Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ «NOVARTIS»
Με εκφυλισμό και άσφαιρα πυρά επισκιάζουν την ουσία της υπόθεσης

Eurokinissi

Οι εκφυλιστικές διαδικασίες και οι άσφαιρες αντιπαραθέσεις που επισκιάζουν την πραγματική ουσία της υπόθεσης «Novartis», που δεν είναι άλλη από τη δράση των επιχειρηματικών ομίλων στο χώρο του Φαρμάκου, αλλά και δυσκολεύουν την ουσιαστική εξέταση σε βάθος της υπόθεσης, ήταν αυτά που κυριάρχησαν και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής για το θέμα.

Υπενθυμίζεται ότι η Προανακριτική συστάθηκε προκειμένου να διερευνήσει αν έχει τελεστεί το αδίκημα της σκευωρίας σε βάρος πολιτικών προσώπων της ΝΔ από τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ Δ. Παπαγγελόπουλο.

Η όλη συνεδρίαση επικεντρώθηκε στο αίτημα που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για την εξαίρεση από μέλη της Επιτροπής των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου, προκειμένου, κατά το σκεπτικό του αιτήματος, να καταθέσουν ως μάρτυρες επειδή - κατά το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ - εμπλέκονται άμεσα στην υπόθεση. Την πρόταση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ υπερψήφισε η ΝΔ, ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε, ενώ η Ελληνική Λύση δήλωσε «παρών».

Οπως ήταν αναμενόμενο, λόγω και του αποτελέσματος, στην Επιτροπή επικράτησε και πάλι «μύλος», με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να κάνουν λόγο για «κοινοβουλευτικό πραξικόπημα» και «μεθοδεύσεις», λέγοντας πως δεν πρόκειται να κάνουν αποδεκτό το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας, με τη ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ να τους καταγγέλλουν κ.ο.κ.

Ωστόσο, παρά το νέο σόου των αντιπαραθέσεων, όλοι μαζί, καταψήφισαν την πρόταση του ΚΚΕ, να πάρει θέση η Επιτροπή για την κατάργηση του άρθρου 86 περί ευθύνης υπουργών που, πέραν των άλλων απαράδεκτων, δίνει στη Βουλή ανακριτικές αρμοδιότητες. Αλλωστε, είναι πασίγνωστο ότι την ώρα που καβγαδίζουν, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ ψηφίζουν παρέα τα προνόμια και τα δωράκια για τους φαρμακοβιομήχανους.

Το ΚΚΕ καταψήφισε την πρόταση του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ για εξαίρεση. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος και μέλος της Επιτροπής, Ν. Καραθανασόπουλος, αναδεικνύοντας την υποκρισία που βρίσκεται πίσω από αυτές τις αντιπαραθέσεις και τον εκφυλισμό στον οποίο συμβάλλει και η πρόταση του ΚΙΝΑΛ, επισήμανε ότι καταρχήν είναι γνωστές οι θέσεις των κομμάτων και ότι όλα τα κόμματα γνωρίζουν τη δικογραφία και κατ' επέκταση και οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Ενώ σημείωσε ότι έτσι κι αλλιώς η - υποτίθεται απόρρητη - δικογραφία έχει γίνει «φέιγ βολάν» στα ΜΜΕ.

Επιπρόσθετα, τόνισε, κάθε κοινοβουλευτική ομάδα είναι αυτή υπεύθυνη να κρίνει τη σύνθεσή της, όσον αφορά την εκπροσώπησή της στην Επιτροπή. Αλλωστε, στην Ολομέλεια δεν έγινε καμία διευκρίνιση ούτε τέθηκε όρος να αποφασίσει η Επιτροπή. Ανέδειξε ότι αυτές οι αντιπαραθέσεις αφορούν κυρίως τη δημιουργία εντυπώσεων και εκφυλίζουν την Επιτροπή βάζοντας εμπόδια στην εξέταση σε βάθος της υπόθεσης.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ