Κυριακή 2 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΔΙΕΘΝΗ
Βομβαρδισμοί στο Κανταχάρ και «αναταράξεις» στη διάσκεψη της Βόννης

ΚΑΝΤΑΧΑΡ-ΒΟΝΝΗ.-

Παρά και το νέο σφοδρό βομβαρδισμό θέσεων των Ταλιμπάν στην πόλη Κανταχάρ και στη μεθοριακή με το Πακιστάν πόλη Τσασμάν από αμερικανικά βομβαρδιστικά, ο μουλάς Μοχάμεντ Ομάρ διαμήνυσε, χτες το πρωί, πως όχι μόνον δεν προτίθεται να ενδώσει και να παραδοθεί, αλλά κάλεσε τους υποστηριχτές του «να πολεμήσουν έως θανάτου και να μη λυγίσουν μπροστά στη βαρβαρότητα και στη βλασφημία των επιδρομέων».

Το ίδιο 24ωρο, στη Βόννη, οι διαπραγματεύσεις για το πολιτικό μέλλον του Αφγανιστάν παρέμεναν σε αδιέξοδο. Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της «Βόρειας Συμμαχίας», Γιούνις Κανούνι, απείλησε να αγνοήσει τον «διστακτικό», όπως τον χαρακτήρισε, Μπουρχανουντίν Ραμπανί (τον οποίο ο ΟΗΕ αναγνωρίζει ακόμη ως νόμιμο Πρόεδρο του Αφγανιστάν) και υποστήριξε πως θα προχωρήσει σε συμφωνία για το σχηματισμό μεταβατικής αφγανικής κυβέρνησης με τις άλλες ομάδες αφγανικών φατριών που ζουν στο εξωτερικό και συμμετέχουν στο τραπέζι συνομιλιών της γερμανικής πόλης.

Ο Κανούνι, μιλώντας χτες σε συντάκτη του πρακτορείου «Ρόιτερς», πρόσθεσε σιβυλλικά πως θα επιχειρήσει να αναζητήσει τη «λαϊκή υποστήριξη» εάν ο Ραμπανί δεν υποστηρίξει τη λίστα ονομάτων προσώπων που προτείνεται - από το τραπέζι των συνομιλιών - να συμμετάσχουν στη μεταβατική αφγανική κυβέρνηση.

«Εάν δεν το κάνει, ας με συγχωρήσει ο Θεός, αυτό που μας μένει είναι η λαϊκή ψήφος», είπε χαρακτηριστικά ο Κανούνι, χωρίς να διευκρινίσει τον τρόπο με τον οποίο θα γίνει αυτό. Και κατέληξε αναφερόμενος στο τραπέζι συνομιλιών της Βόννης: «Πρόκειται για μία χρυσή ευκαιρία, την οποία πρέπει να εκμεταλλευτούμε».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ