Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ ΚΑΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΓΕΡΜΑΝΙΑ
Η Ινδία «αξίζει την ίδια προσοχή» με την Κίνα

Εμβάθυνση των οικονομικών σχέσεων σε νέες τεχνολογίες, επενδύσεις σε υποδομές και συντονισμό στην εξωτερική πολιτική «έφερε» η επίσκεψη Μέρκελ

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Ν. Μόντι στο Νέο Δελχί

Copyright 2019 The Associated

Η Αγκ. Μέρκελ και ο Ν. Μόντι στο Νέο Δελχί
Το γεγονός ότι η Ινδία «αξίζει την ίδια προσοχή» με την Κίνα η γερμανική κυβέρνηση το αναδεικνύει με διάφορους τρόπους, ένας από αυτούς είναι και οι τακτικές «διακυβερνητικές διαβουλεύσεις» Ινδίας - Γερμανίας, που καθιερώθηκαν το 2011 με στόχο τον συντονισμό των δύο κυβερνήσεων και την εμβάθυνση των διμερών σχέσεων ιδιαίτερα στην οικονομία, στην Ενέργεια, στην τεχνολογία, στην εξωτερική πολιτική και την άμυνα.

Για τις πέμπτες «διακυβερνητικές διαβουλεύσεις» επισκέφτηκε την Ινδία η Γερμανίδα καγκελάριος, Αγκελα Μέρκελ, στις αρχές του μήνα (1-2 Νοέμβρη), συνοδεία υπουργών και επιχειρηματιών.

Με σχεδόν 1,4 δισ. πληθυσμό, η Ινδία είναι η δεύτερη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο - ενώ υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει την Κίνα έως το 2030 - και μια αναδυόμενη ιμπεριαλιστική δύναμη, με σημαντική οικονομική, τεχνολογική και στρατιωτική εξέλιξη, λειτουργώντας και ως «αντίβαρο» στην άνοδο της Κίνας. Εξάλλου, όπως υπογράμμιζε η καγκελαρία ενόψει της επίσκεψης, η Ινδία είναι «κεντρικός παίκτης στην Ασία», υπέρμαχος «της ενίσχυσης της διεθνούς τάξης που βασίζεται σε κανόνες» και «ένας πολύ σημαντικός εταίρος για τη Γερμανία».

Η Γερμανία είναι ο σημαντικότερος εμπορικός εταίρος της Ινδίας στην ΕΕ και ο δεύτερος εταίρος της Ινδίας στην έρευνα παγκοσμίως, ενώ περισσότερες από 1.700 γερμανικές εταιρείες δραστηριοποιούνται εκεί. Οι γερμανικές εξαγωγές αφορούν κυρίως μηχανήματα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου, χημικά προϊόντα, αυτοκίνητα και εξαρτήματα αυτοκινήτων. Η Ινδία εξάγει κυρίως ιματισμό, δέρμα, ηλεκτροτεχνολογία, προϊόντα μετάλλου και τρόφιμα. Η ινδική κυβέρνηση προσδοκά από τις διαβουλεύσεις να αυξηθούν οι άμεσες επενδύσεις. Η Γερμανία είναι ο έβδομος μεγαλύτερος ξένος άμεσος επενδυτής στην Ινδία, με επενδύσεις αξίας 11,8 δισ. δολαρίων το διάστημα 2000 - 2019.

Οπως υπογράμμισε η Αγκ. Μέρκελ μιλώντας σε Ινδούς και Γερμανούς εκπροσώπους επιχειρηματικών ομίλων, «οι γερμανικές και ινδικές εταιρείες συνεργάζονται για πολλούς λόγους. Οι γερμανικές εταιρείες είναι παρούσες στην Ινδία για πολλούς λόγους. Η χώρα αναπτύσσεται τα τελευταία 20 χρόνια με ρυθμό 7%. Η αγορά της Ινδίας δεν είναι μόνο τεράστια, αλλά αναπτύσσεται και πολύ δυναμικά. Γι' αυτό στη συζήτηση "στρογγυλής τραπέζης" με τον πρωθυπουργό, Ναρέντρα Μόντι, μιλήσαμε πολύ ανοιχτά για τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι εταιρείες στην Ινδία, αλλά και για τις ινδικές εταιρείες στην Ευρώπη» και πώς θα αρθούν γραφειοκρατικές και άλλες δυσκολίες.

Νέες και «πράσινες» τεχνολογίες στο επίκεντρο

Στο μέλλον, Γερμανία και Ινδία «θέλουν να συνεργαστούν ακόμη πιο στενά για τα θέματα του μέλλοντος - ψηφιοποίηση, προστασία του κλίματος και Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», ανέφερε η Αγκ. Μέρκελ. Υπογράμμισε τις μεγάλες δυνατότητες της Ινδίας, «ιδίως στον τομέα της ψηφιοποίησης και της τεχνητής νοημοσύνης» και ταυτόχρονα ότι «οι οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών θα μπορούσαν να είναι ακόμη πιο εντατικές».

Ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, έκανε λόγο για μια ευρεία συνεργασία, που έχει σημειώσει πρόοδο, ιδίως στην υψηλή τεχνολογία. Στις ολοήμερες διαβουλεύσεις και συναντήσεις των δυο πλευρών - μεταξύ των οποίων και μια τετ α τετ συνάντηση της καγκελαρίου με τον Ινδό πρωθυπουργό - οι κυβερνήσεις ενέκριναν συνολικά 22 συμφωνίες σε διάφορους τομείς.

Ανάμεσα σε άλλα, η Γερμανία ανακοίνωσε ότι θα διαθέσει 1 δισ. ευρώ τα επόμενα πέντε χρόνια σε σχέδια «πράσινων αστικών συγκοινωνιών» στην Ινδία. «Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε τη λεγόμενη "γερμανο-ινδική εταιρική σχέση για την πράσινη αστική κινητικότητα"», είπε η καγκελάριος. Για το σκοπό αυτό, γερμανικά κεφάλαια θα επενδύσουν, μεταξύ άλλων, στο ινδικό ομόσπονδο κρατίδιο Ταμίλ Ναντού, για την ανάπτυξη 500 ηλεκτρικών λεωφορείων και για την αντικατάσταση 2.000 παλιών ντιζελοκίνητων λεωφορείων με πιο αποδοτικά ενεργειακά μοντέλα.

Επίσης επιδιώκεται πιο στενή συνεργασία στην ψηφιοποίηση και την τεχνητή νοημοσύνη, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας και της αγροτικής οικονομίας, καθώς το 50% των Ινδών απασχολείται στη γεωργία.

Για το σκοπό αυτό αποφασίστηκε η δημιουργία του «Digital Expert Group», μιας πρωτοβουλίας από γερμανικές και ινδικές εταιρείες και ερευνητικά ιδρύματα των δυο κρατών με αντικείμενο την εκπόνηση προτάσεων για κοινά σχέδια και πολιτικές προς τις δύο κυβερνήσεις.

Ενδιαφέρον για υποδομές και εμπόριο

Γερμανική κυβέρνηση και εκπρόσωποι των γερμανικών ομίλων κατέθεσαν συγκεκριμένες προτάσεις για επενδύσεις στην τεράστια και ανερχόμενη οικονομία. Η κυβέρνηση Μόντι εφαρμόζει ένα «σχέδιο για την τόνωση της βιομηχανίας» με μέτρα για διευκόλυνση ξένων επενδύσεων. Ενδεικτικά μείωσε τη φορολογία των επιχειρήσεων, ώστε η Ινδία να μπορέσει να ανταγωνιστεί χώρες με χαμηλή φορολογία, όπως το Βιετνάμ και η Ινδονησία, στην προσέλκυση επενδύσεων.

«Βλέπουμε καλές ευκαιρίες για τη συμμετοχή της Γερμανίας στον περαιτέρω εκσυγχρονισμό της ινδικής υποδομής - ειδικά στις προγραμματισμένες ινδικές σιδηροδρομικές συνδέσεις υψηλής ταχύτητας», είπε η Αγκ. Μέρκελ.

Επίσης γερμανικά κεφάλαια ενδιαφέρονται να μπουν στη διαμόρφωση της αστικοποίησης, στις λεγόμενες «έξυπνες πόλεις» («Smart Cities»), αλλά και στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας. Οπως παρατήρησε η καγκελάριος, υπάρχουν πολλές δυνατότητες σε αυτόν τον τομέα, καθώς η Ινδία έχει μόλις 75 GW δυνατότητα ανανεώσιμης ενέργειας, «αλλά για μια τέτοια μεγάλη χώρα με 1,4 δισ. κατοίκους, είναι μια σταγόνα στον ωκεανό» και ως πρώτο βήμα θα προστεθούν άλλα 100 GW τα επόμενα χρόνια.

Ενα ακόμη τεράστιο θέμα στην Ινδία είναι η διαχείριση των υδάτων και των αποβλήτων και «εδώ η Γερμανία έχει να προσφέρει πολύ καλές τεχνολογίες», είπε η Αγκ. Μέρκελ.

Η Ινδία κάλεσε τις γερμανικές επιχειρήσεις να επενδύσουν στο βόρειο κρατίδιο Ουτάρ Πραντές και στο νότιο Ταμίλ Ναντού, όπου βρίσκεται σε εξέλιξη η δημιουργία δύο ζωνών αμυντικής βιομηχανίας, δήλωσε ο Μόντι στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Με φόντο τη σοβαρή έλλειψη εξειδικευμένου εργατικού δυναμικού που αντιμετωπίζει η Γερμανία, η γερμανική κυβέρνηση διαφήμισε στην Ινδία τον πρόσφατο νόμο περί διευκόλυνσης της μετανάστευσης εξειδικευμένων εργαζομένων από «τρίτες χώρες». Η καγκελάριος απευθυνόμενη προς τους επιχειρηματίες χαρακτήρισε θετικό το γεγονός ότι σχεδόν 20.000 Ινδοί φοιτητές σπουδάζουν σήμερα στη Γερμανία, αλλά πρότεινε τα εμπορικά επιμελητήρια των δυο κρατών σε συνεργασία με τις πρεσβείες να απλοποιούν τις διαδικασίες για όσους επιθυμούν να εργαστούν στη Γερμανία. Σύμφωνα με αναφορές σε ΜΜΕ, περίπου 12 εκατ. νέοι Ινδοί εισέρχονται κάθε χρόνο στην «αγορά εργασίας» αναζητώντας δουλειά.

Τέλος, οι συνομιλίες Μέρκελ - Μόντι επικεντρώθηκαν και στην ανάγκη να ξεκινήσουν επειγόντως νέες διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας συμφωνίας ελεύθερου εμπορίου ΕΕ - Ινδίας.

Κίνα, Πακιστάν, Αφγανιστάν

Η Ινδία, «ως οικονομικά ισχυρό και πολυπληθές έθνος, αποκτά βαρύτητα στη διεθνή συνεργασία», υπογράμμισε η Γερμανίδα καγκελάριος, προσθέτοντας ότι οι δυο χώρες συμμετέχουν σε μερικές θαλάσσιες αποστολές των Ηνωμένων Εθνών και έχουν κοινά συμφέροντα στην ανάπτυξη του Αφγανιστάν, όπου σημειωτέον έντονη είναι τα τελευταία χρόνια η «παρουσία» και της Κίνας.

Εκτός από τα οικονομικά και εμπορικά θέματα, την τεχνητή νοημοσύνη, την «πράσινη» κινητικότητα και την αμοιβαία «νόμιμη μετανάστευση» εργατικού δυναμικού, έμφαση δόθηκε στις φετινές διαβουλεύσεις και στη στενή συνεργασία στην εξωτερική πολιτική. Στη συνάντηση του Γερμανού ΥΠΕΞ, Χάικο Μάας, με τον Ινδό ομόλογό του συζητήθηκαν ο ρόλος της Ινδίας στην περιοχή, η σχέση της με τους γείτονές της, Κίνα και Πακιστάν, καθώς και ο ρόλος της Ινδίας στη μελλοντική «σταθεροποίηση» του Αφγανιστάν.

Συνολικότερα ο στρατηγικός ρόλος της Ινδίας στην ανερχόμενη περιοχή Ινδικού - Ειρηνικού, που προσελκύει όλο και περισσότερο το «ενδιαφέρον» διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων, είναι βέβαιο ότι λαμβάνεται υπόψη από τη γερμανική κυβέρνηση.


Ε. Μ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ