Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΖΑΧΑΡΗΣ
Ξεπούλημα υποδομών και ανασφάλεια για τους τευτλοπαραγωγούς

Για την πλήρη απαξίωση και το κυριολεκτικό ξεπούλημα των υποδομών της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης πανηγυρίζει η κυβέρνηση, προσπαθώντας να παρουσιάσει τη συμφωνία που υπογράφηκε για την εκμίσθωση των δύο εργοστασίων σε Πλατύ Ημαθίας και Σέρρες ως το κλειδί για την «αναβίωση» της ΕΒΖ και τη διάσωση της τευτλοπαραγωγής στη χώρα μας.

Η «Royal Sugar ΑΒΕΕ», σε σύμπραξη με τη Συνεταιριστική Τράπεζα Κεντρικής Μακεδονίας, συμφώνησε με την Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης ΑΕ και την Τράπεζα Πειραιώς ΑΕ και αναλαμβάνει κατά αποκλειστικότητα τη διαχείριση και λειτουργία των εργοστασίων παραγωγής ζάχαρης της ΕΒΖ στο Πλατύ Ημαθίας και στις Σέρρες, για 28 μήνες, έναντι 490.000 ευρώ. H συμφωνία αυτή δίνει δικαίωμα αγοράς των δύο εργοστασίων αντί συνολικά 26 εκατ. ευρώ με τη λήξη της μίσθωσης.

Η συμφωνία έρχεται σε μια περίοδο που η ΕΒΖ αναμένει την απόφαση του Δικαστηρίου για υπαγωγή στο άρθρο 106 της πτωχευτικής διαδικασίας.

Με τη συμφωνία αυτή μπαίνουν σε εφαρμογή ο τεμαχισμός και η πώληση της ΕΒΖ ανά μονάδα. Παράλληλα, παρά τις διαβεβαιώσεις ότι η «Royal Sugar ΑΒΕΕ» θα παραλάβει όλη τη φετινή παραγωγή και θα υπογράψει συμβόλαια με τους καλλιεργητές για την επόμενη χρονιά, οι τευτλοπαραγωγοί είναι ανήσυχοι. Δεν γνωρίζουν ούτε σε ποια τιμή θα δοθούν τα τεύτλα, πού θα παραδοθούν, πότε θα πληρωθούν. Δεν προβλέπεται λειτουργία των εργοστασίων για παραγωγή ζάχαρης για τη φετινή περίοδο και φοβούνται πως μεγάλες ποσότητες τεύτλων που ακόμη παραμένουν στα χωράφια, μπορεί να οδηγηθούν για ζωοτροφή ή για βιοκαύσιμα με επίπτωση στο εισόδημά τους, καθώς θα υπάρχει μείωση της τιμής έως και 70%.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της «Royal Sugar», για την τρέχουσα καμπάνια 2019 δεσμεύεται για την άμεση παραλαβή όλων των τεύτλων που έχουν σπαρθεί και την πληρωμή των παραγωγών. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 και κατέχει το 35% της ελληνικής αγοράς ζάχαρης. Είναι ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος του Ολλανδού παραγωγού ζάχαρης «Suiker Unie» και του Βρετανού «British Sugar» σε Ελλάδα, Κύπρο και Βαλκάνια.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ