Πέμπτη 31 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΟΤΕ
Ανάγκη η ενιαία οργάνωση και πάλη απέναντι στην αντεργατική επίθεση και τη διαίρεση των εργαζομένων

Ο «Ριζοσπάστης» συζητά με τον Αλ. Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ ΟΤΕ και πρόεδρο του ΣΕΤΗΠ Αττικής

Από απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ τον περασμένο Μάρτη
Από απεργία των εργαζομένων του ΟΤΕ τον περασμένο Μάρτη
Εκτακτο εκλογοαπολογιστικό συνέδριο πραγματοποιεί την Παρασκευή 1/11 και το Σάββατο 2/11 η Ομοσπονδία Εργαζομένων ΟΤΕ (ΟΜΕ ΟΤΕ), με τις δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ να αναδεικνύουν την ανάγκη ενιαίας οργάνωσης και πάλης απέναντι στην αντεργατική επίθεση της εργοδοσίας και των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, καθώς και απέναντι στα στηρίγματα αυτής της επίθεσης μέσα στα συνδικάτα.

Το συνέδριο προκηρύχθηκε έκτακτα, καθώς το προηγούμενο διάστημα η «Ανεξάρτητη Κίνηση Εργαζομένων» (ΑΚΕ - πρόσκειται στη ΝΔ) έχασε τη σχετική πλειοψηφία στο Διοικητικό Συμβούλιο της ΟΜΕ, λόγω «ανεξαρτητοποίησης» τριών μελών της. Η εξέλιξη αυτή εκφράζει σε μια πρώτη ανάγνωση εσωτερικές συγκρούσεις στο στρατόπεδο του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τόσο σε επίπεδο Ομοσπονδίας όσο και στη ΓΣΕΕ. Εξετάζοντας βαθύτερα το θέμα, οι εξελίξεις αυτές συνδέονται - με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο - με τους αντεργατικούς σχεδιασμούς που προωθεί σταδιακά η εργοδοσία του Ομίλου ΟΤΕ, τους οποίους στηρίζει ο εργατοπατερισμός.

Για τα ζητήματα αυτά, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Αλέκο Περράκη, μέλος του ΔΣ της ΟΜΕ, εκλεγμένο με την ΕΣΚ, και πρόεδρο του κλαδικού Συνδικάτου Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών (ΣΕΤΗΠ) Αττικής.

Οι εργαζόμενοι αντιμέτωποι με νέους αντεργατικούς σχεδιασμούς

Αναφερόμενος στους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, ο Αλ. Περράκης επισημαίνει ότι πριν από περίπου ένα μήνα πραγματοποιήθηκε συνάντηση της Ομοσπονδίας με τη διοίκηση του Ομίλου ΟΤΕ. Το αίτημα που διατύπωσε η Ομοσπονδία ήταν η υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (ΣΣΕ) που θα καλύπτει όλους τους εργαζόμενους στον Ομιλο.

Να σημειωθεί ότι η ισχύουσα ΣΣΕ, που λήγει στο τέλος του 2019, με ευθύνη της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας (ΑΚΕ και ΠΑΣΚΕ) καλύπτει μόνο τους εργαζόμενους στον ΟΤΕ και όχι σε όλες τις εταιρείες του Ομίλου. Το 1/3 των εργαζομένων στις θυγατρικές του Ομίλου (εκτός της «Cosmote», όπου υπάρχει ξεχωριστή επιχειρησιακή Σύμβαση), δηλαδή περίπου οι 5.500 από τους 15.500 εργαζόμενους, είναι εκτός ΣΣΕ!

Η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ και επιπλέον ζητά η νέα ΣΣΕ αντί για τριετούς διάρκειας να είναι μονοετούς, προκειμένου να μπορεί να προωθήσει ακόμα περισσότερο τους αντεργατικούς σχεδιασμούς της.

Σήμερα στον Ομιλο ΟΤΕ υπάρχουν εννέα διαφορετικές κατηγορίες εργαζομένων. Στον ίδιο τον ΟΤΕ υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες, στην «Cosmote» δύο και στις θυγατρικές τρεις. Η πρώτη διάκριση γίνεται ανάμεσα σε αυτούς που καλύπτονται από ΣΣΕ και σε αυτούς που δεν καλύπτονται (κατά κύριο λόγο εργαζόμενοι στις θυγατρικές). Αλλες κατηγορίες είναι οι εργαζόμενοι που «ενοικιάζονται» από τρίτες εταιρείες και φτάνουν τους 3.500, και οι εργολαβικοί εργαζόμενοι. Από κει και πέρα, ακόμα και όσοι καλύπτονται από ΣΣΕ, όσο πιο λίγα χρόνια έχουν στον ΟΤΕ ή στην «Cosmote» τόσο λιγότερα δικαιώματα έχουν. Χαρακτηριστικά, οι μισθοί όσων προσλήφθηκαν από το 2015 είναι μειωμένοι κατά 40% συγκριτικά με τα εισαγωγικά κλιμάκια των μισθών των εργαζομένων που προσλήφθηκαν έως το 2015.

Οι συνθήκες αυτές, σε συνδυασμό και με άλλους παράγοντες, έχουν επιτρέψει στον Ομιλο ΟΤΕ, πατώντας πάνω στα ήδη τσακισμένα δικαιώματα των εργαζομένων, να σημειώνει το 2018 τα μεγαλύτερα μεικτά κέρδη, ύψους 1,2 δισ. ευρώ, και να δίνει το μεγαλύτερο μέρισμα που έχει δώσει στους μετόχους, ύψους 340 εκατομμυρίων ευρώ, ποσό μεγαλύτερο και από το σύνολο της μισθοδοσίας.

Εδώ είναι προφανείς οι τεράστιες ευθύνες των πλειοψηφιών των διοικήσεων στην Ομοσπονδία και στα επιχειρησιακά σωματεία του Ομίλου για τις ΣΣΕ που υπογράφουν, οι οποίες επικυρώνουν τη διαίρεση των εργαζομένων προκειμένου να στηριχθούν τα κέρδη του κεφαλαίου.

Το καθεστώς αυτό προσπαθεί να αντιμετωπίσει έως ένα βαθμό το αίτημα για μία ενιαία ΣΣΕ σε όλο τον Ομιλο. Εμείς ως ΕΣΚ ΟΤΕ, μας εξηγεί ο Αλ. Περράκης, μαζί με το αίτημα αυτό θέτουμε έναν ακόμα αναγκαίο και απαραίτητο όρο: Η ενιαία ΣΣΕ να εξισώνει τα δικαιώματα των νεότερων σε εργασιακό βίο εργαζομένων με τα δικαιώματα των παλαιότερων εργαζομένων.

Ωστόσο, επισημαίνει, η εργοδοσία απορρίπτει το αίτημα της ενιαίας ΣΣΕ, στο πλαίσιο των σχεδιασμών της για δημιουργία θυγατρικών, μεταξύ άλλων για φορολογικούς λόγους και λόγους τιμολογιακής πολιτικής. Σε αυτές θέλει να μεταφέρει έργο από τον ΟΤΕ αλλά και το αντίστοιχο προσωπικό. Το προσωπικό αυτό όσο είναι στον ΟΤΕ καλύπτεται από ΣΣΕ. Αν μεταφερθεί σε μια θυγατρική, εφόσον δεν ισχύει μία ενιαία ΣΣΕ, δεν θα καλύπτεται από ΣΣΕ από ένα διάστημα και μετά. Θέλει λοιπόν η εργοδοσία να έχει τη δυνατότητα να μεταφέρει προσωπικό σύμφωνα με τις ανάγκες της και με χειρότερους όρους για τους εργαζόμενους, ώστε να βγάζει περισσότερα κέρδη.

Στο φόντο αυτών των σχεδιασμών, σημειώνει ο Αλ. Περράκης, οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού υιοθέτησαν το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ όχι γιατί νοιάστηκαν για την ενιαία δράση των εργαζομένων, αλλά γιατί εκτιμούν ότι η μεταφορά προσωπικού σε θυγατρικές θα αποδυναμώσει το ρόλο της Ομοσπονδίας, θέτοντας ακόμα και ζήτημα ύπαρξής της, δηλαδή πόσους και τι εκπροσωπεί.

Παράλληλα, η εργοδοσία προχωρά την παραπέρα ανάθεση έργου σε εργολάβους. Ηδη αυτό συμβαίνει με τις σκαφτικές εργασίες και ένα μεγάλο κομμάτι των τηλεφωνικών κέντρων, εγκαταστάσεων κεραιών, κατασκευή νέων δικτύων και παράλληλων εργασιών υποστήριξης. Τώρα ξεκίνησε να αναθέτει μέρος έργου των τεχνικών πεδίου. Στόχος είναι ο Ομιλος ΟΤΕ να διαθέτει μια κρίσιμη μάζα εργαζομένων σε αυτό το αντικείμενο οι οποίοι θα δουλεύουν συνέχεια «στο κόκκινο», και όταν για διάφορους λόγους σημειώνεται παροδική αύξηση του όγκου εργασίας αυτός να δίνεται σε εργολάβους.

Υπηρετούν την κερδοφορία του ομίλου, σαμποτάρουν την οργάνωση της πάλης

Με δεδομένη την άρνηση της εργοδοσίας να δεχθεί το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ, προκύπτει η ανάγκη για άμεση αγωνιστική απάντηση, τονίζει ο Αλ. Περράκης, δηλαδή για ενημέρωση των εργαζομένων και αξιοποίηση κάθε πρόσφορης μορφής πάλης. Επισημαίνει μάλιστα ότι οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια έχουν πραγματοποιήσει απεργιακές κινητοποιήσεις με μεγάλη επιτυχία, γεγονός που αναγκάζει την εργοδοσία να λάβει υπόψη τις αγωνιστικές αντιδράσεις τους.

Οπως καταγγέλλει, ωστόσο, οι δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού επέλεξαν να αναγάγουν σε κύριο ζήτημα τις μεταξύ τους αντιθέσεις, καθώς συμφωνούν στο κύριο, δηλαδή στην εξυπηρέτηση της κερδοφορίας του Ομίλου ΟΤΕ.

Είναι αυτές οι δυνάμεις, προσθέτει, που όλο το προηγούμενο διάστημα έβαλαν τη σφραγίδα τους σε όλες τις αντεργατικές εξελίξεις στον Ομιλο, που υπογράφουν τις συμβάσεις με κριτήριο τη διασφάλιση της κερδοφορίας, είναι οι φορείς του «κοινωνικού εταιρισμού». Γι' αυτό και τώρα έχουν ήδη ξεκινήσει να αλλάζουν την αρχική τους θέση για ενιαία ΣΣΕ και να προβάλλουν το αίτημα για ΣΣΕ μόνο σε ένα κομμάτι των εργαζομένων, όπως γίνεται μέχρι τώρα.

Η στάση αυτή, μας λέει ο Αλ. Περράκης, διαπιστώνεται και σε επίπεδο Ομοσπονδίας αλλά και στα επιχειρησιακά σωματεία. Χαρακτηριστική είναι η στάση της συνδικαλιστικής πλειοψηφίας στο ΠΑΣΕ ΟΤΕ (μέλη του έχει κυρίως διοικητικό και εμπορικό προσωπικό), που προωθεί το αίτημα για επιχειρησιακή ΣΣΕ στην «Cosmote e-Value», η οποία όμως δεν θα καλύπτει τους «ενοικιαζόμενους» εργαζόμενους και ουσιαστικά θα επικυρώνει τους διαχωρισμούς της διοίκησης στην πράξη. Την ίδια ώρα η ΑΚΕ στο επιχειρησιακό σωματείο της «Cosmote» διατυπώνει τις επιφυλάξεις της για την πορεία των διαπραγματεύσεων και για το αν θα αφήσει σε ισχύ την εξουσιοδότηση που έχει δώσει στην Ομοσπονδία να προωθήσει το αίτημα για ενιαία ΣΣΕ.

Οι ενέργειες του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού στηρίζουν τη διαίρεση των εργαζομένων, βάζουν φρένο στην ενιαία δράση τους και στην αναγκαία ανάπτυξη των αγώνων τους για τη διεκδίκηση καλύτερων όρων εργασίας. Και με αυτόν τον τρόπο στηρίζουν τους σχεδιασμούς της εργοδοσίας, η οποία ενώ έχει μπουκώσει στα κέρδη, και μάλιστα στα χρόνια της καπιταλιστικής κρίσης, ζητά από τους εργαζόμενους να βάλουν και πάλι πλάτη, με στόχο αυτήν τη φορά να ενισχυθεί ο Ομιλος έναντι των ανταγωνιστών του.

Οπως υπενθυμίζει μάλιστα ο Αλ. Περράκης, το ΣΕΤΗΠ και επιχειρησιακά σωματεία άλλων εταιρειών τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής έχουν καταθέσει εδώ και καιρό αίτημα να γίνουν μέλη στην Ομοσπονδία και η Ομοσπονδία να μετατραπεί σε κλαδική, κάτι που άλλωστε προβλέπεται από το καταστατικό της, αλλά δεν εφαρμόζεται. Αν και η συζήτηση έχει ανοίξει για αυτό το θέμα και μέσα στην Ομοσπονδία, ο εργοδοτικός και κυβερνητικός συνδικαλισμός συνεχίζει την τακτική της διαίρεσης των εργαζομένων, βάζει εμπόδια σε αυτό που σήμερα έχουν πραγματική ανάγκη οι εργαζόμενοι στον κλάδο, την ενιαία απάντηση στην κοινή επίθεση και τη διεκδίκηση κλαδικής ΣΣΕ για όλους.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ