Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΣΩΤΕΡΙΚΩΝ
Ενημέρωση για την ψήφο των αποδήμων

Την ολοκληρωμένη και ξεκάθαρη πρόταση του ΚΚΕ για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού επανέφερε ο βουλευτής του Κόμματος Γιάννης Δελής στην Επιτροπή Ελληνισμού και Διασποράς της Βουλής, η οποία συνεδρίασε προκειμένου τα μέλη της να ενημερωθούν από τον υπουργό Εσωτερικών, Π. Θεοδωρικάκο, για τις θέσεις της κυβέρνησης πάνω σε αυτό το θέμα.

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι σήμερα θα δοθεί στα κόμματα το σχετικό νομοσχέδιο και ότι οι προτάσεις της ΝΔ είναι αποτέλεσμα συμβιβασμών. Το νομοσχέδιο την ερχόμενη βδομάδα, μετά από τη διαβούλευση, θα εισαχθεί στις Επιτροπές της Βουλής ώστε μέχρι το τέλος του μήνα να έχει ψηφιστεί.

Παρουσιάζοντας τα βασικά στοιχεία του νομοσχεδίου σημείωσε ότι αυτό θα προβλέπει ότι καταρχήν οι Ελληνες του εξωτερικού «θα μπορούν να ψηφίζουν στις κάλπες με την αυτοπρόσωπη παρουσία τους σε πρεσβείες, προξενεία ή άλλα δημόσια κτίρια που θα συμφωνήσουμε».

Η ψήφος τους θα «υπολογίζεται κανονικά και ισότιμα στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στην κατανομή του συνόλου των εδρών, όπως ακριβώς συμβαίνει με τους Ελληνες που ψηφίζουν στο εσωτερικό της χώρας».

Οι θέσεις στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας αυξάνονται από 12 σε 15, ώστε τα κόμματα να έχουν έναν ή περισσότερους υποψηφίους που θα εκλεγούν «από την ελληνική ομογένεια». Ενώ για να έχει κάποιος το δικαίωμα να ψηφίσει από τον τόπο που κατοικεί, θα πρέπει να έχει κάνει αίτηση για την εγγραφή του στους εκλογικούς καταλόγους, που προϋποθέτει «τα τελευταία 35 έτη να έχει αποδεδειγμένα ζήσει στην Ελλάδα δύο χρόνια και να έχει ΑΦΜ».

Είπε ακόμα ο υπουργός Εσωτερικών ότι, παράλληλα, στο πλαίσιο της συνταγματικής αναθεώρησης, προωθείται η αναθεώρηση του άρθρου 54, που αφορά το εκλογικό σύστημα και την κατανομή των εκλογικών περιφερειών ώστε να κατοχυρωθούν τα παραπάνω και συνταγματικά.

Από την πλευρά του ο ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρότασή του να ψηφίζουν όλοι οι Ελληνες του εξωτερικού χωρίς προϋποθέσεις, μόνο να μην προσμετράται η ψήφος τους στο συνολικό αποτέλεσμα. Δυνητικά οι ψηφοφόροι αυτοί, είπε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ραγκούσης, είναι πάνω από 2.500.000, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για πρόταση - κερκόπορτα για την αλλοίωση του αποτελέσματος. Δεν έλειψαν και αυτήν τη φορά οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις ανάμεσα σε ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ κυρίως για το χρονικό όριο απουσίας. Αντιπαραθέσεις τις οποίες ο βουλευτής του ΚΚΕ Γ. Δελής χαρακτήρισε υποκριτικές αφού οι θέσεις των αστικών κομμάτων έμμεσα είτε άμεσα έχουν ως βάση τον αναχρονιστικό όρο για το «δίκαιο του αίματος».

Η πρόταση του ΚΚΕ είναι στη βάση της διεθνούς εμπειρίας

Ο βουλευτής του ΚΚΕ παρουσίασε τους τρεις βασικούς άξονες, στους οποίους στηρίζεται η πρόταση του ΚΚΕ για να ασκείται το εκλογικό δικαίωμα στον τόπο διαμονής και αυτό να προσμετράται και στον εκλογικό συσχετισμό.

Οι άξονες αυτοί, όπως τους ανέπτυξε ο βουλευτής του ΚΚΕ, προβλέπουν:

Ο πρώτος την ύπαρξη πραγματικών οικονομικών και κοινωνικών δεσμών με την Ελλάδα, όπως φορολογικών υποχρεώσεων.

Ο δεύτερος την ύπαρξη ενός ανώτατου εύλογου χρόνου απουσίας από τη χώρα.

Ο τρίτος την αυτοπρόσωπη παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, που εγγυάται και τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου.

Οπως επισήμανε, «βεβαίως από το ΚΚΕ έχει τονιστεί η ανάγκη τα κριτήρια αυτά να κατοχυρωθούν και να θωρακιστούν συνταγματικά». Ειδικά για το «δίκαιο του αίματος», το οποίο εμπεριέχεται στις προτάσεις των αστικών κομμάτων, σημείωσε πως προβλέπει ότι μπορούν πολίτες άλλων χωρών να αποκτήσουν πολύ εύκολα την ελληνική ιθαγένεια αρκεί να αποδείξουν ότι έχουν έστω και έναν μακρινό πρόγονο από την Ελλάδα. Η απόκτηση της ιθαγένειας συνεπάγεται αυτόματα και την εγγραφή στους εκλογικούς καταλόγους και κατ' επέκταση απόκτηση δικαιώματος ψήφου στον οποιονδήποτε απόδημο, ακόμα και 5ης και 6ης γενιάς, που δεν έχει σχέση με την Ελλάδα. Δηλαδή, δίνεται η δυνατότητα παρέμβασης στις πολιτικές εξελίξεις από πολλές χιλιάδες ακόμη ανθρώπων που αν και κατάγονται από την Ελλάδα, δεν γνωρίζουν την ελληνική πολιτική πραγματικότητα, δεν έχουν δεσμούς, δεν διαμορφώνουν κριτήριο και συνείδηση με βάση αυτήν την πραγματικότητα, αλλά με βάση την πραγματικότητα στις κοινωνίες που ζουν.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Την Τετάρτη στην Ολομέλεια(2019-12-07 00:00:00.0)
Αρχισε η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής(2019-12-05 00:00:00.0)
Στα κόμματα η πρόταση της κυβέρνησης για την ψήφο των αποδήμων(2019-11-09 00:00:00.0)
Πάγια και συνεκτική η πρόταση του ΚΚΕ μακριά από παζάρια και σκοπιμότητες(2019-10-19 00:00:00.0)
Με τους πολιτικούς αρχηγούς θα συναντηθεί ο πρωθυπουργός(2019-10-08 00:00:00.0)
Συζήτηση για την ψήφο των ομογενών(2018-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ