Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΥΠΕΞ ΤΟΥΡΚΙΑΣ - ΕΛΛΑΔΑΣ
Αντεγκλήσεις στο έδαφος της βάρβαρης πολιτικής για πρόσφυγες και μετανάστες

Αφορμή για αντεγκλήσεις στο έδαφος της βάρβαρης πολιτικής για τους πρόσφυγες και μετανάστες, και ένα ακόμα πεδίο για να εκδηλώνονται οι ιμπεριαλιστικές αντιπαραθέσεις και παζάρια, έδωσαν οι ισχυρισμοί του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μ. Τσαβούσογλου, που κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Γερμανό ομόλογό του, Χάικο Μάας, το Σάββατο, επέκρινε την Ελλάδα για τη στάση της απέναντι στους μετανάστες, υποστηρίζοντας πως «τώρα στα σύνορά μας η Ελλάδα στέλνει πίσω τραυματισμένους πολλούς πρόσφυγες (...) Στα νησιά του Αιγαίου πολλά σκάφη που μεταφέρουν πρόσφυγες τα τρυπάνε, τα χτυπάνε ή τα πυροβολούν με όπλα ή τα βυθίζουν ή τα στέλνουν πίσω».

Σε απάντησή του το ελληνικό ΥΠΕΞ απέρριψε «κατηγορηματικά», όπως αναφέρει, τις δηλώσεις Τσαβούσογλου, χαρακτηρίζοντάς τες «ανυπόστατους ισχυρισμούς». Πρόσθεσε ότι «η Ελλάδα είναι μία ευνομούμενη, δημοκρατική πολιτεία που επιτηρεί αποτελεσματικά τα σύνορά της με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού. Περί του αντιθέτου ισχυρισμοί δεν χρησιμεύουν παρά μόνον για να καλύψουν την απροθυμία αυτών που διακινούν τους ισχυρισμούς αυτούς να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις», καταλήγει, παραπέμποντας στην «πιστή τήρηση» των απαράδεκτων συμφωνιών της ΕΕ με την Τουρκία.

Το τουρκικό ΥΠΕΞ «απάντησε» στο ελληνικό ΥΠΕΞ λέγοντας πως αν και η Ελλάδα «αρνείται τις βίαιες απωθήσεις παράτυπων μεταναστών από τις ελληνικές αρχές προς την Τουρκία, τα περιστατικά βίαιων απωθήσεων παράτυπων μεταναστών στα σύνορά μας συνεχίζονται», όπως και ότι διαθέτει «κάθε είδους εικόνες, φωτογραφίες, έγγραφα και δηλώσεις των βίαια απωθημένων ατόμων σχετικά με τις πρακτικές βίαιων απωθήσεων των Ελλήνων αξιωματούχων», καλώντας τη νέα ελληνική κυβέρνηση «να εργαστεί για τη διόρθωση αυτής της πολιτικής που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο».

Απαντώντας χτες ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Δένδιας, δήλωσε ότι «η ελληνική κυβέρνηση εργάζεται και λαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα για την επίσπευση των διαδικασιών που θα επιτρέψουν την αύξηση του αριθμού των επιστροφών, στο πλαίσιο της σχετικής κοινής δήλωσης ΕΕ με την Τουρκία», συμφωνία που στην πραγματικότητα εγκλωβίζει στην Ελλάδα δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες, ενώ εντείνει την καταστολή ενάντια στους κατατρεγμένους, και πρόσθεσε ότι «οι επιστροφές θα εξακολουθήσουν να πραγματοποιούνται με απόλυτο σεβασμό στο διεθνές δίκαιο και με υψηλή αίσθηση ανθρωπισμού και ευθύνης (...) Αυτή η στάση ευθύνης έχει αναγνωριστεί διεθνώς και είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη. Και θα ήταν καλό η στάση αυτή να αποτελέσει πυξίδα για κάποιους που επιμένουν να κεφαλαιοποιούν τον ανθρώπινο πόνο, για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα. Τους καλώ να εγκαταλείψουν την πολιτική αυτή και να τηρήσουν τις διεθνείς τους δεσμεύσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ