Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
«Λουκέτο» στην «ΑΧΟΝ» - έκθετη η κυβέρνηση

Να δώσουν με ταξική ενότητα τον αγώνα ενάντια στην πολιτική της κυβέρνησης, καλεί τους εργαζόμενους στις αερομεταφορές το ΠΑΜΕ

«Λουκέτο έβαλε» στην αεροπορική εταιρία «ΑΧΟΝ» ο ιδιοκτήτης της Θ. Λιακουνάκος, που μέχρι πρότινος ήταν ο πρώτος συνομιλητής της κυβέρνησης για την εξαγορά της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ).

Η εξέλιξη αυτή, που για τους γνωρίζοντες τα αεροπορικά θέματα στην Ελλάδα ήταν αναμενόμενη - εκτός των άλλων - αφήνει σίγουρα πολιτικά έκθετη την κυβέρνηση για την επιλογή της να... διαπραγματεύεται με τη χρεοκοπημένη «ΑΧΟΝ» την πώληση της κρατικής ΟΑ και συνακόλουθα την τύχη χιλιάδων εργαζομένων σ' αυτή. Και μάλιστα όταν ήταν σε όλους γνωστά τα μεγάλα ελλείμματα της «ΑΧΟΝ» και οι τεράστιες οφειλές προς τρίτους, που είχαν ως επακόλουθο την προσωρινή κατάσχεση αεροσκάφους της πρόσφατα στο αεροδρόμιο Σπάτων, για οφειλές 500 εκατ. δρχ. σε ελβετική εταιρία παροχής επίγειας εξυπηρέτησης (χάντλιγκ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Θ. Λιακουνάκος πριν ανακοινώσει την αναστολή λειτουργίας της «ΑΧΟΝ» συναντήθηκε με τον υπουργό Οικονομίας Ν. Χριστοδουλάκη. Την πληροφορία αυτή, ωστόσο, διέψευσε το γραφείο Τύπου του υπουργού. Οπως και νά 'χει, πάντως, πολλοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν ότι ο Θ. Λιακουνάκος είχε «επενδύσει πολλά» (όχι χρήματα φυσικά, αλλά ελπίδες) στην εξαγορά της ΟΑ, θεωρώντας ότι, χωρίς στην ουσία να διαθέσει κεφάλαιο, θα εξασφάλιζε την οικονομική και όχι μόνο υποστήριξη του κράτους και θα ήταν ο ιδιοκτήτης της μεγαλύτερης αεροπορικής εταιρίας στην Ελλάδα. Κάπου, όμως, με τις νέες κυβερνητικές ισορροπίες αλλά και τις αλλαγές στα εξοπλιστικά προγράμματα, φαίνεται ότι χάλασε το σχέδιο Λιακουνάκου ενώ δεν μπορεί να αποκλειστεί και το ενδεχόμενο πίσω από αυτήν την ενέργεια να κρύβονται και διάφοροι εκβιασμοί.

Η διακοπή της λειτουργίας της «ΑΧΟΝ» κοινοποιήθηκε με επιστολή της διοίκησης της εταιρίας στο Χρηματιστήριο Αξιών Αθηνών. Στην επιστολή ως αιτία της διακοπής προβάλλεται η «ριζική και εκ βάθρων ανατροπή των συνθηκών στις αερομεταφορές», μετά το χτύπημα στη Ν. Υόρκη, ενώ αναφέρεται ότι εάν και εφόσον οι διεθνείς και εγχώριες συνθήκες στις αερομεταφορές μεταβληθούν η «ΑΧΟΝ» θα επανεξετάσει την πιθανότητα επαναλειτουργίας της.

Με το κλείσιμο της «ΑΧΟΝ», 350 εργαζόμενοι αντιμετωπίζουν το φάσμα της ανεργίας.

Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Γιώργος Μαυρίκος, μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, υπογραμμίζει τα εξής: «Το κανόνι που κήρυξε η ιδιωτική αεροπορική εταιρία "ΑΧΟΝ", έρχεται να βγάλει στο φως τη μεγάλη κομπίνα σε βάρος της κρατικής Ολυμπιακής Αεροπορίας που ετοίμαζε η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Είχαν επιλέξει να χαρίσουν την Ολυμπιακή Αεροπορία στην "ΑΧΟΝ", μια εταιρία που η ίδια δηλώνει αδυναμία λειτουργίας και καλείται η κυβέρνηση να δώσει εξηγήσεις για το κόλπο που είχε στήσει. Ταυτόχρονα, επιβεβαιώνονται οι θέσεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος, ότι οι Γερμανοί και το αεροδρόμιό τους στα Σπάτα αποτελούν ένα σκληρό εκμεταλλευτικό μηχανισμό που στόχο έχει τον απόλυτο έλεγχο των αεροπορικών μεταφορών και στη χώρα μας. Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλες τις αεροπορικές εταιρίες να δώσουμε με ταξική ενότητα τον αγώνα μας ενάντια στη συνολική πολιτική της κυβέρνησης και ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Στάση εργασίας σήμερα στην «Ολυμπιακή»(2002-03-20 00:00:00.0)
Εμμένει στο ξεπούλημα η κυβέρνηση(2001-12-04 00:00:00.0)
Νέα παράταση στο ξεπούλημα(2001-11-09 00:00:00.0)
Αυξήσεις στα αεροπορικά εισιτήρια(2001-10-02 00:00:00.0)
Αναβλήθηκε η κοινοποίηση των προσφορών(2001-05-29 00:00:00.0)
«Χόχτιφ» το όνομα της δυσλειτουργίας(2001-04-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ