Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ
Φοροελαφρύνσεις, κίνητρα και απαλλαγές με άξονα την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου

Οι στοχευμένες παρεμβάσεις με άξονα την ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων καθώς και οι δεκάδες ρυθμίσεις γύρω από τη βελτίωση του «επενδυτικού περιβάλλοντος» συνθέτουν τις διατάξεις του φορολογικού νομοσχεδίου που αναμενόταν να δοθεί αργά χτες το βράδυ σε διαδικασία δημόσιας διαβούλευσης.

Την ίδια ώρα, «καλά κρατεί» το όργιο της φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα, καθώς οι όποιες «ελαφρύνσεις» στη φορολογική κλίμακα μισθωτών και συνταξιούχων - έτσι κι αλλιώς «σταγόνα στον ωκεανό» της συνολικής αντιλαϊκής πολιτικής - «ισοφαρίζονται» με άλλα ισοδύναμα μέτρα, πέρα από αυτά που ήδη προβλέπονται στο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού αναφορικά με το νέο «ψαλίδι» σε κονδύλια για την κάλυψη ακόμη και στοιχειωδών κοινωνικών αναγκών.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου αλλά και με βάση τις υπάρχουσες πληροφορίες, μεταξύ άλλων προωθούνται:

  • Περαιτέρω μείωση του συντελεστή φορολογίας επιχειρήσεων από 28% σε 24%. Επίσης και η μείωση του φόρου επί των διανεμόμενων μερισμάτων στους μετόχους των επιχειρήσεων (τόσο για τις εισηγμένες στο Χρηματιστήριο όσο και για τις υπόλοιπες). Ο νέος συντελεστής διαμορφώνεται στο συμβολικό πλέον επίπεδο του 5% από 10% προηγουμένως.
  • Θεσπίζεται η απαλλαγή νομικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας από το φόρο υπεραξίας μεταβίβασης μετοχών. Παράλληλα, προβλέπεται απαλλαγή από το φόρο εισοδήματος και την εισφορά αλληλεγγύης των τόκων εταιρικών ομολόγων, που έχουν εισαχθεί σε χρηματιστήρια.
  • Μείωση της προκαταβολής φόρου εισοδήματος κατά 5% που βεβαιώθηκε φέτος στις επιχειρήσεις. Το συγκεκριμένο μέτρο αποτελεί ουσιαστικά μια πρώτη «αναδιανομή» του φετινού πρωτογενούς πλεονάσματος που φορτώθηκε στις λαϊκές πλάτες, του φόρου που προκύπτει για τις εταιρείες.
  • Με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων, αποσαφηνίζεται και απλουστεύεται η νομοθεσία για τη φορολογική κατοικία, ενώ παράλληλα θεσπίζεται εναλλακτικός τρόπος φορολόγησης των εισοδημάτων αλλοδαπής προέλευσης με πληρωμή ετήσιου κατ' αποκοπή φόρου στις περιπτώσεις επενδύσεων πάνω από 500.000 ευρώ.
  • Εκπτώσεις από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων για τις δαπάνες που αφορούν σε δράσεις της λεγόμενης «εταιρικής κοινωνικής ευθύνης». Σύμφωνα με πληροφορίες προωθείται η αύξηση του αφορολόγητου στα 2.000 ευρώ (από 1.500 ευρώ) του ετήσιου ποσού για τη χορήγηση ιδιωτικής ασφάλισης ανά εργαζόμενο, που καταβάλλονται από τον εργοδότη για την ιατροφαρμακευτική και νοσοκομειακή κάλυψη κ.ά. Βέβαια, αυτό αποτελεί και κίνητρο για τα προγράμματα ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Επιμήκυνση του χρόνου μέσα στον οποίο μπορεί να μεταφέρεται η φορολογική οικονομική ζημιά των επιχειρήσεων στα 10 έτη (από 5 σήμερα) για τις χρήσεις από το 2014 και μετά. Αυτό σημαίνει αντίστοιχη φοροελάφρυνση ή και πλήρη απαλλαγή από φόρο για μελλοντικές κερδοφόρες χρήσεις μέχρις ότου αποσβεστεί η χασούρα.
  • Παροχή κινήτρων στις επιχειρήσεις προκειμένου να επιλέγουν την αγορά ή τη χρηματοδοτική μίσθωση αυτοκινήτων αντιρρυπαντικής τεχνολογίας.
  • Φορολογικά επενδυτικά κίνητρα, συμπεριλαμβανομένων των κινήτρων για την αγορά ακινήτων και την αναθέρμανση των επενδύσεων σε «έρευνα και ανάπτυξη». Μεταξύ άλλων προωθούνται μέτρα τόνωσης της αγοράς ακινήτων και της οικοδομής (τριετής αναστολή του «φόρου υπεραξίας» στα παλαιά ακίνητα και του ΦΠΑ στα νέα, έκπτωση φόρου 40% στις δαπάνες αναβάθμισης ακινήτων).
Η φοροληστεία στο λαό «καλά κρατεί»

Την ίδια ώρα, μετά το όργιο φοροληστείας απέναντι στο λαϊκό εισόδημα η κυβέρνηση προχωρά στη μείωση του εισαγωγικού φορολογικού συντελεστή, από το 22% σήμερα στο 9%, για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Στα επόμενα 10.000 ευρώ (μέχρι 20.000) ο συντελεστής παραμένει στο 22%, ενώ θα προβλέπονται μειώσεις κατά 1 μονάδα σε όλα τα κλιμάκια εισοδήματος άνω των 20.000 ευρώ, με αντίστοιχη μείωση του ανώτατου συντελεστή (στο 44% από 45%) για εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το κυβερνητικό σημείωμα, θα ισχύσει αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε προστατευόμενο τέκνο, ανεξαρτήτως αριθμού αυτών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα προβλεπόμενα ποσά της έκπτωσης φόρου για τα προστατευόμενα παιδιά θα δίνονται στο σύνολό τους για εισόδημα από μισθούς ή συντάξεις μέχρι 12.000 ευρώ. Για εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ οι εκπτώσεις φόρου θα περιορίζονται κατά 20 ευρώ ανά 1.000 ευρώ επιπλέον εισοδήματος.

Ετσι, στην περίπτωση μισθωτού ή συνταξιούχου (χωρίς προστατευόμενα παιδιά) με ετήσιο εισόδημα στα 9.500 ευρώ το... «όφελος» θα διαμορφωθεί σε περίπου 110 ευρώ, ή περίπου 9 ευρώ το μήνα. Για ετήσιο εισόδημα στα 9.000 ευρώ, το «όφελος» συμπιέζεται στα 47 ευρώ, ή 3,9 ευρώ το μήνα...

Με δυο λόγια, το ύψος της φοροληστείας ουσιαστικά παραμένει αμετάβλητο ακόμα και σε σχέση με τα επίπεδα του 2015, καθώς από το 2016 η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προχώρησε στην κατακρεούργηση του αφορολόγητου ορίου, σε συνέχεια βέβαια αντίστοιχων παρεμβάσεων των προκατόχων της.

Την ίδια ώρα, θα ισχύσει η οριζόντια αύξηση του ορίου πληρωμών με πλαστικό χρήμα στο 30% του ετήσιου εισοδήματος. Το ακάλυπτο ποσό θα χαρατσώνεται με 22%. Ουσιαστικά πρόκειται για νέο καραμπινάτο χαράτσι, ανεξάρτητα από το «χτίσιμο» του αφορολόγητου ορίου. Σε αυτό το πλαίσιο, σύμφωνα με πληροφορίες θα επιβάλλεται και σε αυτοαπασχολούμενους και ελεύθερους επαγγελματίες, που έτσι κι αλλιώς φορολογούνται από το πρώτο ευρώ εισοδήματος. Από το συγκεκριμένο μέτρο, όπως άλλωστε ήδη προβλέπεται, θα υπάρχουν «εξαιρέσεις» όπως για συνταξιούχους πάνω από 70 ετών κ.ά.

Παράλληλα, μειώνεται από τα 500 στα 300 ευρώ το όριο συναλλαγών πάνω από το οποίο είναι υποχρεωτική η πληρωμή με τραπεζικό μέσο.

Στο μεταξύ, σε λειτουργία βρίσκεται από χτες η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πληρωμή των τελών κυκλοφορίας οχημάτων για το 2020, μέσω των οποίων αναμένεται η επιπλέον καταβολή φόρων της τάξης του 1,2 δισ. ευρώ. Η εκτύπωση που σχετικού ειδοποιητηρίου γίνεται αποκλειστικά μέσω του taxisnet με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει κάθε φορολογούμενος, ενώ οι πληρωμές θα γίνονται μέσω των τραπεζών με καταληκτική ημερομηνία στις 31 Δεκέμβρη. Σε διαφορετική περίπτωση, η εκπρόθεσμη πληρωμή συνεπάγεται πρόστιμο στο 100% των τελών που αναλογούν στο όχημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ