Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής

Ενταση του εγκλωβισμού και της καταστολής σε βάρος προσφύγων και μεταναστών, με βάση και τις κατευθύνσεις της ΕΕ, προανήγγειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στ. Πέτσας στη χτεσινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών. «Αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο θα μεταφέρονται σε κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα μέχρι την επιστροφή τους», είπε, παρουσιάζοντας ως παράδειγμα προς αποφυγή το γεγονός ότι «δυστυχώς είχαμε μόλις 1.806 επιστροφές σε 4 χρόνια στην Τουρκία, βάσει της Κοινής Δήλωσής της με την ΕΕ». Απέφυγε να ορίσει αριθμό τέτοιων κέντρων, αλλά τόνισε ότι «θα είναι αρκετά εκτεταμένος».

Περιγράφοντας δε την τακτική της κυβέρνησης στο ενδιάμεσο, είπε ότι «τις τελευταίες ημέρες υλοποιήθηκε ένα ακόμη σημαντικό κύμα μεταφοράς 1.100 προσφύγων από τα νησιά μας στην ενδοχώρα. Σημειώνεται ότι από τον Ιούλιο μέχρι τον Οκτώβριο ολοκληρώθηκαν μεταφορές της τάξεως των 6.500 ατόμων (...) Ο στόχος είναι να μεταφερθούν άλλα 4.000 άτομα με προσφυγικό προφίλ, μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου». Επέμεινε εξάλλου ότι «προωθείται επίσης η κατασκευή νέων κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων για όσους παράνομα εισήλθαν στη χώρα και δεν δικαιούνται άσυλο. Να ξέρουν δηλαδή όσοι δεν δικαιούνται άσυλο ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν ανεξέλεγκτα στη χώρα και δεν έχουν άλλη επιλογή παρά μόνο την επιστροφή τους».

Στο ίδιο μήκος κύματος πρόσθεσε ότι το «πλέγμα» της κυβερνητικής πολιτικής «βασίζεται στη φύλαξη των συνόρων, στην επιτάχυνση των διαδικασιών απονομής ή απόρριψης ασύλου, στις αυξημένες επιστροφές και στα κλειστά προαναχωρησιακά κέντρα». Συμπλήρωσε ότι με άμεσο στόχο την «αποσυμφόρηση» των νησιών, «όσο περνάει ο καιρός, εμείς θα έχουμε τη δυνατότητα να προχωρήσουμε στην κατασκευή των κλειστών προαναχωρησιακών κέντρων (...) και να μπορέσουμε επιτέλους να ξεμπλοκάρουμε τις διαδικασίες ασύλου με το νομοσχέδιο που μόλις ψηφίστηκε (...) Κάνουμε λοιπόν πολύ πιο γρήγορες τις διαδικασίες, ώστε αυτοί που δεν δικαιούνται άσυλο, να επιστρέφουν», τόνισε.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ