Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΔΥΤΙΚΑ ΒΑΛΚΑΝΙΑ
Ολα για την ευρωατλαντική «ολοκλήρωση»

Σε συνεννοήσεις για την αναθέρμανση της ευρωατλαντικής προοπτικής των Δυτικών Βαλκανίων προχωρά το αμέσως επόμενο διάστημα η κυβέρνηση, σε ανοικτή διασύνδεση με τον αμερικανικό παράγοντα.

Χαρακτηριστικά, χτες ο αν. υπουργός Εξωτερικών, Μ. Βαρβιτσιώτης, συναντήθηκε στην Αθήνα με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, M. Πάλμερ. Επισήμως, «η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από τις εξελίξεις στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή» και «ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στο θέμα της Διεύρυνσης της ΕΕ στην περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων, μετά τη μη λήψη απόφασης στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο (ΕΣ) για την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Αλβανίας και Βόρειας Μακεδονίας». Ο Αμερικανός, έχοντας και το αξίωμα του ειδικού απεσταλμένου της αμερικανικής κυβέρνησης για τα Δυτικά Βαλκάνια, αναγνώρισε «τη συμβολή της Ελλάδας ως σταθεροποιητικού παράγοντα καθώς και τον πρωταγωνιστικό ρόλο, που μπορεί να διαδραματίσει στην περιοχή».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, μεταβαίνει σήμερα στη Γενεύη για να συμμετάσχει στο «Στρατηγικό Διάλογο για τα Δυτικά Βαλκάνια» που οργανώνει το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ (World Economic Forum - WEF) του Νταβός. Προγραμματίζονται εκεί συναντήσεις του με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Εξωτερικών της Βόρειας Μακεδονίας, Ζόραν Ζάεφ και Νίκολα Ντιμιτρόφ, αντίστοιχα.

Μιλώντας επ' αυτού στον ρ/σ «Θέμα», ο Ν. Δένδιας έλεγε χτες ότι μετά την απόφαση, πρόσφατα, του ΕΣ, «έχει δημιουργήσει η Ευρωπαϊκή Ενωση ένα κενό πολιτικής απέναντι σε αυτές τις χώρες. Και στη Βόρεια Μακεδονία και στην Αλβανία. Τις έχει αφήσει στο "περίμενε". Το "περίμενε" δεν είναι πολιτική».

Απέφυγε, πάντως, να δεσμευτεί αν η κυβέρνηση αναλάβει άμεσα πρωτοβουλία για να ξανατεθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ τον Μάρτη ή τον Μάη, κάνοντας σαφές ότι ναι μεν στηρίζει την «ευρωπαϊκή προοπτική» των Δυτ. Βαλκανίων, ωστόσο αναμένει να δει αν στο πλαίσιο των ενδοκαπιταλιστικών αντιθέσεων στην ΕΕ θα διαμορφωθούν ευνοϊκότερες συνθήκες «διότι αν τα "όχι" είναι αλλεπάλληλα, αυτό δεν σε επαναφέρει στο σημείο έναρξης της συζήτησης. Σε επαναφέρει σ' ένα πολύ προηγούμενο και πολύ χειρότερο σημείο».

Αυτό για το οποίο δεν διστάζει, πάντως, στιγμή η κυβέρνηση είναι η πιστή εφαρμογή της ΝΑΤΟικής κοπής Συμφωνίας των Πρεσπών, με τον ΥΠΕΞ να τονίζει πως «αυτό το οποίο τίθεται είναι η ορθή εφαρμογή της Συμφωνίας. Δεν νομίζω ότι οποιαδήποτε πλευρά μπορεί να διανοηθεί μέσα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου, να θέσει θέμα μη ισχύος της Συμφωνίας».

Μπροστά, δε, και στο ενδεχόμενο αλλαγής κυβέρνησης στα Σκόπια και μιας πιο σκληρής στάσης εκ μέρους τους, ο Ν. Δένδιας επέμεινε ότι «η θέση της ελληνικής κυβέρνησης είναι σαφής, δεν υπάρχει καμία πιθανότητα, καμία μα καμία, να υπάρχει ζήτημα αλλαγής του ονόματος της Βόρειας Μακεδονίας. Οτιδήποτε άλλο ισχυριστεί οποιοσδήποτε από τη γειτονική χώρα, νομίζω είναι εκ του πονηρού και δεν είναι και παραδεκτό ούτε ως βάση συζήτησης, πόσο μάλλον να χρειάζεται αντίκρουση».

Αυτά αναμένεται να πει και ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης στον Σκοπιανό ομόλογό του Ζάεφ, την ερχόμενη Πέμπτη, σε συνάντησή τους στη διάσκεψη «Thessaloniki Summit 2019», που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Βιομηχανιών Ελλάδος.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ