Σάββατο 1 Δεκέμβρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 29
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΤΟΛΕΜΑΪΔΑ
Με βία και συλλήψεις προσπάθησαν να σταματήσουν τους μαθητές

Στιγμιότυπο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που έφερε εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία
Στιγμιότυπο από τις μεγάλες κινητοποιήσεις των μαθητών ενάντια στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου της κυβέρνησης, που έφερε εισαγγελείς και αστυνομία στα σχολεία
Με βία, καταστολή, συλλήψεις και τρομοκρατία προσπάθησαν χτες το πρωί αστυνομικές δυνάμεις να κάμψουν και να διαλύσουν διαμαρτυρία μαθητών στην Πτολεμαΐδα, ενόψει της επίσκεψης του υπουργού Παιδείας Π. Ευθυμίου στην πόλη τους. Ο Π. Ευθυμίου ήταν προγραμματισμένο να εγκαινιάσει το 11ο Δημοτικό Σχολείο και το 2ο ΤΕΕ Πτολεμαΐδας.

Οι μαθητές, όμως, προετοίμαζαν για τον υπουργό Παιδείας τη δική τους υποδοχή. Από την προηγούμενη μέρα, είχαν ανακοινώσει ότι θα πραγματοποιήσουν κινητοποίηση, θα πήγαιναν στο χώρο των εγκαινίων, για να συναντήσουν τον υπουργό και να του εκθέσουν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.

Ετσι, στο πλαίσιο της κινητοποίησης, οι μαθητές από το 1ο και 2ο ΕΛ πραγματοποίησαν αποχή από τα μαθήματα και κατάληψη για να πάνε στη συνέχεια στα εγκαίνια. Ομως περίπου 10 με 12 αστυνομικοί μαζί με πυροσβέστη πήγαν στο σχολείο και με αλυσοπρίονα έσπασαν την πόρτα και μπήκαν στον προαύλιο χώρο, προσπαθώντας με τη βία να διαλύσουν τους μαθητές που βρίσκονταν εκεί.

Οι μαθητές, απαντώντας στην τρομοκρατία και την καταστολή, βγήκαν στους δρόμους και φωνάζοντας συνθήματα πορεύτηκαν στους κεντρικούς δρόμους της πόλης και πήγαν στο Δημαρχείο και στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης, καταγγέλλοντας την τρομοκρατία και το «σπάσιμο» της κατάληψης με τη χρήση βίας από τους αστυνομικούς.

Στη συνέχεια, φωνάζοντας συνθήματα, η πορεία των μαθητών πέρασε από το 1ο ΤΕΕ και από το 3ο ΕΛ, καλώντας τους μαθητές να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση, πράγμα που και έγινε.

Καθώς πλησίαζαν οι μαθητές στο χώρο, με τα πανό στα χέρια και φωνάζοντας συνθήματα, τους σταμάτησε ισχυρή αστυνομική δύναμη, που τους απώθησε βίαια περίπου 150 μέτρα από το χώρο. Προσπαθώντας οι μαθητές να ξαναπλησιάσουν το χώρο, λέγοντας ότι είναι δικαίωμά τους να διαδηλώνουν, οι αστυνομικοί τους απώθησαν και πάλι χρησιμοποιώντας βία, σέρνοντας τους μαθητές στο δρόμο για πολλά μέτρα, ενώ μερικά από τα παιδιά ποδοπατήθηκαν και έπεσαν μέσα σε χαντάκια!

Οι αστυνομικοί δε σταμάτησαν όμως εκεί. Συνέλαβαν δύο μαθητές και τους οδήγησαν και κράτησαν για δύο περίπου ώρες στο Αστυνομικό Τμήμα Πτολεμαΐδας. Οπως μάλιστα, μας κατήγγειλε ο πατέρας του ενός από τους δύο μαθητές, ο Χαρ. Ουσουλτζόγλου, με εντολή του διευθυντή της Αστυνομικής Υποδιεύθυνσης Πτολεμαΐδας Ν. Χατζηδημητρίου, οι αστυνομικοί θα υπέβαλλαν μηνύσεις στους δύο μαθητές για εξύβριση. Οι γονείς των παιδιών με τη σειρά τους τους είπαν ότι θα υποβάλουν και αυτοί μηνύσεις για βιαιοπραγία και παράνομη παρακράτηση, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να αποσυρθούν οι μηνύσεις και από τις δύο πλευρές.

Ο Χαρ. Ουσουλτζόγλου, μας κατήγγειλε την τρομοκρατία και τον εκφοβισμό, τονίζοντας ότι «θέλουν να περάσουν την τρομοκρατία. Ομως τρομοκράτες δεν είναι οι μαθητές που αγωνίζονται για αυτά που τους ανήκουν. Τρομοκράτες είναι η ίδια η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής που καθοδηγούνται από αυτήν. Αυτή είναι η δημοκρατία τους. Είναι μια εφαρμογή του τρομονόμου, ενάντια σε 15χρονα παιδιά που αγωνίζονται».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ