Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
«Δίαυλος» επικίνδυνων σχεδιασμών, στο «μάτι» των ανταγωνισμών

Το ρόλο του αμερικανοΝΑΤΟικού «διαύλου» προς τη Ρωσία διεκδίκησε εκ νέου χτες ο υπουργός Εξωτερικών Ν. Δένδιας, μιλώντας στο ρ/σ «Θέμα» για τις συνομιλίες του την Τετάρτη στη ρωσική πρωτεύουσα με τον ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Οπως χαρακτηριστικά είπε: «Εμείς δεν είμαστε εχθροί της Ρωσίας. Αντιθέτως είμαστε μια χώρα η οποία είναι μέλος της ΕΕ, μέλος του ΝΑΤΟ, παλιό μέλος. Αυτό μπορεί να είναι χρήσιμο στη Ρωσία σε μια πορεία αλληλοκατανόησης με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ (...) Μπορούμε να είμαστε δίαυλος συνεννόησης. Μπορούμε να είμαστε ένας "honest broker", κάποιος δηλαδή ο οποίος λέει την αλήθεια καθαρά και στις δυο πλευρές και βοηθάει να λυθούν οι παρανοήσεις», όπως βάφτισε τις ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις στις οποίες η κυβέρνηση συμμετέχει με τα μπούνια στο πλευρό των ΑμερικανοΝΑΤΟικών.

Την ίδια στιγμή, σε ό,τι αφορά τις ρωσικές θέσεις για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ, ο ΥΠΕΞ σημείωσε πως «εκεί θα επιθυμούσαμε οι ανακοινώσεις της ρωσικής πλευράς να είναι πιο καθαρές. Δηλαδή να μην είναι λογική ίσων αποστάσεων», συμπληρώνοντας πως ο Σ. Λαβρόφ «μου εξήγησε τη ρωσική άποψη. Το πώς κατά την άποψή τους αυτή μπορεί να είναι χρήσιμη στην περιοχή».

Την ίδια ώρα, στην ίδια συνέντευξη, τόνιζε για την πρόσφατη νέα Συμφωνία για τις βάσεις μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ, που μετατρέπει τη χώρα σε μια απέραντη αμερικανοΝΑΤΟική βάση: «Είμαι ευχαριστημένος, πάρα πολύ ευχαριστημένος πρέπει να σας πω, που κατοχυρώσαμε και νομικά την αμυντική μας σχέση με τις ΗΠΑ. Μια σχέση εξαιρετικά ενδιαφέρουσα που διευρύνει το αποτύπωμα ασφάλειας στην περιοχή. Οχι εναντίον της Τουρκίας, υπέρ της ασφάλειας (...) Είναι κινήσεις σταθερότητας. Αυτό θέλουμε από τις ΗΠΑ».

Στην ίδια λογική, που θέλει το λύκο να φυλά τα πρόβατα και το όλο παζάρι να διεξάγεται εντός πλαισίου ΝΑΤΟ, ο Ν. Δένδιας περιέγραψε και τα παζάρια με την Τουρκία, λέγοντας πως «πρέπει να ανοίξουμε διαύλους επικοινωνίας και ειλικρινούς διαλόγου με την Τουρκία». Σε αυτήν τη βάση, σήμερα θα έχει άλλη μια συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του, Μ. Τσαβούσογλου, στο περιθώριο του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στη Γενεύη, που εστιάζει στα Δυτ. Βαλκάνια.

Την ίδια ώρα, στο ΥΠΕΞ ετοιμάζονται για το διευρυμένο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, που συνεδριάζει Δευτέρα και Τρίτη στις Βρυξέλλες (τη δεύτερη μέρα με τη συμμετοχή των υπουργών Αμυνας). Στην ατζέντα είναι και η Τουρκία, με τον εκπρόσωπο του ελληνικού ΥΠΕΞ Αλ. Γεννηματά να δηλώνει χτες, στην τακτική ενημέρωση των διπλωματικών συντακτών, ότι εντός ΕΕ «προχωρούν οι συζητήσεις» για τις κυρώσεις σε βάρος της Αγκυρας για τις παράνομες κινήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ, που θα συζητηθούν δε και τη Δευτέρα.

Ταυτόχρονα, ο εκπρόσωπος έκανε σαφές ότι κόλλησαν ξανά οι συζητήσεις με την Αίγυπτο για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών, λέγοντας ότι όντως «η συζήτηση διαρκεί αρκετά χρόνια» και πρόσφατα αποφασίστηκε «να ξαναπιάσουν το νήμα οι τεχνικές επιτροπών» των δύο χωρών.

Αξίζει στο μεταξύ να καταγραφούν και τα όσα είπε ο Ν. Δένδιας στην ίδια ενημέρωση σχετικά με τις σχέσεις με την Κίνα, ενόψει και της έλευσης, στην Ελλάδα την Κυριακή, του Προέδρου της Κίνας, Σι Τζινπίνγκ.

Ερωτηθείς για τον «εμπορικό πόλεμο» ΗΠΑ - Κίνας, σημείωσε πως «εμάς μας βλάπτει. Εμείς είμαστε μια ανοιχτή χώρα, θέλουμε επενδύσεις, θέλουμε εξαγωγές, θυμίζω ότι έχουμε το μεγαλύτερο εμπορικό στόλο του κόσμου και μας νοιάζει να έχουν δουλειά αυτά τα βαπόρια. Αν δεν υπάρχει εμπόριο, τι θα κουβαλάνε τα βαπόρια;».

Παραπέρα, αναδεικνύοντας τις αντιθέσεις που υπάρχουν και εντός ΕΕ, έσπευσε να υιοθετήσει χτεσινό άρθρο του Γ. Παπανδρέου στην «Καθημερινή», όπου έγραφε πως «μερικοί δυσανασχετούν για τις κινεζικές επενδύσεις στον ευρωπαϊκό νότο. Οφείλουν όμως να κατανοήσουν τις συνέπειες της απουσίας δικών τους επενδυτικών προτάσεων σε μια χώρα που προσπαθεί να βγει από την κρίση».

Ο Ν. Δένδιας το ανέπτυξε κάνοντας σαφές ότι το Βερολίνο αντέδρασε στη διείσδυση κινεζικών κεφαλαίων στην Ελλάδα: «Οι Κινέζοι ήρθαν και επένδυσαν χρήματα στην Ελλάδα όταν οι άλλοι απείχαν και όταν από τα μνημόνια, μάλιστα, η Ελλάδα ήταν υποχρεωμένη σε ιδιωτικοποιήσεις, στις οποίες άλλοι δεν ήρθαν. Αυτή ήταν η απάντησή μου όταν ερωτήθηκα από διάφορες πλευρές, καταλαβαίνετε από ποιες (...) Είδα τον κ. Σόιμπλε τώρα στο Βερολίνο, του το είπα. Του είπα, δηλαδή, ότι "εσείς τότε μας πιέζατε και τώρα μας ρωτάνε γιατί κάναμε την ιδιωτικοποίηση για την οποία εσείς μας πιέζατε", μου είπε ευθέως "να τους πεις ότι εμείς φταίμε και αν θέλουν να ρωτήσουν κι εμένα"».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org