Τετάρτη 30 Οχτώβρη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΥΡΩ-ΑΡΑΒΙΚΗΣ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Ενας ακόμα «βραχίονας» των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στην περιοχή

Eurokinissi

Ξεκίνησε χτες στην Αθήνα η 4η Σύνοδος της Ευρω-Αραβικής Συνεργασίας, ένα ακόμα σχήμα που έχει στηθεί με ευρωατλαντική «ομπρέλα» και στόχο - εν μέσω σφοδρών ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων - να ρίξει «γέφυρες» για τα ευρωατλαντικά σχέδια ανάμεσα στις δυο πλευρές του «τόξου» που εκτείνεται από τα Βαλκάνια έως τη Μ. Ανατολή.

Ενδεικτικά, ανοίγοντας τη Σύνοδο, ο Κυρ. Μητσοτάκης μίλησε για ένα διεθνές περιβάλλον που «γίνεται ολοένα πιο σύνθετο και πιο ασταθές», λέγοντας ότι σε αυτό το περιβάλλον «η Ελλάδα αποδεικνύει με πράξεις και όχι με λόγια ότι αποτελεί πυλώνα σταθερότητας, ασφάλειας και ανάπτυξης» για τα ευρωατλαντικά σχέδια.

Χτίζοντας πάνω σε ό,τι παρέλαβε από τον ΣΥΡΙΖΑ, αναφέρθηκε στα διμερή, τριμερή και πολυμερή σχήματα συνεργασίας στην περιοχή, με στόχο την ευρωατλαντική «σταθερότητα» στην περιοχή αλλά και τα σχέδια για την εκμετάλλευση του ενεργειακού πλούτου της, τονίζοντας πως πρόκειται για «σχήματα, που θέλω να το επαναλάβω, είναι ανοιχτά σε κάθε κράτος που συμμερίζεται τις ίδιες αρχές και αξίες. Σε αυτό, άλλωστε, κατατείνουν και πρωτοβουλίες όπως το "East Mediterranean Gas Forum"» και προσθέτοντας πως «από αυτήν την άποψη, το 4ο EU-Arab World Summit αποτελεί έναν ακόμη βραχίονα της προσπάθειάς μας».

Κάλεσε, άλλωστε, λιμνάζοντα κεφάλαια του εξωτερικού να επενδύσουν στην Ελλάδα, σε ενεργειακά έργα και δίκτυα επικοινωνίας και μεταφορών. Παρέθεσε, άλλωστε, «ευκαιρίες που ανοίγονται εξαιτίας φιλοεπενδυτικών πολιτικών» της κυβέρνησής του για αραβικούς επιχειρηματικούς ομίλους.

Κατά τ' άλλα, ο πρωθυπουργός εστίασε στο Προσφυγικό λέγοντας ότι η χώρα «δέχεται - ειδικά τους τελευταίους μήνες - ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της», λέγοντας ότι στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες «γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων».

Ωστόσο, απέφυγε κάθε αναφορά στην κατάπτυστη Συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας που υλοποιεί με «ζήλο» και η κυβέρνησή του, ακόμα και όταν αναφέρθηκε στην Αγκυρα, την οποία κατηγόρησε πως εργαλειοποίησε το Προσφυγικό, με αφορμή τις δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου (βλέπε δίπλα θέμα), λέγοντας πως «αυτοί που εργαλειοποίησαν το Προσφυγικό χρησιμοποιώντας τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων, ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα».

Μιλώντας στην ίδια Σύνοδο, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, δήλωσε αποφασισμένος να προχωρήσει τους ενεργειακούς σχεδιασμούς της κυβέρνησής του. Εστειλε δε μήνυμα ότι οι συνεργασίες που έχει αναπτύξει η Κύπρος δεν στρέφονται εναντίον καμίας τρίτης χώρας. «Και απαντώ σε κάποιους που υποστηρίζουν ότι η Κύπρος δρα για να απομονώσει την Τουρκία. Το αντίθετο. Η συμμετοχή κάθε χώρας είναι ευπρόσδεκτη, δεδομένου βεβαίως ότι τηρεί τους κανόνες της καλής γειτονίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η πρωθυπουργός της Σερβίας, Ανα Μπρνάμπιτς, περιέγραψε μια κατάσταση όπου η χώρα της διατηρεί «γέφυρες» με όλους, αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι αυτό έχει κι ένα όριο. Η Σερβία έχει μία πάρα πολύ καλή σχέση με την ΕΕ και τις αγορές, είπε προσθέτοντας ότι σχεδόν το 65% των εξαγωγών της Σερβίας κατευθύνονται προς την ΕΕ, αλλά η χώρα της έχει και ισχυρή συνεργασία με την Κίνα. Πρόσθεσε ότι την περασμένη Παρασκευή βρέθηκε στη Μόσχα για να υπογράψει συνεργασία μεταξύ της Σερβίας και της Ευρασιατικής Ενωσης. Τόνισε ότι η Σερβία θα πρέπει όταν μπει στην ΕΕ, να παραιτηθεί από τις διμερείς συνεργασίες, «όμως μέχρι τότε μπορούμε να επωφεληθούμε από αυτές».

Τέλος, ο πρωθυπουργός της Αλβανίας, Εντι Ράμα, εστιάζοντας στον τομέα της ασφάλειας, είπε ότι η χώρα του βιώνει μία ιδιαίτερη κατάσταση εξαιτίας του Ιράν, καθώς εκεί έχουν βρει καταφύγιο χιλιάδες αντιφρονούντες.

Σημειωτέον, στο περιθώριο της Συνόδου, ο Κυρ. Μητσοτάκης είχε διμερείς συναντήσεις με τον πρωθυπουργό της Κροατίας, Αντρέι Πλένκοβιτς, με τον οποίο συζήτησε, μεταξύ άλλων, την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην ΕΕ, αλλά και με την πρωθυπουργό της Σερβίας Ανα Μπρνάμπιτς. Επιβεβαίωσαν την πρόθεσή τους για την πραγματοποίηση, το επόμενο διάστημα, του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας - Σερβίας και συζήτησαν την «πορεία του διαλόγου Βελιγραδίου - Πρίστινας», καθώς και την «ευρωπαϊκή προοπτική της περιοχής».

Διμερή συνάντηση είχε και με τον Αλβανό πρωθυπουργό, Εντι Ράμα, θέτοντάς του το κατά την κυβέρνηση θέμα διακρίσεων σε βάρος μελών της ελληνικής μειονότητας. Υπήρξε κοινό ανακοινωθέν, όπου μεταξύ άλλων τονίζεται ότι ο Ράμα διαβεβαίωσε πως «παρά την απογοήτευση της γειτονικής χώρας από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τη μη εκκίνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η Αλβανία θα συνεχίσει στην κατεύθυνση υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων με την ίδια αποφασιστικότητα». Ο δε Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Ελλάδα υποστηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων, εφόσον οι χώρες αυτές πληρούν τις ενταξιακές προϋποθέσεις».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ