Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ «ΣΩΤΗΡΙΑ»
Στο «κόκκινο» το μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας

Περιοδεία στο νοσοκομείο πραγματοποίησε ο βουλευτής του ΚΚΕ Γιώργος Λαμπρούλης

Στο μεγαλύτερο πνευμονολογικό νοσοκομείο της χώρας, το Νοσοκομείο «Σωτηρία», πραγματοποίησε τη Δευτέρα το πρωί περιοδεία κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Γιώργο Λαμπρούλη, ο οποίος συνομίλησε με εργαζόμενους.

«Το νοσοκομείο σιγά σιγά αδειάζει», κατήγγειλαν οι εργαζόμενοι, παρουσιάζοντας την εκρηκτική κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και στο συγκεκριμένο νοσοκομείο. Πάνω από το 50% των οργανικών θέσεων είναι κενές. Λόγω έλλειψης προσωπικού, κυρίως γιατρών, μόνο τα δέκα τελευταία χρόνια έκλεισαν 5 πνευμονολογικές κλινικές και πριν από ένα μήνα έκλεισε άλλη μια. Εχουν κλείσει πάνω από 110 πνευμονολογικά κρεβάτια, ενώ μόνο τον τελευταίο μήνα έκλεισαν 35. Τίποτα απ' όλα αυτά δεν έχει αναπληρωθεί.

Από τους 73 ειδικούς γιατρούς που προβλέπονται - βάσει του ανεπαρκούς οργανογράμματος - υπηρετούν μόνο 41. Από τις 115 θέσεις ειδικευόμενων είναι καλυμμένες μόνο οι 30. Πέντε εφημερίες το Νοέμβρη είναι ακάλυπτες από πνευμονολόγο. Πρόσληψη μόνιμου γιατρού στο «Σωτηρία» έχει να γίνει από το 2010.

Στα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) προοριζόταν να διοριστούν 10 πνευμονολόγοι, των οποίων η πρόσληψη (όπως και των συνολικά 208 ειδικευμένων γιατρών που επρόκειτο να διοριστούν στα ΤΕΠ των νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά) ακυρώθηκε από την κυβέρνηση της ΝΔ, προκαλώντας αλυσιδωτά προβλήματα σε εργαζόμενους και ασθενείς. Μόνο το 2018 εξετάστηκαν 27.000 άνθρωποι στα Επείγοντα και 18.000 στα εξωτερικά ιατρεία.

Στο Αντιφυματικό Τμήμα, σ' ένα κατεξοχήν εξειδικευμένο τμήμα, αντί για τουλάχιστον 5, υπηρετούν μόνο 2 μόνιμοι γιατροί (πνευμονολόγοι - φυματιολόγοι), που καλούνται να καλύψουν τις ανάγκες για την αντιμετώπιση της φυματίωσης πανελλαδικά! Μόνο το 2019 τα περιστατικά στο νοσοκομείο έφτασαν τα 400, ενώ οι δύο γιατροί αναγκάζονται κατά διαστήματα να πηγαινοέρχονται και στα νησιά του Αιγαίου, όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες. Στο συγκεκριμένο τμήμα δεν υπάρχουν καν τα πρωτεύοντα βασικά αντιφυματικά φάρμακα. «Επιβάλλεται να είναι αδιάλειπτη η χορήγηση φαρμάκων πρώτης γραμμής. Είναι προκλητικό όταν έχεις να κάνεις με μολυσματική νόσο να βάζεις 10% συμμετοχή στα φάρμακα, αντί να είναι δωρεάν για να προφυλάξεις τον πληθυσμό της χώρας σου», καταγγέλλουν εργαζόμενοι του τμήματος. Οσο για την κάλυψη των κενών με συμβασιούχους, οι ίδιοι λένε: «Οταν έχεις να κάνεις με τέτοια ειδικότητα χρειάζεται τουλάχιστον ένας χρόνος για να πατήσεις στα πόδια σου. Σε αυτήν την περίπτωση ανακυκλώνεται η ανεργία χωρίς καν να προλάβει όποιος προσλαμβάνεται να είναι παραγωγικός».

Ο κρατικός προϋπολογισμός για το «Σωτηρία» από 63 εκατομμύρια ευρώ το 2010, το 2018 μειώθηκε στα ...24 εκατομμύρια. Την ίδια ώρα, οι ασθένειες του αναπνευστικού σκαρφάλωσαν από τη 10η θέση το 2000 στην 5η, με 500.000 στην Ελλάδα να πάσχουν από Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ), την κυστική ίνωση να είναι το συχνότερο γενετικό νόσημα κ.ο.κ.

Για όλα τα παραπάνω ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε ότι αποτυπώνουν «την υλοποίηση από όλες τις κυβερνήσεις - ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ - της στρατηγικής της ΕΕ, σύμφωνα με την οποία η Υγεία είναι "ατομική ευθύνη", η υγειονομική περίθαλψη είναι εμπόρευμα που πρέπει να υποτάσσεται στους νόμους της αγοράς. Στόχος τους είναι να μειωθούν οι παροχές Υγείας γιατί αυξάνουν το "μη μισθολογικό κόστος" και εμποδίζουν την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων. Γι' αυτό δεν προσλαμβάνουν το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό και μειώνουν την κρατική χρηματοδότηση στις δημόσιες μονάδες Υγείας, ενώ αυξάνουν τις ασφαλιστικές εισφορές μας για υγειονομική περίθαλψη. Γι' αυτό προωθούν τη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, ως "αυτοτελών επιχειρηματικών μονάδων" που θα καλύπτουν το κόστος λειτουργίας με την "πώληση" υπηρεσιών στους ασθενείς και στα ασφαλιστικά ταμεία».

Παράλληλα, ανέδειξε την πρόθεση της κυβέρνησης να επεκτείνει τις «συμπράξεις με τον ιδιωτικό τομέα», τη σύναψη συμβολαίων με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες και την «αγορά» υπηρεσιών από ιδιωτικές εταιρείες. Ενώ τα πυρά των εργαζομένων συγκέντρωσαν και οι ηγεσίες του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και του Ιατρικού Συλλόγου Αθήνας, που σε ρόλο «λαγού» προτείνουν τη μετατροπή των δημόσιων νοσοκομείων σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου, τις παραπέρα συγχωνεύσεις κλινικών και νοσοκομείων.

«Πηγή των προβλημάτων είναι η επέκταση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία και Πρόνοια, προς όφελος των ομίλων που δραστηριοποιούνται στους αντίστοιχους τομείς», τόνισε ο βουλευτής του ΚΚΕ, ενώ σημείωσε ότι τις επόμενες μέρες το ΚΚΕ θα φέρει στη Βουλή Επίκαιρη Ερώτηση για τα επείγοντα ζητήματα που αφορούν το «Σωτηρία». Ταυτόχρονα, κάλεσε τους εργαζόμενους να πυκνώσουν τις γραμμές των σωματείων τους, να μαζικοποιήσουν τις Γενικές Συνελεύσεις με κατεύθυνση τη λήψη αγωνιστικών αποφάσεων, να πάρουν μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις του επόμενου διαστήματος, βάζοντας στο επίκεντρο τις πραγματικές ανάγκες των ίδιων και των ασθενών, όλου του λαού για αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν Υγεία, με πλήρη κρατική χρηματοδότηση, μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ