Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΕΚΠΑΙΔΕΥΟΜΕΝΟΙ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΟΙ ΕΝ
Να σταματήσει ο εμπαιγμός

Οργώνουν τις θάλασσες, παράγοντας εκατομμύρια δολάρια κέρδη για τους εφοπλιστές. Κι όταν είναι στη στεριά τούς δουλεύουν ψιλό γαζί. Χτες η αγανάκτηση ξεχείλισε έξω από το ΥΕΝ
Οργώνουν τις θάλασσες, παράγοντας εκατομμύρια δολάρια κέρδη για τους εφοπλιστές. Κι όταν είναι στη στεριά τούς δουλεύουν ψιλό γαζί. Χτες η αγανάκτηση ξεχείλισε έξω από το ΥΕΝ
Αγωνιστικός ξεσηκωμός επικρατεί στο χώρο των ναυτεργατών που μετεκπαιδεύονται στο Κέντρο Επιμόρφωσης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού και στα ειδικά σχολεία Ασπροπύργου, οι οποίοι, ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα της ΠΕΜΕΝ και του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, με απανωτές κινητοποιήσεις απαιτούν έκτακτη οικονομική ενίσχυση για τις γιορτές των Χριστουγέννων από την Εστία Ναυτικών, την αύξηση του επιδόματος μετεκπαίδευσης στο 80% του μισθού, την αναβάθμιση συνολικά της ναυτικής εκπαίδευσης. Χτες εκατοντάδες πλοίαρχοι και μηχανικοί του ΚΕΣΕΝ, με πορεία από το Ρέντη, όπου βρίσκεται η σχολή, κατέφτασαν στην Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία, σήκωσαν από τις... καρέκλες τους τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης και τον γενικό γραμματέα της Ομοσπονδίας Ι. Χαλά (ο οποίος είναι και πρόεδρος της Εστίας Ναυτικών) και τους υποχρέωσαν να τους ακολουθήσουν στο υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας. Προχτές μηχανικοί και θερμαστολαδάδες είχαν... επισκεφτεί ξανά την ΠΝΟ, θέτοντάς την μπροστά στις ευθύνες της, ενώ για τη Δευτέρα 3 του μήνα στις 9 το πρωί έχει καθοριστεί νέα συγκέντρωση όλων των ανέργων και των μετεκπαιδευομένων ναυτεργατών στην ΠΝΟ.

Οι μετεκπαιδευόμενοι πλοίαρχοι και μηχανικοί κυριολεκτικά αιφνιδίασαν τους συνδικαλιστές της πλειοψηφίας της διοίκησης της ΠΝΟ, όταν στις 10 το πρωί κατέκλυσαν τα γραφεία της Ομοσπονδίας μέσα και έξω. Οι ναυτεργάτες απαίτησαν από τον Ι. Χαλά την καταβολή έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης από την Εστία 120.000 δραχμών για τους έγγαμους και 100.000 για τους άγαμους. Η απάντηση του Ι. Χαλά ήταν ότι δεν υπάρχουν χρήματα, δήλωση που αγανάκτησε τους συγκεντρωμένους. «Να κόψετε το λαιμό σας να τα βρείτε», «πού πήγαν τα λεφτά μας, εμείς πληρώνουμε την Εστία» ήταν ορισμένες από τις φράσεις διαμαρτυρίας των ναυτεργατών, ενώ ο πρόεδρος του ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ Γ. Μανουσογιαννάκης, αφού κατήγγειλε την υπονομευτική τακτική της ΠΝΟ, κάλεσε τους ναυτεργάτες να απαιτήσουν να δώσει η Εστία το επίδομα και κατόπιν το ΥΕΝ να καταβάλει το ποσόν στην Εστία. Οι συγκεντρωμένοι απαίτησαν από τον Χαλά «να έρθεις μαζί μας τώρα στο υπουργείο και εσύ και οι άλλοι που είναι μέσα». Αρχικά ο γενικός γραμματέας της Ομοσπονδίας αρνήθηκε, όμως κάτω από την αποφασιστικότητα των ναυτεργατών τόσο αυτός όσο και οι συνδικαλιστές της πλειοψηφίας που βρίσκονταν εκεί αναγκάστηκαν να μπουν... επικεφαλής της πορείας.

Ακολούθησε συνάντηση με τον αρχηγό του Λιμενικού Σώματος Α. Συρίγο, ο οποίος δεσμεύτηκε να δώσει απαντήσεις στα αιτήματα των ναυτεργατών τη Δευτέρα το πρωί. Ενημερώνοντας σχετικά με τη συνάντηση τους ναυτεργάτες, ο πρόεδρος της ΠΕΜΕΝ Γ. Τούσσας επισήμανε: «Είμαστε αποφασισμένοι. Καθημερινά θα είμαστε στην ΠΝΟ και εδώ. Ο εμπαιγμός επιτέλους πρέπει να σταματήσει».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εκτακτη ενίσχυση στους άνεργους(2001-12-14 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση σήμερα(2001-12-04 00:00:00.0)
Οι αγώνες έφεραν αποτελέσματα(1998-10-01 00:00:00.0)
Εμπαίζει ο Σουμάκης τους ανέργους(1998-07-14 00:00:00.0)
Η ΠΝΟ μπροστά στις ευθύνες της(1997-06-12 00:00:00.0)
Σύγχρονο σκλαβοπάζαρο η Ακτή Μιαούλη!(1997-05-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ