Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Αμερικανικά στρατεύματα στις πετρελαιοπηγές... και εύφλεκτο μείγμα

Ενώ οι ΗΠΑ επιχειρούν νέα παζάρια στο πλαίσιο της «διεθνούς συμμαχίας» κατά του «Ισλαμικού Κράτους» μετά την «εξουδετέρωση» του αρχηγού του

Ο ισλαμιστής Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τον οποίο οι Αμερικανοί λένε ότι εξουδετέρωσαν
Ο ισλαμιστής Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι τον οποίο οι Αμερικανοί λένε ότι εξουδετέρωσαν
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΓΕΝΕΥΗ.--

Η «εξουδετέρωση» του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους», Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, σε επιχείρηση Αμερικανών κομάντος στις 27 Οκτώβρη στο Ιντλίμπ της Βορειοανατολικής Συρίας, σε απόσταση μόλις 5 χλμ. από τα τουρκικά σύνορα, φαίνεται να αξιοποιείται από τις ΗΠΑ προκειμένου να ενισχύσουν την στρατιωτική παρουσία τους στην περιοχή της Συρίας. Επαναφέρει δριμύτερα τα αμερικανικά στρατεύματα σε περιοχή αυξημένου ενδιαφέροντος για τα μονοπώλια Ενέργειας των ΗΠΑ, όπως είναι οι πετρελαιοπηγές του Ντέιρ Εζόρ και παρακείμενων περιοχών της ΒΑ Συρίας.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, το είπε άλλωστε καθαρά στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε με ικανοποίηση την Κυριακή στον Λευκό Οίκο: «Εμείς κρατάμε το πετρέλαιο! Είναι 45.000.000 δολάρια το μήνα. Κρατήσαμε το πετρέλαιο. Το εξασφαλίσαμε!», είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι σχεδιάζεται το επόμενο διάστημα να μεταβεί στην περιοχή μία αμερικανική εταιρεία, «πιθανώς η ExxonMobil», τάχα για να «βοηθήσει» τους Κούρδους και να τους εξασφαλίσει έσοδα για να χρηματοδοτήσουν τη συνέχιση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» και της αιχμαλωσίας των δεκάδων χιλιάδων ισλαμιστών μισθοφόρων και των οικογενειών τους που κρατούνται σε μεγάλες φυλακές, όπως ο καταυλισμός Αλ Χολ.

Ο Πρόεδρος Τραμπ δεν παρέλειψε επίσης να διαμαρτυρηθεί για την καλύτερη «μεταχείριση» που έχουν στο γειτονικό με τη Συρία Ιράκ ανταγωνιστικοί μονοπωλιακοί όμιλοι στην Ενέργεια, «μετά από όλα όσα κάναμε το 2003». Υπενθύμισε πως από τότε διαφωνούσε με την επέμβαση στο Ιράκ, τονίζοντας πως έγινε με πρόσχημα όπλα «μαζικής καταστροφής που ποτέ δεν υπήρξαν». Ωστόσο, δεν δίστασε να αποκαλύψει το ενδιαφέρον του για τον έλεγχο στον ορυκτό πλούτο χωρών της περιοχής από αμερικανικούς μονοπωλιακούς ομίλους. Κάπως έτσι ο Τραμπ (που λίγες βδομάδες πριν είχε διατάξει υποτίθεται την αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων από τη Συρία επιτρέποντας την τρίτη χερσαία εισβολή της Τουρκίας στις 9 Οκτώβρη) επανέφερε στο προσκήνιο την «επιστροφή» του αμερικανικού στρατού στις συριακές πετρελαιοπηγές...

Την αποστολή μηχανοκίνητων μονάδων του στρατού των ΗΠΑ στις πετρελαιοπηγές της ΒΑ Συρίας επιβεβαίωσε αργότερα και ο Αμερικανός υπουργός Αμυνας, Μαρκ Εσπερ, σε συνέντευξη Τύπου. Οπως εξήγησε, «στρατεύματα των ΗΠΑ θα παραμείνουν εγκατεστημένα στην περιοχή αυτή στρατηγικής σημασίας για να απαγορεύσουν στο "Ισλαμικό Κράτος" την πρόσβαση σε αυτούς τους ζωτικούς πόρους». Και συμπλήρωσε: «Θα αντιδράσουμε με συντριπτική στρατιωτική ισχύ σε οποιαδήποτε οργάνωση απειλήσει την ασφάλεια των δυνάμεών μας», συμπεριλαμβάνοντας σε αυτές δυνάμεις των στρατών Ρωσίας και... Συρίας!

Οι Ρώσοι πάντως καταγγέλλουν τις ΗΠΑ για «κλοπή» του συριακού πετρελαίου. Το ρωσικό υπουργείο Αμυνας το Σάββατο ανέφερε πως η λεηλασία γίνεται σε «κρατικό επίπεδο, κάτι που αντιβαίνει στο διεθνές δίκαιο». Οι αξιωματούχοι του ρωσικού υπουργείου Αμυνας συμπλήρωναν μάλιστα πως αυτό που κάνουν οι ΗΠΑ στη ΒΑ Συρία «με την επιβολή στρατιωτικού ελέγχου σε πετρελαιοπηγές ισοδυναμεί με λεηλασία και κλοπή».

Η εξέλιξη, εκτός των άλλων, αναζωπυρώνει το ενδιαφέρον και των άλλων εταίρων των ΗΠΑ που συμμετέχουν στον λεγόμενο «διεθνή συνασπισμό» κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Οπως έγινε γνωστό, έχει προγραμματιστεί για τις 14 Νοέμβρη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της συμμαχίας στην Ουάσιγκτον. Σε σχετική ανακοίνωση του Στέιτ Ντιπάρτμεντ αναφέρεται ότι η σύνοδος στην Ουάσιγκτον θα επικεντρώσει «στις τελευταίες εξελίξεις στα βορειανατολικά της Συρίας, αλλά και στη σχέση αυτών των εξελίξεων με τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή».

Αμφισβητεί το Κρεμλίνο...

Οι ανακοινώσεις του Προέδρου Τραμπ για την εξουδετέρωση του Αλ Μπαγκντάντι σε επιχείρηση Αμερικανών κομάντος δεν συνοδεύτηκαν από αποδεικτικά στοιχεία. Ο Τραμπ ισχυρίστηκε ότι πριν «εξουδετερωθεί» ο αρχηγός του «Ισλαμικού Κράτους» μέσα σε σήραγγα μαζί με τρία από τα παιδιά του, πυροδοτώντας γιλέκο με εκρηκτικά, είχε επιβεβαιωθεί η ταυτότητά του μέσω ελέγχου DNA. Το DNA φέρεται πως είχε παρθεί, όπως είπαν αργότερα Κούρδοι αξιωματούχοι στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης», από ένα «λευκό εσώρουχο τύπου μπόξερ»... Τα απομεινάρια του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» που, κατά τον Τραμπ, πέθανε σαν δειλός και «κλαψουρίζοντας σαν σκύλος», ρίχτηκαν από τους Αμερικανούς στη θάλασσα κατά το τελετουργικό του Ισλάμ.

Σε κάθε περίπτωση οι ανακοινώσεις των ΗΠΑ δεν έπεισαν τη Ρωσία, στρατιωτικοί της οποίας θύμισαν πως οι ΗΠΑ είχαν σκοτώσει τον Μπαγκντάντι «άλλες πέντε φορές», ενώ ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε με νόημα ότι εάν επιβεβαιωθεί ο θάνατος του αρχηγού του «Ισλαμικού Κράτους» θα είναι μία «σοβαρή συνεισφορά των ΗΠΑ στον αγώνα κατά της τρομοκρατίας». Επιφυλάχθηκε ωστόσο να υιοθετήσει τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ περί εξουδετέρωσης του Μπαγκντάντι, μέχρι να δοθούν επίσημα στοιχεία επιβεβαίωσης...

Χτες, ο Πρόεδρος Τραμπ επανήλθε λέγοντας ότι Αμερικανοί κομάντος σκότωσαν και τον πιθανό διάδοχο του Μπαγκντάντι. «Μόλις επιβεβαιώθηκε πως ο υπ' αριθμόν 1 αντικαταστάτης του Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι σκοτώθηκε από αμερικανικά στρατεύματα. Το πιθανότερο είναι πως θα καταλάμβανε την κορυφαία θέση», ανέφερε το μήνυμά του στο «Τουίτερ». Ωστόσο ο Τραμπ απέφυγε να τον κατονομάσει. Οι φήμες για τον πιθανό νέο αρχηγό του «Ισλαμικού Κράτους» ήταν ποικίλες. Κάποιες ανέφεραν πως είναι ο Ιρακινός πρώην υψηλόβαθμος στρατιωτικός επί Προέδρου Σαντάμ Χουσεΐν Αμπντουλάχ Καριτάς, όμως το Γαλλικό Πρακτορείο θεωρεί πως είχε σκοτωθεί το 2017 σε αεροπορική επιδρομή. Αλλες πληροφορίες ανέφεραν πως πιθανός αρχηγός των τζιχαντιστών είναι Τυνήσιος ή Σαουδάραβας επειδή η οργάνωση έχει αποκτήσει «διεθνή παρουσία».

Σε κάθε περίπτωση, αρκετοί Δυτικοί ηγέτες σχολίασαν θετικά το θάνατο του Μπαγκντάντι, με την επισήμανση πως το «Ισλαμικό Κράτος» παραμένει «σοβαρή απειλή ασφάλειας» εντός και εκτός Συρίας. Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, είπε πως πρόκειται για «σημαντικό βήμα» στη μάχη «εναντίον της διεθνούς τρομοκρατίας».

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν, εκτίμησε πως «ο θάνατος του Αλ Μπαγκντάντι είναι ένα βαρύ πλήγμα εναντίον του "Ισλαμικού Κράτους", όμως είναι μονάχα ένα βήμα». Και κατέληξε: «Μαζί με τους εταίρους μας στον διεθνή συνασπισμό, η μάχη συνεχίζεται για την τελική ήττα της τρομοκρατικής οργάνωσης. Αποτελεί προτεραιότητά μας στη Μέση Ανατολή». Επιπλέον, ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Κριστόφ Καστανέρ, διέταξε «αυξημένη επιφυλακή» προκειμένου να αποτραπούν πιθανά αντίποινα.

Συγκρούσεις και παζάρια στη Γενεύη

Με φόντο αυτές τις εξελίξεις, Ρώσοι αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι Κούρδοι μαχητές των «Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων» (SDF) ολοκλήρωσαν, πριν από την προθεσμία των 150 ωρών, την αποχώρησή τους από περιοχές της Βορειοανατολικής Συρίας για να δημιουργηθεί η λεγόμενη «ζώνη ασφαλείας» που επιδιώκει η Τουρκία στα σύνορά της. Το γεγονός αυτό φαίνεται να ανοίγει το δρόμο για την έναρξη κοινών περιπολιών μεταξύ Τούρκων και Ρώσων στρατιωτών σε βάθος περίπου 10 χλμ. από τα σύνορα της Τουρκίας.

Επιπλέον, χτες, το ρωσικό πρακτορείο ΤΑΣ, επικαλούμενο πληροφορίες του αραβικού δικτύου «Σκάι Αράμπια», κατέγραψε συγκρούσεις ανάμεσα σε δυνάμεις του συριακού και του τουρκικού στρατού κοντά στο χωριό Αλ Ασαντίγια κοντά στην πόλη Ταλ Τάμερ. Οι ίδιες πηγές ανέφεραν πως 14 Σύροι στρατιώτες αιχμαλωτίστηκαν από Τούρκους στρατιώτες και τουρκόφιλους μισθοφόρους και πως στις μάχες σκοτώθηκαν έξι Σύροι στρατιώτες.

Το συριακό πρακτορείο ειδήσεων SANA δεν επιβεβαίωσε άμεσα αυτές τις πληροφορίες. Ωστόσο αναμετέδωσε ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού ΤΙΜΕ που κατέγραφε μαρτυρίες για βιαιοπραγίες τουρκικών στρατευμάτων και των μισθοφόρων τους σε βάρος Σύρων αμάχων στο πλαίσιο της τελευταίας τουρκικής χερσαίας εισβολής στη Συρία.

Σήμερα πάντως το ενδιαφέρον στρέφεται στη Γενεύη, όπου κατέφθασαν χτες τα 150 μέλη της νεοσύστατης Συριακής Συνταγματικής Επιτροπής, προκειμένου να μεταβούν στην έδρα του ΟΗΕ και να συζητήσουν την κατάρτιση ενός νέου Συντάγματος. Η εξέλιξη θεωρείται σημαντική γιατί θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο σε νέα διαπραγμάτευση με στόχο την εξεύρεση «πολιτικής» λύσης τερματισμού του πολυετούς πολέμου.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Σταθερά στο στόχαστρο των ΗΠΑ(2021-02-10 00:00:00.0)
Αντιπαράθεση Τραμπ - Μακρόν που δείχνει ανταγωνιστικά συμφέροντα(2019-12-04 00:00:00.0)
Επιστροφές τζιχαντιστών θέλουν οι ΗΠΑ(2019-11-15 00:00:00.0)
Σε φάση συνεχούς «αναδιάταξης» οι ΗΠΑ(2019-11-05 00:00:00.0)
Εντείνονται «περιπολίες» Αμερικανών στις πετρελαιοπηγές(2019-11-01 00:00:00.0)
Παζάρια στο φόντο σεναρίων στρατιωτικής όξυνσης(2017-02-19 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ