Τετάρτη 6 Νοέμβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
Μαγιακόφσκι και Ιονέσκο από τους «Μοντέρνους Καιρούς»

Για δεύτερη χρονιά στο Θέατρο «Βαφείο» (Αγίου Ορους 16, Βοτανικός) επαναλαμβάνεται ο «Μαγιακόφσκι», μια παράσταση του θιάσου «Μοντέρνοι Καιροί», από την Παρασκευή 15 Νοέμβρη και κάθε Παρασκευή στις 21.00, για 13 ακόμα παραστάσεις. Η σκηνοθεσία είναι του Κώστα Νταλιάνη και ερμηνεύει η Εβίτα Παπασπύρου.

Η παράσταση, βασισμένη στο πλούσιο καλλιτεχνικό έργο του Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι (ποίηση, κείμενα για την τέχνη, επιστολές, άρθρα, ομιλίες και σελίδες ημερολογίου), ζωντανεύει τον ποιητή και τη συνταρακτική εποχή στην οποία έζησε και δημιούργησε. Ενα θεατροποιημένο οδοιπορικό, που δίνει το στίγμα μιας επαναστατικής - καλλιτεχνικής στάσης ζωής σε μια κορυφαία ιστορική στιγμή της ανθρωπότητας. Μια παράσταση που βοηθά το κοινό να κατανοήσει καλύτερα τους στίχους του Μαγιακόφσκι, να αντιληφθεί ότι η ποίησή του είναι «συνυφασμένη φύσει και θέσει με τη δύναμη της νεότητας της Επανάστασης», όπως είχε γράψει ο Γ. Ρίτσος.

Στο Θέατρο «Αλκμήνη» (Αλκμήνης 8-12, Κάτω Πετράλωνα), κάθε Τετάρτη στις 21.30, φιλοξενείται η δεύτερη παραγωγή των «Μοντέρνων Καιρών», «Ο Βασιλιάς πεθαίνει» του Ευγένιου Ιονέσκο, σε σκηνοθεσία Κ. Νταλιάνη και Ε. Παπασπύρου.

Το «Ο Βασιλιάς πεθαίνει» θεωρείται από πολλούς το καλύτερο έργο του Ιονέσκο. Η ομάδα προσέγγισε το έργο αντιμετωπίζοντας τον «βασιλιά» ως το πρόσχημα, ως τη θεατρική μορφή μιας ιδέας.

«Μα τι συμβαίνει; Περί τίνος πρόκειται; Για το θάνατο ενός ανθρώπου; Ενός βασιλιά; 'Η για το θάνατο ενός άρρωστου από καιρό, γερασμένου, απολιθωμένου συστήματος; Εμείς με αυτή, τη δεύτερη εκδοχή, αναγνώσαμε το έργο. Ο βασιλιάς είναι το πρόσχημα, η θεατρική μορφή μιας ιδέας», αναφέρει η ομάδα στο δελτίο Τύπου.

Στο σκηνοθετικό σημείωμα αναφέρεται ότι το έργο διαθέτει όλα τα συστατικά που χαρακτηρίζουν τον ιδιαίτερο αυτό συγγραφέα. «Αδυσώπητο χιούμορ, πολλές φορές μαύρο, μια περιρρέουσα ατμόσφαιρα ονείρου ή εφιάλτη, "παράλογος" λόγος, που αποτυπώνει την αδυναμία επικοινωνίας, την ανικανότητα να ακούσει ο ένας τον άλλο, τον παραλογισμό μιας ανθρωπότητας ανίκανης να διορθωθεί από τα λάθη της. Μιλάει για το θάνατο. Ομως ποιανού θάνατο; Εμείς στην παράστασή μας απαντάμε: Τον θάνατο οποιουδήποτε πράγματος οφείλει να απέλθει.

Ο συγγραφέας δεν διαλέγει ένα απλό πρόσωπο, διαλέγει έναν βασιλιά. Εναν φορέα εξουσίας. Εναν θεσμό. Εδώ η ευθύνη δεν μπορεί να είναι ατομική, χωρίς επιπτώσεις και προεκτάσεις. Υπάρχει ευθύνη κοινωνική. Και αν ο κύκλος της ακμής ενός συστήματος έχει τελειώσει, δεν χρειάζεται να φυλάμε το πτώμα του στο υπόγειο. Αρκετά. Μας έχει πάρει από καιρό η μπόχα».

Παίζουν οι ηθοποιοί: Βασίλης Γεωργοσόπουλος, Εβίτα Παπασπύρου, Αγγελική Λυμπεροπούλου, Αντωνία Πίντζου, Γιάννης Πετρίδης, Αντρέας Βελέντζας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ