Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΟΥ ΚΚΕ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Σοβαρά προβλήματα στον καταυλισμό της Ριτσώνας

Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος στον καταυλισμό
Από παλιότερη περιοδεία του Κόμματος στον καταυλισμό
Τις ελλείψεις και τα προβλήματα στον καταυλισμό προσφύγων στη Ριτσώνα επισημαίνει με σχετική Ερώτηση προς τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Μ. Χρυσοχοΐδη, το ΚΚΕ. Στην Ερώτηση που υποβλήθηκε από τους βουλευτές του Κόμματος Γιώργο Μαρίνο και Θανάση Παφίλη, αναφέρεται:

«Ο πληθυσμός του καταυλισμού αποτελείται από Κούρδους της Συρίας και του Ιράκ, Αραβες, Αφρικανούς από Κονγκό, Καμερούν και Σομαλία. Το σύνολο ξεπερνάει τους 900 ανθρώπους οι οποίοι διαμένουν σε 157 κοντέινερ χωρητικότητας 4 ή 8 ατόμων. Σύντομα θα προστεθεί σημαντικός αριθμός προσφύγων και πέραν της χωρητικότητας των υποδομών που δημιουργούνται και το ζήτημα αυτό επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί έγκαιρα.

Αρκετοί πρόσφυγες είναι ήδη 2-3 χρόνια στον καταυλισμό και ουσιαστικά είναι εγκλωβισμένοι και απομονωμένοι. Το πρόβλημα της μεταφοράς παραμένει, τα δρομολόγια των λεωφορείων για την Αθήνα και τη Χαλκίδα δεν επαρκούν.

Οσοι δικαιούνται επίδομα και είναι μόνοι τους παίρνουν 150 ευρώ και με αυτά τα χρήματα πρέπει να ζήσουν, να αγοράσουν τρόφιμα, να μετακινηθούν. Μαγειρεύουν μόνοι τους σε κοντέινερ που είναι διαμορφωμένα σε κουζίνες. Οσοι δεν παίρνουν το επίδομα, τους δίνει ο ΔΟΜ-IOM ένα καλάθι με διάφορα τρόφιμα, προμήθειες της βδομάδας για να μαγειρέψουν.

Υπάρχει καθημερινά 1 γιατρός από την Πολεμική Αεροπορία που κάνει 2ωρη βάρδια. Από το ΕΟΔΥ - πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ - έρχεται γιατρός μόνο 2 μέρες τη βδομάδα και είναι δερματολόγος. Εχουν στη διάθεσή τους 3 κοντέινερ. Το 1 είναι μαιευτικό αλλά δεν υπάρχει γυναικολόγος. Η υποστελέχωση προκαλεί μεγάλα προβλήματα στην ιατροφαρμακευτική φροντίδα των προσφύγων, ενώ οι εργασιακές συνθήκες του προσωπικού είναι απαράδεκτες.

Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν τον μισθό Αυγούστου στις 24 Οκτώβρη. Οι δικαιολογίες ότι καθυστερούν οι πληρωμές λόγω αλλαγής ΑΦΜ του φορέα είναι προφάσεις. Οι ελλείψεις σε αναλώσιμα είναι τραγικές. Οι εργαζόμενοι πληρώνουν από την τσέπη τους. Τα φάρμακα που διατίθενται προέρχονται κυρίως από δωρεές και προσφορές από τα κοινωνικά φαρμακεία.

Σημειώνουμε επίσης ότι δεν υπάρχουν διερμηνείς. Γίνονται εθελοντικά διερμηνείς οι ίδιοι οι πρόσφυγες, πράγμα που ειδικά στις ιατρικές υπηρεσίες μπορεί να δημιουργήσει κινδύνους για την υγεία των ασθενών.

Οι εργαζόμενοι στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ, που προσλαμβάνονται μέσω των δήμων, βρίσκονται συνέχεια μπροστά στον κίνδυνο της απόλυσης. Δεν τους παρέχονται τα απαραίτητα μέσα για την εργασία τους και καλούνται πολλές φορές να καλύψουν ανάγκες σε άλλους τομείς που δεν είναι στην ευθύνη τους. Το λεωφορείο που τους μετέφερε σταμάτησε και πλέον έχουν και το βάρος της μετακίνησης.

Τα παιδιά δεν έχουν ξεκινήσει όλα στο σχολείο. Μόλις την Τρίτη 29/10 ξεκίνησαν τα Δημοτικά. Στην Πρωτοβάθμια είναι εγγεγραμμένα 90 παιδιά, το ίδιο και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Στο Εσπερινό Γυμνάσιο είναι εγγεγραμμένοι 20 ενήλικες. Εχουν επιλεγεί τα σχολεία εντός Χαλκίδας, έχουν φτάσει αναπληρωτές για τα τμήματα υποδοχής και υπάρχει καθυστέρηση στην παρακολούθηση των μαθημάτων επειδή δεν έχει λυθεί το θέμα της μεταφοράς τους, από και προς τη Ριτσώνα. Το νηπιαγωγείο εντός του χώρου δεν έχει αρχίσει να λειτουργεί. Ειδική φροντίδα απαιτείται για τα ασυνόδευτα παιδιά.

Ερωτάται ο υπουργός, τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση: Για την άμεση καταβολή των δεδουλευμένων, την άμεση ανανέωση των συμβάσεων και την εξασφάλιση σταθερής εργασίας για τους εργαζόμενους, την κάλυψη των ελλείψεων με το αναγκαίο προσωπικό, σε σταθερή βάση. Για την άμεση ενίσχυση της στελέχωσης των υπηρεσιών ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης και πρόνοιας, την εξασφάλιση των φαρμάκων, την επίλυση του προβλήματος με τον ΑΜΚΑ. Για τη φύλαξη και τον συστηματικό καθαρισμό του χώρου. Για την κάλυψη των μεγάλων αναγκών που θα προκύψουν με την επέκταση του καταυλισμού και την αύξηση του αριθμού των προσφύγων».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org