Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ
Επίσκεψη στη Μόσχα για το ρόλο «διαύλου»

Στη Μόσχα βρίσκεται ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, όπου συναντάται σήμερα με τον Ρώσο ομόλογό του, Σ. Λαβρόφ.

Επισήμως, οι δύο υπουργοί πέρα από τις διμερείς σχέσεις θα συζητήσουν πάνω σε μία ευρεία «ατζέντα» που περιλαμβάνει τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, στην ευρύτερη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια, την κατάσταση στην Ουκρανία, καθώς και τις προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού, την παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο και το Αιγαίο και τις σχέσεις ΕΕ - Ρωσίας. Τέλος, θα συζητηθεί και το Μεταναστευτικό - Προσφυγικό, με την ελληνική πλευρά να μιλά για «απαράδεκτη εργαλειοποίηση» του θέματος από την Αγκυρα.

Αλλωστε, διπλωματικές πηγές στην Αθήνα αναφέρουν ότι η επίσκεψη «πραγματοποιείται σε μια ευαίσθητη συγκυρία, εν μέσω σημαντικών περιφερειακών εξελίξεων, αλλά και ενίσχυσης του γεωπολιτικού ρόλου που διαδραματίζει η Ρωσία στην ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής».

Οι δυο υπουργοί αναμένεται να υπογράψουν κοινό Πρόγραμμα Διαβουλεύσεων Ελλάδας - Ρωσίας 2020-2022, το οποίο θεσμοθετεί μια σειρά από τακτικές επαφές τόσο σε υπηρεσιακό όσο και σε πολιτικό επίπεδο μεταξύ των δύο χωρών.

Εξάλλου, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Ν. Δένδιας - που, θυμίζουμε, πρόσφατα υπέγραψε με τον Αμερικανό ομόλογό του τη νέα Συμφωνία για τις βάσεις, μετατρέποντας ολόκληρη τη χώρα σε ένα απέραντο ορμητήριο των αμερικανικών Ενόπλων Δυνάμεων - σκοπεύει, στο πλαίσιο της πάγιας επιδίωξης των αστικών κυβερνήσεων να παίξουν το ρόλο του ευρωατλαντικού «διαύλου» προς τη Ρωσία, να σημειώσει ότι «η Ελλάδα θεωρεί τη Ρωσία αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφαλείας και επιδιώκει να συμβάλει θετικά στο διάλογο μεταξύ ΕΕ και Ρωσίας», όπως και ότι η Ελλάδα «υποστηρίζει σταθερά ότι η ΕΕ πρέπει να διατηρεί λειτουργικές σχέσεις και ανοικτούς διαύλους επικοινωνίας με τη Ρωσία και είναι έτοιμη να συνδράμει σε πρωτοβουλίες που στόχο έχουν τη βελτίωση των ευρω-ρωσικών σχέσεων, στη βάση πάντοτε της πλήρους εφαρμογής του Διεθνούς Δικαίου».

Τα παραπάνω βέβαια πάντα εντός συγκεκριμένων ορίων, όπως ορίζονται από τις στρατηγικές επιλογές της ντόπιας αστικής τάξης για στοίχισή της στον ευρωατλαντικό άξονα. Πολύ χαρακτηριστικές οι απαντήσεις που έδωσε ο Ν. Δένδιας στο ρωσικό πρακτορείο «Ria Novosti», ενόψει της επίσκεψής του στη Μόσχα.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για το γεγονός ότι οι ευρωπαϊκές κυρώσεις και το εμπάργκο της Ρωσίας περιορίζουν την πρόσβαση των Ελλήνων αγροτών στη ρωσική αγορά, ο Ελληνας ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε ότι «ως κράτος - μέλος της ΕΕ, η Ελλάδα δεσμεύεται από τις αποφάσεις που λαμβάνονται στο πλαίσιο αυτής. Αυτό ισχύει και σε σχέση με τις κυρώσεις που υιοθετήθηκαν εναντίον της Ρωσίας, τις οποίες η χώρα μας είναι υποχρεωμένη να εφαρμόζει».

Επίσης, στην ερώτηση αν υπάρχουν προοπτικές για συνέργειες στον τομέα της Ενέργειας, ειδικά για ενδεχόμενη επέκταση προς την Ελλάδα του αγωγού φυσικού αερίου «Turkish Stream» ρωσικών συμφερόντων, ο Ελληνας υπουργός απέφυγε ακόμα και να αναφέρει, έστω, το όνομα του ρωσικού αγωγού, «χαιρετίζοντας» γενικά και αόριστα «τις συνέργειες που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ ελληνικών και ρωσικών εταιρειών, πρωτίστως, στον τομέα του φυσικού αερίου, ενώ ενδιαφερόμαστε ταυτόχρονα για την ενίσχυση της συνεργασίας και σε άλλα πεδία, όπως οι ΑΠΕ», είπε, με δεδομένο τον πρωταγωνιστικό ρόλο που επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα για την προώθηση του αμερικανικού ενεργειακού σχεδιασμού στην περιοχή.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Πλήρης «συντονισμός» με τα ευρωατλαντικά σχέδια(2023-04-19 00:00:00.0)
«Γράφει μίλια» εμπλοκής και στην Αφρική(2023-01-25 00:00:00.0)
Παρουσιάζει το ευρωατλαντικό ποτήρι... μισογεμάτο(2022-10-11 00:00:00.0)
Με χρίσμα ΗΠΑ, ευρωατλαντικός «σερίφης» στην Ανατολική Μεσόγειο η Ελλάδα(2021-06-12 00:00:00.0)
Συνάντηση Δένδια - Λαβρόφ(2021-05-25 00:00:00.0)
Πάρε - δώσε και πήγαινε - έλα εν μέσω όξυνσης των ανταγωνισμών(2016-11-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ