Παρασκευή 8 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΜΥΝΑΣ
Δεν είναι «ταμπού» ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΑΣ

Ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα για την πορεία των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων, όπως εκκαθάριση και προσέλκυση «στρατηγικού επενδυτή», δηλαδή ιδιωτικοποίηση, άφησε χτες ο υπουργός Αμυνας, Ν. Παναγιωτόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής, η οποία συνεδρίασε για να εκφράσει γνώμη σχετικά με τον διορισμό νέου προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου στα ΕΑΣ.

Ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν είναι ταμπού ο δημόσιος χαρακτήρας των ΕΑΣ». Οπως είπε, «είναι στο τραπέζι» προτάσεις όπως η «εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή» στο πλαίσιο «μιας στρατηγικής συνεργασίας από το Ισραήλ. Θεωρητικά αναζητούμε σχήματα». Ακόμα είπε ότι «δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη ότι τα ΕΑΣ μπορούν να τεθούν σε διαδικασία εκκαθάρισης».

Ο δε προτεινόμενος διευθύνων σύμβουλος, Ν. Κωστόπουλος, συμπληρωματικά έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «ανταγωνιστικότητα των ΕΑΣ», με ό,τι σημαίνει βέβαια αυτό και για τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων, χωρίς να γίνει αναφορά για τις αμυντικές ανάγκες της χώρας.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης, παρεμβαίνοντας στην Επιτροπή, αναφέρθηκε στη «διαχρονική απαξίωση των ΕΑΣ» αλλά «και την έλλειψη τεχνογνωσίας», στις οποίες έχει οδηγήσει η αντιλαϊκή πολιτική των μέχρι τώρα κυβερνήσεων αυτήν την τόσο σημαντική βιομηχανία, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «έχουν απολυθεί πάρα πολλοί εργαζόμενοι. Από τους 3.500 πριν μερικά χρόνια έχουν μείνει 480 εργαζόμενοι».

Εκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου για την προστασία των εργαζομένων στην επιχείρηση, λέγοντας ότι «είναι γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα οι εταιρείες που έχουν απαξιωθεί έχουν σημαντικά ζητήματα υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων όπως η ΛΑΡΚΟ, όπου έχουμε συχνά νεκρούς εργάτες, που είναι εγκλήματα. Και τα ΕΑΣ έχουν απαξιωθεί, με σημαντικές συνέπειες στην υγεία και ασφάλεια εργαζομένων».

Επισήμανε ακόμα ότι πρέπει να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση τη στάση της, αν είναι δηλαδή «υπέρ της εισαγωγής εξοπλιστικών προγραμμάτων» δίνοντας υπέρογκα ποσά και απαξιώνοντας την αμυντική βιομηχανία της χώρας, ή «θα στηριχθεί πράγματι η εταιρεία», που σημαίνει ότι θα πρέπει «να χρηματοδοτηθούν η συντήρηση των εγκαταστάσεων, η παραγωγή αμυντικών εξοπλιστικών συστημάτων και όλα αυτά που απαιτούνται για την άμυνα της χώρας».

Οπως σημείωσε, δεν μπορεί και η σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ, όπως πριν του ΣΥΡΙΖΑ, να κάνουν λόγο για έλλειψη χρημάτων, κρίση, δημοσιονομική στενότητα όταν «δίνουμε 4,5 δισ. στο ΝΑΤΟ» για εξοπλιστικά προγράμματα που δεν έχουν σχέση «με τις αμυντικές ανάγκες της χώρας», αλλά με την προώθηση των αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδιασμών. «Να μειωθούν από εκεί τα πολλά δισ. που δίνονται και να δοθούν για τα ΕΑΣ», σημείωσε.

Ειδική ήταν η αναφορά για τους εργαζόμενους, καλώντας τον υπουργό και τους προτεινόμενους να απαντήσουν αν θα δοθεί τέλος στους εργολαβικούς και ενοικιαζόμενους εργαζόμενους, σε μία μάλιστα βιομηχανία όπως τα ΕΑΣ (παραγωγή εκρηκτικών και άλλων επικίνδυνων υλών) που είναι ειδικής σημασίας και θέλει ειδίκευση, και αν θα υπογραφεί επιτέλους Συλλογική Σύμβαση Εργασίας.

Ενημέρωση για θέματα άμυνας

Στο μεταξύ, ενημέρωση της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Αμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής έγινε χτες στο υπουργείο Αμυνας από τον υπουργό Ν. Παναγιωτόπουλο και αρμόδια στελέχη του ΓΕΕΘΑ και των άλλων Επιτελείων. Επισήμως, η ενημέρωση αφορούσε «στα αποτελέσματα της Φθινοπωρινής Συνόδου των υπουργών Αμύνης του ΝΑΤΟ και τις διμερείς επαφές στο περιθώριό της, τις νομοθετικές πρωτοβουλίες του ΥΠΕΘΑ, τα συμπεράσματα της 3ης Τριμερούς Συναντήσεως Ελλάδος - Κύπρου - Αιγύπτου, καθώς και τις τρέχουσες στρατιωτικές εξελίξεις σε εθνικό και διεθνές επίπεδο».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ