Πέμπτη 7 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΑΜΠΡΟΥΛΗΣ
Η κυβέρνηση να πάρει πίσω την απαράδεκτη ρύθμιση για το ΚΕΘΕΑ

Μαζική η συμμετοχή των εργαζομένων του ΚΕΘΕΑ στη χτεσινή 24ωρη πανελλαδική απεργία

Από προηγούμενη κινητοποίηση
Από προηγούμενη κινητοποίηση
Πανελλαδική 24ωρη απεργία πραγματοποίησαν χτες οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ απαιτώντας την απόσυρση της αυταρχικής Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΠΝΠ) που κατέθεσε η κυβέρνηση καταργώντας το αυτοδιοίκητο του Οργανισμού. Στην Αθήνα από νωρίς το πρωί οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την απεργιακή συγκέντρωσή τους στις κεντρικές υπηρεσίες του Οργανισμού, με σχεδόν καθολική συμμετοχή, ενώ πολύμορφες απεργιακές δράσεις αναπτύχθηκαν σ' όλη τη χώρα. Οι εργαζόμενοι του ΚΕΘΕΑ παραμένουν σε αγωνιστική ετοιμότητα, ενώ τις επόμενες μέρες θα αποφασίσουν για τη συνέχιση του αγώνα τους.

Την απόσυρση της διάταξης με την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ, προκειμένου να προωθήσει τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την υπονόμευση των καθαρών προγραμμάτων, καταργεί το αυτοδιοίκητο του ΚΕΘΕΑ, απαίτησε χτες και ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιώργος Λαμπρούλης, μιλώντας στην πρώτη συνεδρίαση της αρμόδιας Επιτροπής της Βουλής για το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, στο οποίο ανάμεσα σε άλλα ενσωματώνει και την εν λόγω ΠΝΠ.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ τόνισε πως «η ωμή παρέμβαση που επιχειρεί η κυβέρνηση στο ΚΕΘΕΑ είναι στην κατεύθυνση της πιστής εφαρμογής της πολιτικής της ΕΕ για τα ναρκωτικά, που υποβαθμίζει τα "στεγνά" θεραπευτικά προγράμματα, στρώνοντας το δρόμο για τον απόλυτο συμβιβασμό με το κοινωνικό φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης». Ανέδειξε παράλληλα τη σύμπλευση της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και των άλλων αστικών κομμάτων σε αυτήν την κατεύθυνση, σύμπλευση που κατά τη χτεσινή πρώτη συνεδρίαση επιχείρησαν να κρύψουν επικεντρώνοντας την αντιπαράθεσή τους στο αν θα είναι έμμισθα ή όχι τα διορισμένα από τον υπουργό μέλη του ΔΣ του ΚΕΘΕΑ.

Σημείωσε ακόμη ότι αντίστοιχη στρατηγική, όπως αυτή της σημερινής κυβέρνησης, είχαν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπογραμμίζοντας πως και στο ζήτημα αυτό συγκρούονται δύο στρατηγικές, αφού «το ΚΕΘΕΑ υπηρετεί συγκεκριμένη αντίληψη ενάντια στην τοξικοεξάρτηση, γι' αυτό και θέλουν να το ξηλώσουν τελείως», ενώ, από την άλλη, «η στρατηγική κατεύθυνση της ΕΕ είναι η "μείωση της βλάβης" και αυτό είναι που πριμοδοτούν και εφαρμόζουν όλες οι κυβερνήσεις πριονίζοντας τα θεμέλια της απεξάρτησης, με θύματα χιλιάδες χρήστες, αλλά και τους εργαζόμενους που βιώνουν την αβεβαιότητα για το μέλλον».

Ο Γ. Λαμπρούλης τόνισε ότι το ΚΚΕ στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, των θεραπευόμενων και των οικογενειών τους ενάντια στην κατάργηση του αυτοδιοίκητου του ΚΕΘΕΑ, για την ενίσχυση της δράσης του, με νέες μονάδες με μόνιμο, επαρκές προσωπικό και πλήρη χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Οι υπόλοιπες ΠΝΠ

Θυμίζουμε ότι με την ΠΝΠ και με το πρόσχημα της «διαφάνειας» καταργείται η εκλογή του Διοικητικού Συμβουλίου του ΚΕΘΕΑ με συλλογικές διαδικασίες από τους εργαζομένους του, τους θεραπευόμενους και τις οικογένειές τους. Η συμμετοχή στο ΔΣ ήταν εθελοντική και χωρίς αμοιβές. Τώρα θα διορίζεται και τα μέλη του, κατά την ΠΝΠ, θα είναι «καταξιωμένα πρόσωπα του οικονομικού χώρου»...

Παράλληλα, το νομοσχέδιο περιέχει επίσης τις ΠΝΠ που αφορούν:

-- Τα μέτρα της γενναίας στήριξης των επιχειρηματικών ομίλων που είχαν συναλλαγές με την εταιρεία «Thomas Cook», η οποία υπενθυμίζεται ότι «βάρεσε κανόνι» πετώντας στο δρόμο δεκάδες χιλιάδες εργαζόμενους, για τους οποίους, ωστόσο, αυτό που προβλέπεται δεν αντιστοιχεί ούτε σε ψίχουλο. Οσο για τους μικρούς επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους, όπως προμηθευτές, οι οποίοι καταστράφηκαν, δεν προβλέπεται τίποτα.

-- Διευθετήσεις υποτίθεται για την προστασία της πρώτης κατοικίας οι οποίες ωστόσο είναι στο πλαίσιο του νόμου Σταθάκη που ουσιαστικά ξηλώνει την όποια προστασία, και έχει βέβαια ημερομηνία λήξης στο τέλος του χρόνου.

-- Την ακύρωση της τελευταίας για το 2019 δημοπρασίας ηλεκτρικού ρεύματος (ΝΟΜΕ), στο πλαίσιο των προετοιμασιών που «τρέχει» η κυβέρνηση της ΝΔ για την παραπέρα απελευθέρωση της Ενέργειας, από «άλλο δρόμο».

Σε ό,τι αφορά την ΠΝΠ για την «Thomas Cook» ο Γ. Λαμπρούλης σημείωσε ότι η κυβέρνηση με την εξαίρεση των μεγαλοξενοδόχων από το τέλος διαμονής και τις ευνοϊκές ρυθμίσεις στην καταβολή του ΦΠΑ έδειξε «γρήγορα αντανακλαστικά στην κατεύθυνση εξυπηρέτησης των συμφερόντων των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων». Αντίθετα, για τους εργαζόμενους, η καταβολή του επιδόματος ανεργίας και η επέκταση καταβολής του κατά ένα μήνα δεν καλύπτουν ούτε στο ελάχιστο τις ανάγκες τους. Απαίτησε την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων όλων των εργαζομένων που εργάζονται σε επιχειρήσεις που εμπλέκονται με την «Thomas Coοk», να μη μείνει κανείς ανασφάλιστος, έκτακτη οικονομική ενίσχυση 1.000 ευρώ χωρίς όρους και προϋποθέσεις, διασφάλιση θέσεων εργασίας και των εργασιακών τους δικαιωμάτων.

Το ΚΚΕ καταψηφίζει επί της αρχής το νομοσχέδιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ