς δημότες εργαζόμενους που δεν έχουν εισόδημα η ΠΝΠ δεν λέει πολλές φορές τίποτα,, ανέφερε - απλά θα τους κυνηγάνε και οι δήμοι για να εισπράξουν όταν παρέλθει η προθεσμία.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ